Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі у Києві заявить про необхідність продовження санкцій проти Росії


Президент Польщі Анджей Дуда
Президент Польщі Анджей Дуда

Директор прес-служби Анджея Дуди розповів Радіо Свобода про що президент Польщі розмовлятиме з очільниками української держави

Варшава – Президент Польщі Анджей Дуда вперше на посаді голови держави відвідає Україну. Його офіційний візит запланований на 14-15 грудня. Під час перебування у Києві він зустрінеться з Петром Порошенком, Арсенієм Яценюком та Володимиром Гройсманом. Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі польського президента, Анджей Дуда серед іншого говоритиме в Києві про необхідність продовження санкцій ЄС проти Росії.

Візит президента Польщі Анджея Дуди в Україну триватиме півтора дні. До Києва він разом із дружиною прилетить у понеділок увечері.

Керівник президентської прес-служби Марек Магеровський розповів, що у перший день візиту президентське подружжя відвідає меморіальне кладовище у Биківні, де поховані жертви сталінських репресій, зокрема поляки.

Натомість у вівторок Анджей Дуда розмовлятиме з президентом України Петром Порошенком, прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом. На завершення другого дня візиту польський президент зустрінеться з представниками українських студентів.

На чому Дуда точно зробить наголос?

Про що Анджей Дуда розмовлятиме з Петром Порошенком? Марек Магеровський зазначив: «План очевидний – президенти розмовлятимуть про ситуацію у Східній Україні – в Луганській і Донецькій областях, про те, наскільки виконуються мінські домовленості. Президент Дуда висловить свою підтримку президентові Порошенкові та його старанням забезпечити мир у Східній Україні».

За словами Магеровського, президент Дуда добре розуміє, що мир і стабілізація – це умова розвитку України, зокрема економічного. У Варшаві знають, наскільки погано конфлікт на Донбасі впливає на економічну ситуацію української держави, тому Польща готова запропонувати допомогу.

Дуда розмовлятиме про конкретну допомогу, яку Польща готова надати Україні, чи то у формі фінансової допомоги, чи то у формі гуманітарної допомоги
Марек Магеровський

«Президент Дуда розмовлятиме про конкретну допомогу, яку Польща готова надати Україні, українському урядові, чи то у формі фінансової допомоги, чи то у формі гуманітарної допомоги. Але це вже деталі, які обговорюватимуться на місці», – сказав Магеровський.

Крім цього, каже керівник прес-служби Анджея Дуди, в Києві пролунають заяви про необхідність продовження санкцій проти Росії. Він пояснює: «Буде також розмова про відносини з Росією – про стосунки України з Росією, про стосунки ЄС із Кремлем. Президент Дуда вважає, що санкції, накладені на Росію, термін яких закінчується 31 грудня, потрібно продовжити».

Марек Магеровський додав, що про необхідність продовження санкцій проти Росії йшлося під час зустрічі Анджея Дуди з прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Камероном, яка відбулася в четвер у Варшаві. Обидва політики, зазначає Магеровський, вважають, що ці санкції потрібно зберегти, оскільки мінські домовленості порушуються. За словами директора прес-служби, Анджей Дуда у Києві «точно робитиме на цьому наголос».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG