Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі США закликали Обаму надати гуманітарну допомогу Україні


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Закликаю адміністрацію Обами звернути увагу на посилення гуманітарної кризи в Європі, не тільки на заході Європи, але й на її сході – в Україні» – Марсі Каптур

Люди на сході України стали заручниками загарбників і потерпають від гуманітарної кризи. З такими словами на слуханнях Конгресу США, присвячених біженцям у Європі, звернулася конгресмен Марсі Каптур.

У Конгресі США Марсі Каптур в емоційній промові закликалапрезидента Барака Обаму негайно очолити міжнародні зусилля з координації гуманітарної допомоги Україні.

«Безумовно, Америка, керуючись принципами моралі, може знайти спосіб допомогти українцям, які опинилися заручниками ситуації, допомогти це випробовування і сувору зиму, яка наближається. Якщо ми не допоможемо Україні зараз, Україна буде відрізана від вільного світу. Я закликаю адміністрацію Обами звернути увагу на посилення гуманітарної кризи в Європі, не тільки на заході Європи, але й на її сході – в Україні», – сказала Каптур.

Вона зачитала лист, раніше переданий президенту Обамі церковними лідерами України різних конфесій, з проханням про допомогу Україні.

«Потреби нескінченні – медичне обладнання, предмети першої необхідності, вода, продукти, одяг. Ми просимо Вас, пане президенте, збільшити допомогу, активізувати весь потенціал Національної гвардії, програми державної співпраці та партнерства заради миру для того, щоб не допустити гуманітарної катастрофи», – прочитала конгресмен.

Без підтримки, виштовхнуті з власних осель російською агресією і нестерпними умовами, українці будуть змушені тікати на Захід, попереджає Каптур: «Це ще більше дестабілізує ситуацію в Європі, яка і так вже витратила весь ресурс допомоги біженцям і переселенцям, які прибувають з Близького Сходу».

Ті, хто не можуть покинути окупованої території, нагадує Каптур, залишилися практично без міжнародної підтримки. Іноземні гуманітарні місії не мають можливості працювати на території, яку контролюють сепаратисти.

«Місія ООН – це єдина гуманітарна організація, яку допускають на територію, контрольовану росіянами, але навіть ООН 3 місяці забороняли передавати допомогу на схід України. І тільки нещодавно, 9 листопада, їм вдалося направити в Луганськ конвой з 9 вантажівок, наповнених життєво необхідними речами. Там було 10 тисяч ковдр, 10 тисяч рушників, 5 тисяч відер, цемент, лісоматеріали для ремонту житла тощо. І це все, що вони могли зробити. Уявіть, мільйони нужденних і 10 тисяч ковдр. Ось у такій ситуації опинилася Україна сьогодні. Чим відповість світ, яку відповідь нададуть Сполучені Штати», – заявила Каптур.

За підрахунками ООН, понад 5 мільйонів людей в Україні сьогодні потребують негайної гуманітарної допомоги через конфлікт на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG