Доступність посилання

ТОП новини

Справа Олега Сенцова. Ольбрихський пише Михалкову


Олег Сенцов під час суду. Росія, Ростов-на-Дону, 25 серпня 2015 року
Олег Сенцов під час суду. Росія, Ростов-на-Дону, 25 серпня 2015 року

Знаменитий польський актор закликає російського режисера і актора сприяти скасуванню несправедливого вироку колезі – українському кінематографісту Олегу Сенцову

(Рубрика «Точка зору»)

Знаменитий польський актор Даніель Ольбрихський звернувся до російського режисера і актора Микити Михалкова з відкритим листом, в якому закликає його сприяти скасуванню жорсткого і несправедливого вироку їхньому колезі – українському кінематографісту Олегу Сенцову.

Ольбрихського і Михалкова пов’язує багаторічна дружба, від якої польський актор не відмовляється. Тим не менш, Михалков проігнорував численні телефонні дзвінки колеги і його спроби поговорити. Ольбрихському залишилося хіба що спілкуватися з російським режисером за допомогою відкритого листа. У цьому документі він висловлює надію, що Михалков не може думати інакше, ніж численні діячі кіно, які виступили на захист Сенцова і стверджує, що «жорстокість суду першої інстанції нагадує найпохмуріші вироки нашої спільної цивілізації і культури».

Михалков навряд чи прочитає цей лист. Але в документі важлива моральна чистота і наївність самого Ольбрихського – як і інші діячі мистецтва на Заході він не розуміє, що пише в порожнечу. І справа навіть не в тому, що Михалков може бути байдужим до долі українського кінорежисера і є прихильником окупації Криму. Справа в тому, що він не має ніякого впливу на рішення Путіна. У Росії давно вже настали радянські часи.

У червні минулого року Михалков, між іншим, відкрито заступався за Сенцова на закритті Московського міжнародного кінофестивалю. Деякі спостерігачі визнали цей його виступ сенсацією і навіть припустили, що Михалков отримав якийсь «таємний знак» від Кремля і тепер Сенцова звільнять. Але в Кремлі навіть не звернули уваги на слова кінорежисера. Цілком можливо, що Михалков виступав від свого власного імені – щоб не виглядати вурдалаком в очах світової кіногромадськості. Адже цей захист не була його власною ініціативою – він лише підтримав заклик голови Спілки кінематографістів України Сергія Тримбача.

Російський режисер Микита Михалков (праворуч) разом із очільником окупаційної влади Криму Сергієм Аксьоновим
Російський режисер Микита Михалков (праворуч) разом із очільником окупаційної влади Криму Сергієм Аксьоновим

Ольбрихський у своєму відкритому листі називає Михалкова людиною, яка ближче до Путіна, ніж інші кінематографісти. Кілька років тому Путін дійсно ще міг цікавитися думкою «майстрів культури». Але зараз вони всього лише пропагандисти в його власному ляльковому театрі. І ніякого впливу на його рішення Михалков мати не може. У Росії – як колись у СРСР – більше немає громадської думки. Ані думки великих груп людей, ані думки окремих особистостей.

Те, що Михалков проігнорував дзвінки старого друга, звичайно, характеризує його як людину. Але Ольбрихський поставив його в непросту ситуацію. Він мав би визнати, причому в розмові з близькою людиною, що нічого не може і ні на що не впливає. Що Путіну плювати не тільки на Сенцова, але й на Михалкова. Для такого самозакоханого фанфарона, як Михалков, таке визнання гірше самої смерті – адже він з сім'ї професійних царедворців.

Тому про долю Сенцова потрібно писати не Михалкову, а Путіну. А краще – європейським лідерам. Від них залежить подальший економічний тиск на Росію і крах путінського режиму.

Тільки цей тиск і можливий крах і дозволять Олегу Сенцову та іншим путінським в’язням вийти на свободу.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG