Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійській армії бракує… бронежилетів


Бельгійські солдати патрулюють центр Брюсселя. 21 листопада 2015 року
Бельгійські солдати патрулюють центр Брюсселя. 21 листопада 2015 року

Армія Бельгії була змушена просити про матеріальну допомогу армію США

Брюссель – Залучення великої кількості поліції та військових у Бельгії після оголошення в країні найвищого ступеня терористичної небезпеки виявило: збройні сили держави, що прихистила у себе штаб-квартиру НАТО, не мають достатньої кількості… бронежилетів. Позначилося тривале скорочення оборонного бюджету. З огляду на це, бельгійські військові, як у післявоєнні часи, звернулися по допомогу до місцевих складів США.

Бельгійська армія, якій протягом тривалого часу систематично скорочували бюджет, вже кілька років поспіль оновлює свою матеріальну базу по крихтах. Нині, коли країна постала перед небувалою загрозою тероризму, а на вулицях столиці чатують сотні військових і тисячі поліцейських, виявилося, що у них є гостра нестача бронежилетів, тож бельгійська армія була змушена просити про матеріальну допомогу армію США.

Як колись у післявоєнні часи, нині, 25 листопада, збройні сили Бельгії задіяли давню угоду з американцями, яка тут має свої військові частини. Йдеться про «позику запасних американських бронежилетів, які бельгійська система оборони зможе використовувати стільки, скільки буде необхідно».

Втім, місцеві військові експерти внесли й деяку поправку: насправді, бельгійська армія має бронежилети в наявності та в достатній кількості. Однак, вони дещо застарілі, важкі та не дуже зручні. Один такий бронежилет важить понад десять кілограмів та дуже сковує рухи. Особливо вони не придатні для оперативної роботи в міських районах, де військові повинні діяти швидко та з певною спритністю.

Бельгійський солдат патрулює одну зі станцій метро у Брюсселі. 25 листопада 2015 року
Бельгійський солдат патрулює одну зі станцій метро у Брюсселі. 25 листопада 2015 року

«Вони забезпечують відмінний захист, але через значну вагу, яку солдати повинні носити під час патрулювання, зростає фізичне навантаження, а отже, втрачається працездатність», – пояснили бельгійські військові.

Хто серед країн НАТО найнедисциплінованіший?

Представники збройних сил Бельгії зауважують, що оперативну техніку, у тому числі, бронежилети, тут закуповували регулярно, але «в обсягах, необхідних для задоволення базових потреб. В першу чергу, з точки зору участі в закордонних операціях і для охоронного персоналу, розмінувань і так далі». Але не більше.

З бельгійським бюджетом на оборону, який ледь дотягує 1 відсотка ВВП, ця країна пасе задніх серед країн-членів НАТО
Ніколя Ґрос-Верейде

«Логічно, що з бельгійським бюджетом на оборону, який ледь дотягує 1 відсотка ВВП, ця країна пасе задніх серед країн-членів НАТО, – каже брюссельський оглядач з військово-політичних питань Ніколя Ґрос-Верейде. – Про це свідчить звіт з безпеки та оборони за 2014 рік, опублікуваний під керівництвом бельгійського оборонного відомства, а саме помічника начальника стратегічного штабу Ґідо Андрієса».

Відповідно до вимог НАТО, кожна держава-союзник цієї військово-політичної організації зобов’язана витрачати на потреби оборони та безпеки не менше 2 відсотків свого ВВП. Торік Великобританія, Естонія, Греція і США виявилися єдиними членами НАТО, що дотрималися 2-відсоткової вимоги.

За оцінками експертів, цьогоріч ситуація навряд чи набагато поліпшиться. Хіба тільки у Польщі, яка взяла за мету приєднання до клубу держав, які виконують свої оборонні зобов’язання. Після російської агресії в Криму і на сході України Варшава збільшила ці витрати з 1,8 відсотка ВВП в 2014 році до 2,2 відсотка в цьому році, свідчать дані статистичних відділів НАТО.

Найгіршими країнами-союзницями у цьому сенсі є Бельгія, Люксембург, Угорщина та Іспанія – жодна з них не дотягує навіть до 1 відсотка ВВП.

Система оборони не повинна бути тим місцем, де легко можна економити. Пора це усвідомити кожному
Стевен Вандепут

Міністр оборони Бельгії Стевен Вандепут нещодавно пообіцяв кардинально змінити цю тенденцію. «В часи бюджетних заощаджень система оборони не повинна бути тим місцем, де легко можна економити. Пора це усвідомити кожному». З огляду на зростання потреб у підтримці державою оборони та безпеки й нові виклики, голова бельгійського міністерства прогнозує протягом наступних 15 років потроєння витрат на армію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG