Доступність посилання

ТОП новини

АТО: перемир’я підсилили режимом тиші


За умов, коли супротивники залишаються на бойових позиціях, складно забезпечити припинення вогню – експерт

Режим тиші, запроваджений в односторонньому порядку українською стороною в зоні АТО, фактично нічого не змінив у становищі українських військ. Про це кажуть бійці підрозділів, які перебувають на лінії розмежування. За їхніми словами, режим тиші не запроваджує нові, а нагадує про чинні правила перемир’я. Натомість оглядачі зазначають, що таким чином українське командування намагається втримати конфлікт на Донбасі від нового загострення. Тим часом прес-центр штабу АТО повідомив минулої ночі про провокацію бойовиків угруповання «ДНР». За даними прес-центру, бойовики застосували «град» і випустили понад 20 ракет із району населеного пункту Спартак по Горлівці. Обидва населених пункти контролює саме «ДНР».

АТО: перемир’я підсилили режимом тиші
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Незаконні збройні формування продовжують прицільні та провокативні обстріли українських позицій, намагаючись спровокувати відкриття вогню у відповідь та порушення мінських угод. Однак, на підтвердження прагнень України до мирного врегулювання ситуації на Донбасі, українські військові отримали наказ, згідно з яким з 00.00 25 листопада їм дозволено відкривати вогонь лише в разі безпосередньої загрози їх життю, повідомляє прес-служба генштабу ЗСУ.

«Все, як і було» – кажуть на лінії розмежування

У свою чергу бійці підрозділів, які перебувають на лінії розмежування, зазначають, що цей наказ радше нагадує про чинні правила перемир’я, ніж запроваджує нові. Як і раніше, відкривати вогонь можна, якщо ворог наближається до українських позицій або веде прицільний обстріл.

«Суть цього наказу не змінює жодного попереднього наказу. Все, як і було – не можна відповідати на провокативний вогонь», – розповів Радіо Свобода боєць 93-ї ОМБр Дмитро Двойченков, підрозділ якого перебуває на Донецькому напрямку, в районі селищ Піски та Опитне.

Були чутки, що відведення озброєнь припинять через обстріли з боку бойовиків
Дмитро Двойченков

За його словами, останнім часом серед військових у зоні АТО поширювалася інформація про можливе загострення конфлікту. Відтак, наказ нагадує про режим перемир’я.

«Це як нагадування нашим солдатам: хлопці, мінські угоди діють і ми їх порушувати не будемо. Бо були чутки – не знаю, звідки вони бралися, – що відведення озброєнь припинять через обстріли з боку бойовиків»,– зазначає Дмитро Двойченков.

Також таким чином українська сторона демонструє спостерігачам ОБСЄ свою прихильність до мирного врегулювання.

Без миротворчих сил відбувається те, що відбувається у нас – Бутусов

Натомість військовий оглядач Юрій Бутусов пояснює появу наказу про режим тиші під час перемир’я тим, що українські війська стали дедалі частіше відповідати на ворожі обстріли.

«Насправді, там ситуація часто швидко виходить з-під контролю. Є така проблема: як тільки хтось починає активні бойові дії – а противник проводить обстріли й артилерією, й мінометами – то наші командири також на особистих стосунках просять прикрити вогнем. Щоби таку ескалацію якось приборкати, командування заявило про перемир’я під час перемир’я», – зазначає він

Якщо миротворчих сил немає, то відбувається те, що відбувається у нас. Інших варіантів, крім фізичного розведення підрозділів на безпечну відстань, не існує
Юрій Бутусов

За умов, коли війська не відведено і супротивники залишаються на бойових позиціях забезпечити дотримання перемир’я украй складно. «Саме тому, щоби припинити десь вогонь, вводять миротворчі сили. А якщо миротворчих сил немає, то відбувається те, що відбувається у нас. Інших варіантів, крім фізичного розведення підрозділів на безпечну відстань, не існує», – стверджує Юрій Бутусов.

Відтак, українське командування намагається зробити все від нього залежне, аби втримати конфлікт від переходу в активну фазу. Якщо в жовтні в зоні АТО фіксували відносне затишшя, то від початку листопада все частіше з’являється інформація про порушення режиму припинення вогню.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG