Доступність посилання

ТОП новини

Захист Савченко: свідок і підполковник ФСБ – дві різні людини


Свідок обвинувачення, що видавав себе за підполковника ФСБ Почечуєва
Свідок обвинувачення, що видавав себе за підполковника ФСБ Почечуєва

Адвокати Надії Савченко звинуватили Слідчий комітет у використанні підставного свідка

Адвокат Надії Савченко Ілля Новиков анонсував у вівторок у своєму «Твіттері» «бомбу», яка повинна вибухнути під час процесу. Такою «бомбою» стала заява про те, що один з ключових свідків звинувачення – підполковник Воронезького управління ФСБ Сергій Почечуєв, який виступав 6 і 7 жовтня, – не той, за кого себе видає. Своєрідною відповіддю стала новина про те, що проти Віри Савченко – єдиного свідка захисту, порушено кримінальну справу за образу суду в Грозному, куди вона їздила представляти інтереси підсудних у ще одній «українській справі». Націоналістів Миколу Карпюка та Станіслава Клиха судять за нібито участь у бойових діях на боці сепаратистів під час Чеченської війни. Молодша Савченко мала виступити громадським захисником на процесі, але вже на другому засіданні була виключена з нього; за нібито образу судді проти неї порушили кримінальну справу.

Однак все це відбулося в другій половині дня, а до обіду в Донецькому міському суді допитували експерта Олександра Бобкова, який проаналізував супутникові знімки місцевості, де стався обстріл, під час якого загинули журналісти ВГТРК Антон Волошин та Ігор Корнелюк. Перехрестя дороги від Луганська до селища Металіст супутник бачив тільки 16 червня 2014 року, а вже 17-го небо затягло хмарами, і знімки не вдалися, тому для аналізу експерт взяв ще фотографії від 18 і 19 червня.

На думку адвоката Миколи Полозова, головне, що сказав Бобков під час допиту, – це те, що з телекомунікаційної вишки за 2,5 км від перехрестя було неможливо розгледіти людей на узбіччі – їх приховували дерева. Корнелюк і Волошин, судячи зі слів свідків, під час обстрілу перебували саме на узбіччі. За версією звинувачення, Савченко корегувала вогонь української артилерії саме з цією вишки. З інших місць, окрім як з вишки, розглянути дорогу взагалі було не можливо: її перегородили двома бронетранспортерами-амфібіями, і огляду за ними не було. При цьому експерт не побачив на знімках від 16 червня якихось укріплень сепаратистів. Однак, він зазначив, що людей би не помітив у будь-якому разі, так само як і навряд чи зміг би визначити міномети, які, очевидно, були встановлені сепаратистами вже до 17 червня та обстрілювали позиції батальйону «Айдар» в Стукаловій Балці. У нічний час зйомка взагалі недоступна.

Усю іншу частину засідання звинувачення показувало відео, зняте сепаратистом Єгором Руським. Він уже виступав у суді як свідок раніше. Руський зняв багато моментів бою 17 червня, допити полонених і те, як Савченко взяли в полон бойовики батальйону «Заря», який тоді очолював ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький. «Товаришу Порошенко, навіщо ви полізли на нашу землю?» – театрально заявляє на камеру Єгор Руський, бойовик, який прибув із Росії. І вже звертаючись до полонених бійців ЗСУ: «Бог не з вами! Бога з вами немає! Мені він допоможе, а тобі ні». «Ми ж вас не вбиваємо, ми по-божому з вами!» – звертається до полоненого інший бойовик. Полонений у відповідь просить води. Чути, як навколо сміються і кажуть: «Заслужи». На наступному відео полонений без свідомості. Його трусять за плече: «Ілля, ти помер чи що? Помер». На одному з відео виразно чути, як бойовик каже: «Це наші міномети стріляють». Відео записане 17 червня, і адвокати звертають на це увагу суду.

Ще на відео, яке показали прокурори, було інтерв'ю таксиста Володимира Єлфимова, який відвозив Волошина і Корнелюка до того місця, де вони загинули. Найцікавіше в ньому – заява про загибель, окрім журналістів, 10-15 бойовиків. Від цих слів Єлфімов відмовився на слідстві. «Тому що версія з «ополченцями» не вкладалася в фабулу, представлену нам Слідчим комітетом», – припустив Полозов.

Ми провели дослідження почерку, які показали, що підписи з матеріалів справи та підпис свідка Почечуєва – це підписи різних осіб. Причому, підпис на бланку свідка має ознаки імітації
Ілля Новиков
Ілля Новіков
Ілля Новіков

Після обіду в суд приїхав Ілля Новиков, який зробив заяву про підставного свідка Почечуєва. «У нас ситуація, з якою я раніше не стикався, – розпочав свій виступ Новиков. – Були неправдиві свідчення, були терористи, яким ми дозволяли відмовлятися від свідчень, але такого я ще не бачив. 6-7 жовтня давав свідчення Сергій Почечуєв, підполковник ФСБ, який говорив багато цікавих речей. Тоді, якщо пам'ятаєте, він відмовився назвати свій вік. Я бачив його особисто у Воронезькому суді, він виглядає не на 40 років, а далеко за 50. Тому він був у перуці і темних окулярах, якщо пам'ятаєте. Ми провели дослідження почерку, які показали, що підписи з матеріалів справи та підпис свідка Почечуєва – це підписи різних осіб. Причому, підпис на бланку свідка має ознаки імітації».

Сергій Почечуєв, за версією слідства, чергував 23 червня по Воронезькій області і прибув на виклик співробітника Російської інспекції безпеки дорожнього руху, який зупинив машину з двома місцевими жителями і Савченко, яка нібито вже незаконно перейшла кордон, вдавши з себе біженку з Луганська. Почечуєв опитав супутників Савченко, за п'ять хвилин записав їхні свідчення в протокол і відвіз дівчину до Воронежа. Їхав він зі швидкістю 40 км/год майже всю ніч, тому що, за його словами, втомився. У Воронежі він передав її співробітникам Слідчого комітету, які поселили Савченко в готель «Євро».

Надія Савченко на суді 25 листопада 2015 року
Надія Савченко на суді 25 листопада 2015 року
Коли ще відбувався допит свідка Почечуєва, ми підозрювали, що це не справжній свідок
Микола Полозов

«Коли ще відбувався допит свідка Почечуєва, ми підозрювали, що це не справжній свідок Почечуєв, бо зі слів Надії Савченко, її везла не одна людина, а кілька співробітників ФСБ, – пояснив позицію підзахисної Микола Полозов. – Справжній Почечуєв залишився в селищі Кантемирівка, неподалік від місця, де її разом з місцевими жителями Бобро і Руденко нібито зупинили співробітники ДПС. Він залишився складати протокол, а решта повезли її до Воронежа, в Слідчий комітет». Почечуєв давав свідчення по відеозв'язку з Воронежа, куди несподівано для всіх приїхав Новіков. Свідка за описом Савченко він не впізнав, але зумів отримати бланк, де той розписався. Підпис порівняли з матеріалами справи, де розписався справжній Почечуєв, і виявилося, що свідок і підполковник ФСБ – дві різні людини.

«Підпис, зображення якого розташоване в наданому для дослідження фрагменті фотозображення досліджуваного документа, виконаний від імені А.І. Почечуєва, виконаний, ймовірно, не А.І. Почечуєвим, зразок підпису якого представлений для порівняльного дослідження, а іншою особою, з наслідуванням справжнього підпису», – висновок графологічної експертизи.

Захист обмежився лише тим, що заявив про факт можливого неправдивого свідчення і надав суду матеріали експертизи. «Ця інформація взагалі не повинна бути розглянута в суді», – заявив у відповідь прокурор. Суддя інформацію до відома взяв, але жодних інших дій після цього не було.

Неправдиве свідчення – це кримінальний злочин. Подивимося, чи будуть вони вигороджувати свого співробітника, чи видадуть його правосуддю
Микола Полозов
Микола Полозов
Микола Полозов

«Ось таким чином, за прямої участі ФСБ і Слідчого комітету, була спроба приховати обман. Ми заявимо суду клопотання про це пізніше, коли буде наша черга надання доказів. Але результат досить прогнозований, якщо врахувати динаміку цього процесу. Неправдиве свідчення – це кримінальний злочин. За цим фактом вже направлено відповідну заяву до органів ФСБ. Подивимося, чи будуть вони вигороджувати свого співробітника, чи видадуть його правосуддю», – прокоментував Полозов. На питання, навіщо слідству знадобилося міняти справжнього Почечуєва на підставну особу, адвокат припустив: «Слідчий комітет не турбувався навіть, щоб все виглядало гладенько. Надія на системний підхід: слідчий щось намолотив, прокурор затвердив, суддя все засіяв. Надія на те, що суд все заполірує, і буде добре».

Захист, на думку адвокатів, розпочне представлення власних доказів вже наступного тижня. І воно може стати дуже коротким. Вже зрозуміло, що суддя Леонід Степаненко буде відхиляти будь-які письмові матеріали, які підготував захист, але які не перебувають у матеріалах справи. Для того, щоб суддя не міг заявити, що документи отримані непроцесуальним шляхом, і ігнорувати їх, 300-сторінкову папку Генпрокуратура України направила своїм колегам до Москви у відповідь на запит російських слідчих. Як вчинить суддя, коли документи надійдуть до Донецького суду не від адвокатів, а від Генпрокуратури Росії, невідомо.

Віра Савченко
Віра Савченко

Проблеми у захисту виникли і з єдиним свідком – Вірою Савченко. Після інциденту на кордоні, коли їй було відмовлено, а потім дозволено в'їзд на територію Росії, російські митники вилучили у неї понад 20 примірників книги сестри «Сильне ім'я Надія». Книгу перевірятимуть на екстремізм. На цьому пригоди молодшої Савченко не закінчилися: Ілля Новиков опублікував постанову про порушення проти Віри Савченко кримінальної справи за частиною 2 статті 287 Кримінального кодексу Росії, тобто образу суду. Ображеним себе вважає грозненський суддя Вахіт Ісмаїлов, який видалив Савченко із залу суду над Карпюком і Клихом за суперечку. Згідно з документом, йдучи, Савченко «навмисно, публічно вимовила на адресу головуючого судді фразу: «Не суддя, а чмо». Фраза потрапила до протоколу судового засідання від 26 вересня 2015 року та слугувала підставою для порушення кримінальної справи.

Віра проявляє досить велику активність, як у захисті своєї сестри, так і у захисті інших громадян України. На мій погляд, тут завдання стоїть у влади налякати і вичавити з країни, щоб вона сюди більше не приїжджала
Микола Полозов

«Питання не в тому, робила Віра щось чи ні. Я слабо вірю, що вона спеціально кидалася на цей суд і якісь слова їм говорила. Питання в тому, що Віра проявляє досить велику активність, як у захисті своєї сестри, так і у захисті інших громадян України. На мій погляд, тут завдання стоїть у влади не стільки Віру посадити або оштрафувати, скільки налякати і вичавити з країни, щоб вона сюди більше не приїжджала. За аналогією з Чубаровим, Джемілєвим, щодо яких порушили справи, щоб вони тут не з'являлися. Тут такий же підхід. Сподіваюся, нам дадуть допитати Віру під час суду, але боюся, що після цього в'їзд на територію Російської Федерації буде закритий», – прокоментував ситуацію Микола Полозов.

Допит молодшої Савченко може відбутися вже наступного тижня. З іншого боку, вона заявила, що не має наміру переховуватися від слідства і поїде до Грозного, щоб дати пояснення щодо інциденту. Вона повністю заперечує, що ненормативно відгукувалася про суддю. Навряд чи Віру Савченко затримають у Грозному, хоча, наприклад, адвокати російських громадян Олександра Александрова і Євгена Єфимова, яких судять зараз у Києві за тероризм та участь у бойових діях проти України на боці сепаратистів «ЛНР», не рекомендували їхнім родичам їхати в Україну, стверджуючи, що це небезпечно. «Брати під варту Віру Савченко було б зовсім too much, але можу сказати тільки одне: сестри Савченко – дуже ризикові люди», – заявив Микола Полозов.

Вже після процесу адвокати жартували в коридорі суду: «Залишилося тільки маму за що-небудь долучити, і буде готове організоване злочинне угруповання Савченків».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG