Доступність посилання

ТОП новини

У Росії досі не видають тіл родичам загиблих у Єгипті


Аеропорт Пулково. Фото Тетяни Вольтської
Аеропорт Пулково. Фото Тетяни Вольтської

Родичі жертв авіакатастрофи в Єгипті виступили з відкритим листом, скаржаться на брак інформації та уваги

Через місяць після катастрофи над Синайським півостровом лайнера А321 авіакомпанії Metrojet родичі загиблих скаржаться на брак інформації щодо перебігу розслідування катастрофи, а також на те, що їм не віддають тіла рідних.

Люди хочуть поховати своїх близьких хоча б до того, як з дня їхньої загибелі виповниться 40 днів. Додзвонитися до Слідчого комітету Росії, щоб отримати інформацію про те, як відбуваються експертизи ДНК і коли почнуть видавати тіла, стає все важче. До того ж інформація часто надходить суперечлива. Втративши терпіння, велика група родичів загиблих вирішила звернутися у ЗМІ з відкритим листом, який процитувало інтернет-видання «Фонтанка».

«Кожен новий день нас годують «завтраками». Минулого і цього тижня обіцяли, що видачу тіл проводитимуть із 1 грудня. Сьогодні нам сказали, що видача тіл буде проводитися із 7 грудня. Ми втомилися чекати і терпіти! Ми знаємо, що експертиза «цілих» тіл вже точно завершена і всі прізвища відомі. Чому не відбувається видача цих тіл?.. Ми хочемо знати. Ми хочемо зрозуміти... Скоро 40 днів. Дайте нам поховати своїх рідних. Ми вимагаємо від вас поваги!»

Проблеми існують не тільки з видачею тіл, але і з виплатою компенсацій, говорить директор зі зв’язків з громадськістю компанії «Інгосстрах» Карен Асоян.

Ми отримали 243 заяви щодо 190 пасажирів – це і щодо авансів, і щодо повних виплат разом
Карен Асоян

«Усім родичам, яким ми зобов’язані виплатити компенсацію за законом, ми її виплачуємо. У складних випадках ми спілкуємося з родичами загиблих пасажирів в індивідуальному порядку і ухвалюємо рішення в залежності від ситуації. Основна проблема полягає в тому, що в низці випадків загинула практично вся родина, і за законом родичі другої лінії на компенсації не мають права. Але кожен такий випадок ми розглядаємо окремо і намагаємося ухвалити рішення на користь родичів загиблих. А взагалі, з другого дня після катастрофи ми стали виплачувати аванси у розмірі 100 тисисяч рублів, розуміючи, що людям необхідні гроші на невідкладні потреби. Але коли ми закінчимо виплачувати, сказати не беруся, це залежить від родичів пасажирів. Ми отримали 243 заяви щодо 190 пасажирів – це і щодо авансів, і щодо повних виплат разом», – розповів Асоян.

Випадки з виплатами компенсацій за людей, які загинули всією сім’єю, справді непрості, зазначає адвокат Олександр Хазов, який представляє інтереси однієї з родин, члени яких просили не називати їхні імена.

бабусі й дідусі за законом компенсацію за онуків отримати не можуть – це не прописано в Повітряному кодексі Російської Федерації
Олександр Хазов

– Загальна колізія полягає в тому, що в разі загибелі всієї сім’ї нікому отримувати компенсацію за дітей. По-людськи бабусі й дідусі теж є в цьому випадку потерпілими, але за законом компенсацію за онуків вони отримати не можуть – це не прописано в Повітряному кодексі Російської Федерації, що регулює такі питання. У ньому прямо перераховані вигодонабувачі – це батьки та діти, інші родичі не згадані. Це прогалина у законодавстві, яка не дозволяє таким близьким родичам, як бабусі і дідусі, дядьки й тітки, отримувати компенсацію.

– А в міжнародному праві у сфері компенсацій існують проблеми з виплатами родичам другого порядку?

– У Монреальській конвенції немає переліку вигодонабувачів, отже, на компенсацію може претендувати будь-хто, хто доведе, що він може вважатися потерпілим.

У питанні про розмір виплат взагалі все не так просто, каже колега Олександра Хазіна, адвокат Євген Тарасов.

Громадяни, які доведуть, що вони мають право на більше, можуть отримати, по суті, необмежені виплати
Євген Тарасов

«Є не тільки Монреальська конвенція, є ще й Варшавська конвенція, а законодавство, яким керується Росія, є десь посередині. Варшавська конвенція обмежує відповідальність перевізника виплатами у півтора мільйони рублів. А в Росії йдуть назустріч потерпілим, безумовно виплачуючи 2 мільйони. Але насправді, верхньої межі немає, і громадяни, які доведуть, що вони мають право на більше, можуть отримати, по суті, необмежені виплати. Але ніхто просто так гроші давати не буде, і це правильно», – зауважує адвокат.

За словами Євгена Тарасова, Держдума могла би збільшити стандартні страхові виплати, встановивши їхню суму більше ніж 2 мільйони рублів, але тоді підвищилася б плата за страхування і за авіаквитки в цілому.

Оригінал матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG