Доступність посилання

ТОП новини

Більшість тих, хто представляє Україну в світі, є очільниками корупційних схем – Длігач


Люди формують імідж України набагато краще, ніж влада – Длігач
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:06 0:00

Однак ця гідра – олігархічна корупційна система влади скоро вибухне зсередини, почне жерти сама себе

Презентаційний імідж України в світі покращився. Однак це позитивне враження руйнується – бо за яскравими презентаціями немає справжніх змін. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» заявив співзасновник громадянської платформи «Нова країна», економіст Андрій Длігач. Водночас, такі події, як намагання силоміць віднести прем’єра країни від трибуни парламенту, або заяви Нідерландського музею про викрадені картини, котрі знайшли в Україні, лише погіршують ситуацію.

– Україна не є в такому ж порядку денному, як це було півтора роки тому. Україну забули, хоч і підтримують на рівні держав. Але Україна не є ключовим інформ-приводом для більшості країн, і це, перш за все, наша провина. В нас немає, на відміну від Росії, стратегії просування України в світі, чіткої домовленості між суспільством і державою: а який імідж ми формуємо?

Хотілося, щоб у світі сприймали Україну як найкраще місце для ведення бізнесу, світове перехрестя культур, світовий логістичний хаб, країну щасливих і заможних людей

​Після Майдану виникла необхідність змінити імідж. Громадянським суспільством було створено стратегічну візію України, хотілося, щоб у світі сприймали Україну як найкраще місце для ведення бізнесу, світове перехрестя культур, світовий логістичний хаб, країну щасливих і заможних людей, де навчилися мислити критично.

Намагання громадянського суспільства почати процес створення такої держави пробуксовує через неготовність органів влади реалізовувати це

Але це намагання громадянського суспільства почати процес створення такої держави пробуксовує через неготовність органів влади реалізовувати це.

Іноземці, які приїжджають сюди, бачать поганий сервіс, погане ставлення, погану іноземну мову, погані дороги, здирництво на всіх примітивних моментах.

Що чехи знають про Україну? (Опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


– Як змінився імідж після Майдану?

– Це був, здається, 2006 рік – про Україну дізналися раптово, і не лише через Майдан, а через особистостей. Був навіть в Європі такий анекдот: «Євробачення перемогла співачка з України, чемпіон світу з шахів – українець, чемпіон світу з боксу – українець, найкращий футболіст – українець. Де ця країна була до цього?»

Зараз у нас знову була така можливість, коли світ про нас заговорив. Коли ми дали світу надію, можливість продемонструвати щось інше. Могли вперше в світі перезаснувати країну, почати будувати країну нового світу! Ми все це могли зробити. Чому не пішли очільники держави чи політичні лідери на такий крок?

– Тож Україна вже втратила цей шанс, на Вашу думку?

Ця гідра – олігархічна корупційна система влади – вибухне зсередини, почне жерти сама себе

– Так, ми маємо визнати, що втратили шанс на швидку реорганізацію країни. Але ми не втратили його в історичному вимірі. Майдан є безповоротною подією в історії України. Але найближчими місяцями ми ще побачимо значні зміни в політикумі і в соціумі. У світі – нульова толерантність до корупції, погляньте, що відбувається і в ФІФА, і в ОПЕК – і це відобразиться на Україні. Це призведе до того що ця гідра – олігархічна корупційна система влади – вибухне зсередини, почне жерти сама себе.

– Державні органи влади, високопосадовці – що вони б могли зробити для іміджу України?

Імідж суто презентаційний країни в світі змінився. Це дуже позитивне враження, але воно руйнується, бо нема довіри. Є обіцянки, а змін немає. Є багато слів, а корупція лишається

– І прем’єр, і президент, і міністри виглядають у світі добре. Вони вміють спілкуватися, розповідати, презентувати, вести переговори. Імідж суто презентаційний країни в світі змінився. Нас почали сприймати як нормальних людей, з якими можна говорити домовлятися, що розуміють сучасне суспільство. І це дуже позитивне враження, але воно руйнується, бо нема довіри. Є обіцянки, а змін немає. Є багато слів, а корупція лишається.

Ці самі люди, які кажуть світу про боротьбу з корупцією, вони самі і є очільниками цієї корупції

І американські, і інші державні діячі все ж розуміють, вони ж бачать всю цю корупцію – вона ж для розвідки, фінансових служб зрозуміла, – куди йдуть фінансові потоки, який рівень корупції в державі. Що ці самі люди, які кажуть світу про боротьбу з корупцією, вони самі і є очільниками цієї корупції.

Більшість тих, хто представляє нашу країну в світі є елементами корупційних схем

Більшість тих, хто представляє нашу країну в світі є елементами корупційних схем. Тому руйнується довіра. Ви ж мали вибори, які ми визнали? Кого ви обрали знову? Скільки їх можна змінювати? Оця різниця між презентаціями і тим, що робиться насправді – руйнує абсолютно все. Врешті-решт, ні іміджу не отримують, ні змін.

Із чим іноземці асоціюють Україну? (Твіттер-опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


– Що може зробити кожен із українців, щоб представити позитивний імідж України в світі?

«Євро-2012». У той момент, коли підвищувалися ціни на готелі, а держава провалювала кампанію, громадяни безкоштовно зустрічали, розміщували й проводили іноземцям екскурсії. Ось це формує імідж набагато краще

– Пригадується 2012 рік, коли держава провалила комунікації «Євро-2012». Англійці прилітали в аеропорт, їх везли до стадіону, і потім знову в аеропорт, щоб вони летіли після матчу пити пиво у Манчестер. У той момент, коли підвищувалися ціни на готелі, а держава провалювала цю кампанію, громадяни безкоштовно зустрічали, розміщували й проводили іноземцям екскурсії. Ось це формує імідж набагато краще, ніж якісь спроби держави щось пообіцяти.

Що ми маємо робити? Як громадяни маємо бути терплячими, пояснюючи нашим іноземним друзям, що відбувається. Ми маємо Фейсбук та інші канали. Приєднуйтеся до груп, спілкуйтеся з іноземцями, пояснюйте ситуацію зсередини. По-друге, ми маємо нарешті обрати «інших», з іншими цінностями та іншими думками.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG