Доступність посилання

ТОП новини

Україна має бути поза підозрами у порушенні мінських домовленостей як дружина Цезаря – віце-президент США


Віце-президент США Джозеф Байден під час виступу у Верховній Раді
Віце-президент США Джозеф Байден під час виступу у Верховній Раді

Дехто в Європі лише приводу шукає, щоб припинити підтримку України, заявив Джо Байден

Київ – Триває український візит віце-президента США Джо Байдена. Напередодні, 7 грудня, він зустрівся з активістами громадського суспільства і деякими народними депутатами, президентом і прем’єр-міністром, а сьогодні, 8 грудня, має виступити в українському парламенті. Політологи говорять, що українські політики марно намагаються критикувати одне одного перед Байденом – того не цікавить відставка прем’єр-міністра чи генпрокурора. Сам віце-президент закликає до єдності українських еліт.

Першою в порядку денному візиту віце-президента США стала зустріч із громадськими активістами, народними депутатами і урядовцями. Зокрема на зустрічі були присутні координатор громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, засновник руху «Чесно» Олег Рибачук, народні депутати Ганна Гопко, Олена Сотник, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Світлана Заліщук та інші.

Як розповіла в ефірі Радіо Свобода народний депутат Світлана Заліщук, віце-президент приїхав саме зараз, тому що Україна стоїть на порозі важливого вибору.

Джозеф Байден говорив про очікування єдності від влади і відсутності можливості перезавантаження
Світлана Заліщук

«Ми, напевно, стоїмо перед кількома дуже важливими рішеннями, які будуть стосуватися в тому числі наших міжнародних партнерів. В першу чергу, йдеться про виконання мінських угод – від нас очікують і подальшого ухвалення змін до Конституції, і ухвалення законодавства про проведення виборів на окупованих територіях. Друге питання стосується уряду – 11 грудня прем’єр-міністр звітуватиме про рік своєї роботи. Джозеф Байден сам говорив про очікування єдності від влади і відсутності можливості перезавантаження», – наголосила народний депутат. За її словами, одним з «меседжів» Джо Байдена є відсутність часу на дострокові вибори і необхідність рухатися далі.

«Ми повинні пам’ятати, що американські президенти і віце-президенти є представниками своєї країни і відстоюють інтереси своєї держави. Так само ми повинні відстоювати свої інтереси, зокрема коли йдеться і про Конституцію, і про перезавантаження влади, і про вибори на окупованих територіях, і про корупцію – ці рішення повинна ухвалити перш за все українська еліта в інтересах українського народу», – наголосила Світлана Заліщук, відповідаючи на запитання щодо виступу віце-президента США в Верховній Раді, який очікується 8 грудня. Останнього разу американський політик такого рангу виступав в українському парламенті 1 серпня 1991 року. Це був президент США Джордж Буш-старший і в своєму виступі він закликав парламентаріїв УРСР на відмовлятися від Радянського Союзу.

Антикорупційна реформа в Україні має інституційну структуру – Порошенко

Джо Байден і Петро Порошенко під час зустрічі у Києві 7 грудня 2015 року
Джо Байден і Петро Порошенко під час зустрічі у Києві 7 грудня 2015 року

За підсумками зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом президент України Петро Порошенко зокрема наголосив, що Україна оминула ризик дефолту і тепер може безпосередньо зайнятися реформами, зокрема децентралізацією, очищенням банківської системи, диверсифікацією енергозабезпечення, реструктуризацією суверенного боргу та іншими.

Найголовніша реформа, яку ми почали здійснювати і яка має завершену інституційну структуру – це боротьба із корупцією
Петро Порошенко

«Найголовніша реформа, яку ми почали здійснювати і яка має завершену інституційну структуру – це боротьба із корупцією. Ми змогли через прозору і незалежну комісію обрати антикорупційного прокурора. Є два фактори, які є ключовими в цьому виборі: це незалежність антикорупційного прокурора і це довіра до нього», – заявив Порошенко.

Байден у свою чергу повідомив про додаткову фінансову допомогу – після його візиту Україна отримає 190 мільйонів доларів на реформу правоохоронних структури і судів, боротьбу із корупцією, забезпечення енергетичної безпеки, дерегуляцію бізнесу і підтримку громадянського суспільства.

За словами віце-президента, з початку 2014 року США виділили Україні 760 мільйонів доларів прямої грошової підтримки, 260 з яких були направлені на потреби в сфері безпеки. Наразі Конгрес США розглядає проект військового бюджету, 300 мільйонів доларів з якого можуть виділити Україні.

Україна може надати дипломатичну підтримку в сирійському питанні – експерт

Порошенко також пообіцяв підтримку і допомогу країнам антитерористичної коаліції в Сирії і засудив спроби Росії увійти до цієї коаліції.

«Ми чітко заявили, що ті держави, які підтримують тероризм, не мають права брати участі у боротьбі з тероризмом. Не буває поганих терористів і прийнятних терористів. Чіткий висновок – всі вони є терористами, і не можна під гаслом боротьби з тероризмом очиститися від порушень міжнародного права чи отримати міжнародну індульгенцію», – заявив президент.

Україна може надавати дипломатичну підтримку. Друге, Україна може поділитися інформацією про терористів, які воюють на території Сирії
Олексій Мельник

Проте за словами експерта центру Разумкова з питань безпеки і оборони Олексія Мельника мова не йде про відправлення на Близький Схід українських військових. Цього ніхто із західних партнерів не чекає, вважає він.

«Важко оцінити, що мав на увазі президент, але скоріш за все це будуть непублічні заходи. Україна, по-перше, може надавати дипломатичну підтримку і це надзвичайно важливо. Друге, я думаю, що Україна може поділитися надзвичайно важливою інформацією про тих терористів, які воюють на території Сирії», – наголосив Мельник.

Байден: Україна має бути як дружина Цезаря поза підозрами

Тим часом після зустрічі з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, Джо Байден закликав українську владу до єдності і нагадав, що сьогоденні реформи – це обов’язок української еліти перед майбутніми поколіннями.

Щоб досягти своєї мети, українські лідери мають працювати разом і побачити в цьому шанс історичного масштабу
Джо Байден

«Я говорю прем’єр-міністру те ж саме, що сказав сьогодні президенту Петру Порошенку, і теж саме, що я скажу у Верховній Раді завтра. Щоб досягти своєї мети, українські лідери мають працювати разом і побачити в цьому шанс історичного масштабу. Я працюю на державній службі майже усе життя, почав, коли мені було 27 років, і я знаю, як це може бути важко. Але усіх українських лідерів об’єднує жертва, яку принесли люди на Майдані два роки тому», – наголосив Байден.

Україна не може поводитися як Росія і порушувати мінські домовленості, зазначив віце-президент, вона має бути як дружина Цезаря – поза підозрами.

«Ви не можете порушувати свою частину домовленостей, тому що тоді дехто в Європі скаже, що Україна і Росія це одне і те саме. Дехто шукає лише приводів не відстоювати Україну», – заявив Байден.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що доля України залежить перш за все від самих українців і їхніх політичних лідерів – президента, народних депутатів, уряду. Проте він подякував США за підтримку, зокрема за підтримку у боротьбі з корупцією.

«Реальна, а не на словах боротьба з корупцією. І саме для цього були створені низка незалежних органів по боротьбі із корупцією. І ми цінуємо підтримку американського уряду у тому, щоб навчати українських антикорупційних детективів, і щоб нові органи, які ми створюємо, робили свою роботу», – заявив Яценюк.

Байден: США можуть надати Україні 300 мільйонів доларів на безпеку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Заяви Саакашвілі про українську корупцію підготували Байдену підґрунтя для розмови із президентом і силовиками – експерт

У неділю голова Одеської облдержадміністрації заявив про корупційні зв’язки прем’єра із олігархами. Експерти вважають, що це було зроблене навмисно, а голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник пообіцяв перевірити інформацію екс-президента Грузії.

Приїзд Байдена треба пов’язувати зі стратегічними питаннями, а не з кадровими, зауважив Радіо Свобода політолог Віктор Небоженко. Саакашвілі, вважає він, підготував віце-президенту підґрунтя для предметної розмови із українськими можновладцями.

Байдена буде цікавити, що робити із саботажем антикорупційного руху
Віктор Небоженко

«Байдена буде цікавити, що робити із саботажем антикорупційного руху. Я гадаю, що заяви голови одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі з’явилися не випадково. Байдену тепер простіше говорити із українськими силовиками – СБУ, Генпрокуратурою і МВС. Якщо країна втрачає до 5 мільярдів доларів на рік – це або їхня непрофесійність, або їхня недбалість. Сьогодні втрати від глобальної корупції дорівнюють втратам від російської агресії», – заявив політолог.

Небоженко зазначив, що сам Байден не міг озвучити інформацію, яку довів до громадськості Саакашвілі. Тим самим голова Одеського регіону дав американцю змогу поставити Петру Порошенку та іншим більш обґрунтовані питання.

«Саакашвілі спеціально у своєму виступі на Антикорупційному форумі не назвав нікого з оточення президента, щоб громадськість сама додавала ці прізвища. Він занадто демонстративно нікого не назвав, хоча міг узгодити із Порошенком якусь кандидатуру», – припустив експерт.

Щодо прем’єр-міністра і закликів до його відставки, на думку Небоженка політичні сили просто використовують приїзд Байдена для тиску на Яценюка. Зокрема так він пояснює появу зовнішньої реклами проти прем’єра.

Таку думку поділяє і керівник фонду «Українська політика» Кость Бондаренко. На його думку, щоб відправити у відставку прем’єр-міністра чи генпрокурора, для цього достатньо було надіслати в Україну представницю Держдепу Вікторію Нуланд.

Американці годували українців печивом на Майдані, тепер мають нести за них відповідальність
Кость Бондаренко

«Очевидно, що розглядалися якійсь стратегічні питання, наприклад, наскільки Україна є failed state (державою, що не відбулася), які є шанси в країни посісти роль лідера в регіоні. Є питання стосунків між Україною і Росією, є питання стосунків у рамках так званого американського поясу від Балтії до Туреччини. Тим більше Байден чудово пам’ятає принцип Екзюпері: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». Американці годували українців печивом на Майдані, тепер мають нести за них відповідальність», – заявив Бондаренко.

Виступ віце-президента США Джо Байдена перед українським парламентом буде його останньою українською зупинкою перед відльотом додому.

На цю ж тему:

07.12.2015
«Батоги і пряники» Україні від «доброго поліцейського» Байдена

«В України є ще один шанс. Важливо викорінити ракову пухлину корупції» – віце-президент Сполучених Штатів далі

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG