Доступність посилання

ТОП новини

Понад половина ВІЛ-інфікованих українців може залишитися без лікування


«75 відсотків людей, які живуть з ВІЛ, у наступному році не отримають лікування, якщо уряд затвердить нинішній проект бюджету–2016» – Стефанишина

Київ – Україна – один з лідерів серед держав Східної Європи й Центральної Азії за рівнем поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні проживає понад 270 тисяч людей з ВІЛ/СНІДом, щороку в Україні фіксують близько 20 тисяч нових випадків. Це в 20 разів більше, ніж у сусідній Польщі. При цьому кожен другий українець з ВІЛ не знає про свій статус і відтак залишається без медичної допомоги, повідомляють експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я та програми ООН ЮНЕЙДС.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кожного дня діагноз «ВІЛ-інфекція» встановлюють 53 українцям, 9 людей в Україні помирає щодня від наслідків хвороб, спричинених СНІДом. Всього від цих хвороб померли понад 36 тисяч українців.

Наразі Україна за підтримки міжнародних організацій надає допомогу ВІЛ-позитивним громадянам: у рамках державної програми подолання ВІЛ-СНІДу понад 80 тисяч ВІЛ-інфікованих українців отримують антиретровірусну терапію (тобто препарати, які знижують рівень збудника у крові і зупиняють передачу ВІЛ від інфікованої людини до здорової). Але у разі, якщо уряд не змінить параметри держбюджету на наступний рік, більшість ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД українців можуть залишитися без лікування у результаті скорочення видатків бюджету на закупівлю ліків для АРТ-терапії.

Щоб не допустити цього, близько сотні активістів і пацієнтів пікетували Міністерство фінансів з вимогою виділити кошти для закупівлі ліків, яких потребує Міністерство охорони здоров’я для забезпечення потреб при лікуванні тяжко хворих.

«75 відсотків людей, які живуть з ВІЛ, у наступному році не отримають лікування, якщо той проект бюджету–2016, який міністр фінансів запланувала затвердити, таки буде затверджений», – розповіла одна з організаторів акції Ольга Стефанишина, виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України».

У проекті бюджету-2016 на закупівлю медикаментів закладено трохи більше ніж три мільярди гривень при потребі як мінімум у вісім мільярдів, зазначають активісти громадських організацій та експерти Глобального фонду боротьби зі СНІДом. Цієї суми не достатньо, а крім того, вона менша від тієї, що її уряд України задекларував при підписанні угод про співпрацю з міжнародними організаціями, які ведуть боротьбу з поширенням соціально небезпечних хвороб.

І у результаті Глобальний фонд та Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу вирішили звернутись до українського уряду. У своєму листі на адресу прем’єр-міністра і міністра фінансів України вони повідомили про готовність надати фінансування у розмірі 138 мільйонів доларів на період 2015–2017 років для підтримки ВІЛ-позитивних українців. Але ці кошти надійдуть лише за умови виконання урядом України своїх зобов’язань «щодо співфінансування, в тому числі, на антиретровірусну терапію, як це передбачено Державною програмою протидії СНІДу на 2014–2018 роки», зазначено у листі. Чи будуть враховані побажання міжнародних організацій та українських неурядових організацій, які допомагають ВІЛ-позитивним і хворим на СНІД українцям, стане відомо при представленні урядом проекту держбюджету.

На засіданні Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець повідомив, що уряд вивчає ситуацію із забезпеченням пацієнтів препаратами АРТ-терапії, щоб оцінити дієвість системи послуг з профілактики, лікування та супроводу ВІЛ-інфекції/СНІДу в умовах збройного конфлікту на сході України.

Врятувати ув’язеного N: ситуація на окупованих територіях критична

Ще складніша ситуація з підтримкою хворих на СНІД в анексованому Росією Криму та на окупованих територіях Донбасу. Фактично Москва та «влада» Криму заборонили або ж обмежили в’їзд в АРК для міжнародних організацій, цього року й «керівники» окупованих територій Донбасу або заборонили, або обмежили діяльність міжнародних організацій.

Тим не менше, Міністерство охорони здоров’я України через волонтерів чи міжнародні гуманітарні організації передає на тимчасово окуповані території Донбасу ліки для людей з ВІЛ/СНІД. Це зроблено для того, щоб не припиняти лікування людей на окупованих територіях, повідомила журналістам заступник директора Українського центру з контролю за соціально-небезпечними хворобами МОЗ України Лариса Гетьман.

Голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, Володимир Жовтяк розповів в ефірі «Громадського телебачення», що ліки для ВІЛ-позитивних людей, які живуть на окупованій території Донбасу, доводиться іноді передавати… у сумках. Українським волонтерам допомагають їхні західні колеги, розповідає Жовтяк.

Провели унікальну операцію: на неконтрольовану територію перевезли препарати для дорослих, а звідти – дитячі ліки
Володимир Жовтяк

«Був такий досвід, коли всі препарати, потрібні ВІЛ-позитивним дітям, залишились на тій, окупованій, території. Ми разом з представниками організації «Лікарі без кордонів» провели унікальну операцію: на неконтрольовану територію ми перевезли препарати для дорослих, а звідти перевезли дитячі ліки. Це препарати, які наша організація купує за кошти Глобального фонду. Препарати передали українським діткам на нашій території, де не було цих ліків», – каже Жовтяк.

Ситуація на територіях, які тимчасово не підконтрольні Україні, наближається до катастрофи, вважають незалежні українські фахівці, котрі мають змогу через західних або російських колег отримати інформацію з окупованих Донбасу і Криму (на півострові більш як тисяча ВІЛ-позитивних жителів).

Так, ще влітку минулого року у Криму ВІЛ-позитивні ув'язнені та засуджені залишилися без лікування. Запас препаратів антиретровірусної терапії для ВІЛ-позитивних ув’язнених на балансі «Управління Федеральної служби виконання покарань по Республіці Крим та Севастополю» закінчились 10 червня 2014 року. Ці дані саме «Управління» й оприлюднило на своєму сайті.

Та й у самій Росії ситуація складається катастрофічно: у Москві вирішили відмовитись від препаратів АРТ-терапії західного виробництва і шукають замінники власного виробництва. На травень поточного року кількість ВІЛ-інфікованих росіян перевищила 900 тисяч осіб.

Окуповані території Донбасу: допомога йде з «великої землі»

На території окупованого Донбасу понад півтисячі засуджених потребують антиретровірусного лікування, повідомив Радіо Свобода правник Олександр Гатіятуллін, який працює у відділі юридичної підтримки Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД. Наразі на окупованих територіях Донеччини і Луганщини проживають понад 5 тисяч осіб, які потребують лікування.

А Міжнародний альянс боротьби з ВІЛ за погодженням з Глобальним фондом та представництвом ВООЗ в Україні доставив на неконтрольовану територію Донеччини восьмимісячний запас профілактичних матеріалів, виробів медичного призначення і річний (!) запас швидких тестів. Цю доставку експерти назвали однією з найбільших гуманітарних операцій, здійснених на Донбасі для підтримки цивільного населення.

Гуманітарна операція пройшла на тлі загострення бойових зіткнень практично по всьому периметру лінії розмежування

«Доставлено більш ніж 375 тисяч презервативів, понад півтора мільйона одноразових шприців, 27 тисяч швидких тестів на ВІЛ і гепатити тощо. Тест-системи доправлялися спеціально зафрахтованим рефрижератором, а ті тести, які будуть пізніше перевозитись в Луганськ, спеціально упаковані в термобокси. Гуманітарна операція пройшла на тлі серйозних ускладнень у роботі міжнародних гуманітарних організацій і загострення бойових зіткнень практично по всьому периметру лінії розмежування», – повідомила прес-служба альянсу.

За її даними, щоб потрапити на територію Донбасу, яку Київ тимчасово не контролює, фахівці організації отримали дозволи на проїзд трьох вантажівок в Антитерористичному центрі, Державній фіскальній службі і у керівництва сектору «Б». Свій дозвіл надали і ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР».

У результаті цієї операції 5 громадських організацій Донецької і одна волонтерська група Луганської областей (які перебувають на неконтрольованій території) забезпечені необхідним довгостроковим запасом матеріалів для реалізації профілактичних програм серед найуразливіших груп населення. А це, як зазначають в альянсі, може врятувати тисячі людських життів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG