Доступність посилання

ТОП новини

Корупція – найбільша загроза національній безпеці України (опитування)


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

30% українців вважають внутрішні загрози більш небезпечними для незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, ніж зовнішні

​Майя Жакова

За результатами дослідження Центру Разумкова, переважна більшість українців визнала корупцію найбільшою загрозою для національної безпеки України. Саме корупційний фактор лідирує у списку внутрішніх загроз, а також посідає одне з перших місць серед зовнішніх.

«За шкалою від 0 до 10 балів серед різних внутрішніх і зовнішніх загроз найбільший середній бал отримала корупція – 8,54. Причому, серед зовнішніх вона отримала 7,67 бала», – зазначив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Андрій Биченко
Андрій Биченко

При цьому, 30% українців вважають внутрішні загрози більш небезпечними для незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, ніж зовнішні. Притому, що Україна веде активні бойові дії, лише 18% громадян бачать загрозу національній безпеці зовні.

«Не дуже природно, що в умовах воєнного конфлікту громадяни в цілому оцінюють небезпеку внутрішніх загроз вище, ніж зовнішніх», – вважає соціолог.

Однак, координатор проекту «Сильні громади Донеччини» Валентин Краснопьоров аргументує таку позицію населення: «Суспільство усвідомлює, що слабка державність і корупція – це поїдання всіх державних інституцій, довіри суспільства до влади. Тобто логіка така прагматична: якщо держава є слабкою, вона не здатна себе захистити», – аргументує Краснопьоров.

Українець у такому стані: він Росію зупинив, а кланові механізми зупинити дотепер не може
Валентин Краснопьоров

До того ж, на думку координатора проекту «Сильні громади Донеччини», зовнішня загроза не є такою великою, бо українці показали, що її можна зупинити.

«Українець у такому стані: він Росію зупинив, а кланові механізми зупинити дотепер не може», – підкреслює Валентин Краснопьоров.

Корупція у Збройних силах – загроза, яка підриває боєздатність

Громадяни занепокоєні корупцією і в інших сферах. За результатами дослідження, майже половина опитаних вважають корупцію причиною низької ефективності Збройних сил та інших військових формувань.

«Просто впорядкувавши політично-адміністративне життя в Україні, на думку громадян, можна значно посилити державу, в тому числі, і її опірність до воєнних конфліктів», – певен Андрій Биченко.

Юлія Тищенко
Юлія Тищенко
Саме питання корупції, кому цей конфлікт може бути вигідний? Тим, хто розподіляє ресурси у Збройних силах
Юлія Тищенко

Політолог Юлія Тищенко стверджує, що у Збройних силах корупція – це та загроза, яка підриває боєздатність. «Була низка корупційних скандалів – тендери, наприклад, на пошиття приладдя, військових рюкзаків та інші. Саме питання корупції, кому цей конфлікт може бути вигідний? Тим, хто розподіляє ресурси у Збройних силах», – вважає політолог.

«Держава захищається, в першу чергу, своєю внутрішньою силою, сталістю, ефективністю, – наголошує Валентин Краснопьоров. – Відсутність нормальних державних механізмів призвела до того, що Росія змогла використати це і вплинути на ситуацію».

Підтримка армії – відповідь корумпованості держави

Волонтерський рух в Україні Андрій Биченко також пов’язує із неспроможністю влади подолати корупцію. За результатами опитування, українській армії добровільно допомагають 45% громадян.

Значна частина людей, які начебто ухиляються від податків, добровільно віддають свої гроші на ті ж державні потреби, на які, власне, мусять йти податки
Андрій Биченко

«Якщо врахувати те, яка велика частка тіньової економіки, зарплат у конвертах в Україні, можна зробити висновок, що значна частина людей, які начебто ухиляються від податків, добровільно віддають свої гроші на ті ж державні потреби, на які, власне, мусять йти податки», – зазначає Биченко.

Юлія Тищенко додає: «Все, що сьогодні пов’язане з утриманням армії чи військових, значною мірою здійснюється не стільки за рахунок держави, скільки за рахунок волонтерських ініціатив».

Підтримуючи українську армію, населення тим самим висловлює недовіру корумпованій владі, вважає Андрій Биченко: «Основною проблемою в Україні, основою різних непорозумінь, в тому числі, й економічних, і ухилення від мобілізації, є насправді недовіра громадян до держави, до державних інститутів», – підсумовує він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG