Доступність посилання

ТОП новини

У тюрмах Росії перебуває 11 українських політв’язнів – російський адвокат


«Цих людей використовують для того, аби громадськість Росії підтримала бойові дії на території України»

Росія намагається розпалити ворожнечу між українцями та росіянами, фабрикуючи справи проти українців, стверджують юристи. Наразі в російських тюрмах перебуває 11 засуджених, яких Україна визнала політичними в’язнями. Це зовсім різні справи, але їх об’єднує абсурдність, застосування тортур до ув’язнених громадян України і антиукраїнський характер.

Справа Олександра Костенка не така відома, як справи Кольченка і Сенцова. Хоча, подібно до фігурантів так званої «кримської справи», Костенка арештувала окупаційна влада Криму, а потім його вивезли до Росії. Щоправда, суд відбувся в Криму, і тільки потім засудженого етапували до Кіровської області Російської Федерації.

Костенка звинуватили у побитті співробітників «Беркуту» під час Майдану, а оскільки цього було замало, аби засадити за ґрати, йому під час обшуку ще й підкинули зброю, розповідає адвокат Костенка Дмитро Сотников. У результаті, Олександра засудили до 3 років та 11 місяців позбавлення волі. Протягом трьох місяців йому не лікували зламану руку, катували та вимагали зізнань та свідчень проти інших кримських майданівців.

Олександр Костенко
Олександр Костенко

«Тільки півтора тижні тому нам вдалося дізнатися, що зараз мій підзахисний знаходиться у виправній колонії №5 у місті Кірово-Чепецьку. Як повідомили нам у консульському відділі Міністерства закордонних справ України, у Костенка тепер змінився статус, адже позиція МЗС така, що вони не захищають тих громадян, які знаходяться в Криму. Консульський відділ надає допомогу тільки тим своїм громадянам, що знаходяться за кордоном, а Крим вважають територією України», – говорить Сотников.

Адвокат додає, що наприкінці вересня захист Костенка подав конституційну скаргу, базовану на міжнародних нормах, зокрема у відповідь на відклик прокуратури про неможливість викликати свідків з Майдану, адже основні дії проходили там. Обвинувачення посилалося на те, що жодний запит Кримського суду на території України не можуть виконати. Пройшло два місяці, але ніяких вісток про ухвалення скарги чи відмову немає. Крім того, подали скаргу і по факту відмови порушення справи щодо катувань. Перше засідання вже відбулося, але суд вирішив, що необхідна присутність Костенка по відеозв’язку, тому слухання має відбутися 25 листопада.

Сотников також повідомив, що захист подав позов до Європейського суду з прав людини.

Олександра Матвійчук
Олександра Матвійчук
Ми не знаємо, скільком ще людям можуть бути висунуті такі абсурдні звинувачення
Олександра Матвійчук

Такі ситуації знаходяться поза правовими рамками та здоровим глуздом, говорить голова правління «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук. Зокрема ситуації, коли Росія переслідує громадянина України за участь у протесті на території України та за нібито скоєнні протиправні дії проти іншого громадянина України.

«Ми не знаємо, скільком ще людям можуть бути висунуті такі абсурдні звинувачення. Про незалежне судочинство та дотримання прав людини у цих випадках говорити взагалі не доводиться», – говорить Матвійчук.

У наших спецслужбах розумних людей теж не так багато – російський адвокат

Селянина з Луганщини Сергія Литвинова арештували в Росії влітку 2014 року та звинуватили у розстрілі 39 чоловіків, які, за версією слідства, відмовилися вступити у лави добровольців української армії, зґвалтуванні та убивстві 8 жінок та 12-річної дівчинки. Литвинов, який ніколи не брав до рук зброї і мав у себе в селі славу чоловіка недалекого, став у російських ЗМІ символом того, якими нелюдами є українські добровольці, говорить захисник Литвинова, російський адвокат Віктор Паршуткін. До того ж батальйон «Дніпро-1», участь в якому приписує Литвинову слідчий комітет, ніколи не діяв у тому районі.

У цій справі одразу все пішло не так. Дуже багато тих, хто хоче швидко виконати політичне замовлення, отримати зірочки на погони
Віктор Паршуткін

«У цій справі одразу все пішло не так. У наших спецслужбах розумних людей теж не так багато. Дуже багато тих, хто хоче швидко виконати політичне замовлення, отримати зірочки на погони і йти далі. Об’єкт вибрали дуже невдало – у Литвинова проблеми з розумово-психічним розвитком. Його у селі називали «сільським дурником», – каже Паршуткін.

Спроба зробити з Литвинова убивцю й ґвалтівника провалилася, але російська влада не хоче визнавати свою помилку. Тим більше, серед нібито жертв Литвинова немає жодного громадянина Росії. Тому силовики придумали новий злочин – тепер Литвинова судитимуть за розбій, каже адвокат.

За словами Паршуткіна, наразі в російських тюрмах перебуває 11 українських політв’язнів. Він переконаний – цих людей використовують для того, аби розпалити ворожнечу та ненависть між народами України і Росії, а також для того, аби громадськість підтримала бойові дії на території України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG