Доступність посилання

ТОП новини

Борис Філатов зі скандалом склав присягу міського голови Дніпропетровська


Борис Філатов на першому засіданні Дніпропетровської міської ради, Дніпропетровськ, 27 листопада 2015 року
Борис Філатов на першому засіданні Дніпропетровської міської ради, Дніпропетровськ, 27 листопада 2015 року

«Якщо Філатов виявиться недієздатним, потягне у владу старих чиновників, результат буде поганим» – політолог

Дніпропетровськ – Висуванець партії «Укроп», оголошений переможцем виборів міського голови Дніпропетровська, Борис Філатов у п’ятницю склав присягу мера під вигуки «Ганьба!». Частина депутатів міськради заявила, що вважає його «нелегітимним» через те, що він все ще є депутатом парламенту. Сам Філатов підозрює змову в лавах новообраного депутатського корпусу, але зазначає, що вже приступив до виконання своїх обов’язків, зокрема планує кадрові «чистки» в апараті. Чого очікувати від нового керівника одного з найбільших міст України?

Під час зачитування присяги міського голови Борисом Філатовим група невідомих людей у залі почала вигукувати «Ганьба!». Вони сиділи на місцях запрошених і називали себе «представниками громадськості». Частина депутатів, зокрема з «Опозиційного блоку», забрала реєстраційні картки й попрямувала на вихід. Натомість прихильники Філатова скандували слова підтримки новообраному керівникові.

Філатов показав на камери посвідчення мера, оголосив перерву в засіданні сесії і, прийнявши букет червоних троянд, залишив залу.

Частина депутатів вважає мера «нелегітимним»

Коли пристрасті дещо вгамувались, у кулуарах кілька депутатів зробили заяви про «нелегітимність нового мера». Лідер «Громадської сили», третьої за кількістю депутатів партії в міськраді, Загід Краснов зазначив: Філатов мав дочекатись складення парламентського мандату, аби «не починати свою роботу з порушення». Він також заявив, що присяга мера нечинна, адже він її складав вже у той момент, коли табло показувало присутність у залі трохи більше 20 депутатів із 64-х.

«Склавши присягу, він має вже право підписувати документи. А за таких умов будь-який підписаний ним документ можна оскаржити в суді. Цим самим він «підставляє» всіх депутатів, а це неправильно. Він все ще кандидат у мери. У законі про місцеве самоврядування чітко сказано, що мер не повинен суміщати дві посади», – сказав Радіо Свобода Загід Краснов.

Зауваження до процедури вступу на посаду Філатова висловили й у місцевій «Самопомочі», яка в другому турі виборів його підтримувала. За словами керівника міської організації партії, депутата міськради Артема Хмельникова, аби не створити підстав для юридичного оскарження рішень міськради, новоспеченому меру треба дотриматись вимог законодавства.

Хмельников зауважує: стаття 89 Закону «Про вибори» вказує, які документи має надати особа, обрана міським головою для вступу на посаду, це зокрема, і трудова книжка. Цей документ Філатова, сказав Хмельников, все ще у Верховній Раді.

«Є спеціальна норма, яка регулює це питання, яка вища за норму про статус народного депутата. Ми не хочемо, щоб недемократичні сили скористалися цією ситуацією, аби потім оскаржувати рішення міської ради у суді», – сказав Артем Хмельников.

«Злі стомлені клоуни мають розуміти, що цирк поїхав» – Філатов про опонентів

Така заява союзників на складання присяги у п’ятницю викликала різку реакцію з боку самого Бориса Філатова. Він зазначив, що підозрює «Самопоміч» у таємних домовленостях із «Опозиційним блоком» про створення широкої коаліції і зажадав від лідера політсили, свого львівського колеги-мера Андрія Садового розпустити фракцію в Дніпропетровській міськраді.

Дніпропетровська міська рада, перше засідання. 27 листопада 2015 року
Дніпропетровська міська рада, перше засідання. 27 листопада 2015 року

Попри все, Борис Філатов зазначив, що вже вступив на посаду й береться до роботи. Серед перших кроків, заявив він, будуть кадрові чистки в міськвиконкомі. Зокрема, посадовець озвучив кандидатури на посади заступників міського голови, усі вони – члени партії «Укроп». Він також повідомив, що в міській раді його політсила створюватиме коаліцію передусім із «Блоком Петра Порошенка» і «порошенківець», ймовірно, стане секретарем міськради.

Збираюсь з першого дня виконувати передвиборчі обіцянки. Одна – повна кадрова чистка. І друге – аудит міського господарства й міського бюджету
Борис Філатов

«Я збираюсь з першого дня виконувати свої передвиборчі обіцянки. Одна з передвиборчих обіцянок була – повна кадрова чистка. І друге – аудит міського господарства й міського бюджету… Злі стомлені клоуни мають розуміти, що цирк поїхав», – зазначив Борис Філатов.

«Від дій Філатова залежатиме наше ставлення до нього»

Чого очікують від новообраного міського голови одного з найбільших міст Східної України жителі та експерти? Ще незадовго до складення присяги частину прихильників Бориса Філатова спантеличили його заяви про те, що перейменування міста «не має нав’язуватись» згори, якщо його «не підтримують 90% жителів».

Координатор Громадського комітету з питань боротьби з корупцію Андрій Бут зауважує: новий мер має розпочати з наведення ладу в комунальній сфері та сфері міського транспорту, а також залучення проукраїнськи налаштованих людей до керування підрозділами міськради.

Сподіваємось, що політика Філатова відповідатиме інтересам робітників, інтелігенції, малого й середнього бізнесу, що він сприятиме українізації міста
Андрій Бут

«Ми сподіваємось, що політика Бориса Філатова відповідатиме інтересам трударів, робітників, інтелігенції, малого й середнього бізнесу, що він сприятиме на цій посаді українізації міста, адже це величезна проблема. Необхідно підібрати людину патріотичну на посаду начальника управління культури, навести лад у транспортній сфері, сприяти конкуренції між перевізниками маршрутних таксі… Що ж до назви міста, то це – не компетенція Бориса Альбертовича, рішення буде ухвалювати Верховна Рада. Я сподіваюсь, що він зробить все від нього залежне для виконання законів про декомунізацію. Отже, від дій Філатова залежатиме наше ставлення до нього», – сказав у коментарі Радіо Свобода громадський активіст.

Комунальні проблеми для харизматичної особистості можуть бути нудними – експерт

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що перед мером Філатовим стоятимуть непрості завдання і виклики, зокрема, позбутись на посадах у міськвиконкомі колишніх регіоналів.

«Досить багато людей, які підтримали Філатова, фактично заклали свій авторитет, репутацію, вплив, і якщо Філатов виявиться недієздатним, потягне у владу старих чиновників, результат буде поганим. Є два варіанти: або намагатись виконати обіцянки, дані громадськості, або віддати все «своїм». Якщо піде за другим сценарієм, то Дніпропетровськ перетвориться на місто сміху й сліз. Як на мене, Борис Філатов – досить харизматична людина, але займатись якоюсь каналізацію тощо, як на мене, йому досить швидко може стати нудним. Якщо ж він перекладе це на когось іншого, а сам буде займатись політикою, це може викликати розчарування», – зауважив у коментарі Радіо Свобода Золотарьов.

26 листопада Верховна Рада не підтримала постанову про припинення депутатських повноважень депутата від «Радикальної партії Ляшка» Злати Огневіч, «Блоку Петра Порошенка» Владислава Атрошенка та позафракційного Бориса Філатова.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG