Доступність посилання

ТОП новини

Україна і поява у Чехії «зелених чоловічків» (світова преса)


Члени проросійської організації «Чехословацькі солдати в запасі» брали участь у демонстрації на підтримку президента Чехії Мілоша Земана

Чи є можливість для нового зближення з Росією, і на яких підставах – про це розмірковує оглядач Financial Times. Чого хотіла домогтися Україна відключенням електропостачання до Криму – над цим розмірковує оглядач агентства Bloomberg. І появу «зелених чоловічків», готових воювати проти НАТО в Чехії, фіксують чеські медіа.

Коли Заходу потрібно впоратися із загрозами «Ісламської держави», Росія вже не виглядає порушником світового порядку та країною, яку потрібно тримати в ізоляції. Майже «ділова» зустріч американського і російського президентів після теракту в Парижі, а також зворушливий напис «За Париж» на російських бомбах, які російські літаки готувалися скидати на Сирію, розтопили серця західних аналітиків, які почали розмірковувати про те, що новий союз із Росією не такий вже і неможливий.

Оглядач газети Financial Times Ґідеон Рахман вважає, що пріоритетом у зовнішній політиці після Парижа вже є Сирія, до того ж, росіяни показують, що відступають в Україні. Перемир’я, на його думку, тримається, а останні спалахи на Донбасі не завжди на російській совісті. І хоча російська військова агресія в Україні становить більшу загрозу світовому порядку, громадськість у Європі та США відчуває більшу небезпеку від терактів ісламістів. До того ж, європейські санкцій поки що не були послаблені, тож боятися того, що у випадку зменшення тиску на Росію з’являться нові «крими», поки що немає причин, вважає британський оглядач.

І навіть при тому, що погляди заходу та Росії на роль сирійського президента Башара Асада залишаються радикально відмінними, їх об’єднує необхідність боротися із загрозами «Ісламської держави», вважає британський оглядач. На його думку, спільні інтереси обумовлюють можливість спільних дій, які не треба виключати. Одночасно, потрібно пам’ятати, якого роду союзником є Росія, наполягає оглядач газети Financial Times Ґідеон Рахман.

Але якщо росіяни намагалися відволікти увагу від України і збудувати нові відносини зі заходом на підставі спільних інтересів у Сирії, то українці не дають їм цього зробити, перекривши Криму світло, вважає оглядач агентства Bloomberg Леонід Бершидський. У своїй статті він нагадує про те, як Київ продовжував торгувати з окупованим Кримом, навіть освятивши її «зоною вільної торгівлі», що перетворювало Крим на безмитну територію, куди хлинули не лише товари, призначені для півострова, але і ті, які далі йшли на експорт в Росію. За даними кримськотатарського лідера Мустафи Джемілєва, до 80% товарів, що йшли до Криму, потім опинялися на російському ринку.

Незважаючи на війну і падіння експорту в Росію на дві третини за перше півріччя, російський ринок залишається для України важливішим, ніж ринки Польщі, Німеччини та Франції разом. Економіки двох країн залишаються тісно пов’язані, і продуктова блокада Криму шкодить більше українським компаніям, ніж російським, пояснює Бершидський. Але кримськотатарські активісти вважають, що життя людей в окупованому Криму є важливіші, ніж прибутки бізнесменів, тож вони вимагають звільнення політичних в’язнів та дотримання прав людини вже іншими методами – від’єднанням Криму від енергопостачання з України.

Найголовніше, на думку оглядача, є те, що дії київської влади свідчать про те, що вона підтримує ініціативи активістів, бо завдяки ним Крим є знову в заголовках міжнародних новин. А це, як вважає оглядач, не дасть Заходу забути про проблеми України в той момент, коли вони домовляються з Путіним щодо Сирії, бо в Україні Росія нічим не збирається поступатися.

А тим часом у Чехії помітили появу проросійських «зелених чоловічків». Не помітити їх було вже складно, адже члени організації, яка називає себе «Чехословацькі солдати в запасі», брали участь у демонстрації на підтримку президента Мілоша Земана в день, коли у Чехії святкували річницю Оксамитової революції. Про них з’явився репортаж на «Чеському телебаченні», як ці люди у військовій формі без знаків розпізнавання, тренуються охороняти чеські кордони від біженців, написала газета Dnes.

Члени організації – колишні чеські військові, які в більшості пройшли військову підготовку ще за часів соціалістичної Чехословаччини. Звідси і повна назва – «Чехословацькі солдати в запасі проти війни, планованої керівництвом НАТО». Керівництво організації, на чолі якої стоїть колишній військовий лікар та керівник військово шпиталю в Афганістані Марек Обертел, висловлює переконання, що НАТО планує напасти на Росію. Їхня організація виникла під час російсько-української війни і нещодавно приймала у себе лідера українського руху «Антивойна» Вікторію Шилову, що розповідала вдячній аудиторії про «звірства» української влади.

Як пише чеський щоденник, подібні проросійські організації з лав колишніх військових існують не лише у Чехії, але і в сусідній Польщі та Словаччині. Як вважає радник начальника Генерального штабу Чехії Людвік Цімбурек, легковажити ними не слід, бо вони є потенційними кадрами для закордонної розвідки, передусім вони є симпатиками Росії та Китаю. Один із керівників цієї організації заявив, що коли б його призвали до армії під прапором НАТО, то він пішов би стріляти у приміщені уряду та парламенту.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG