Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко хоче призначити прем'єром Турчинова? (Огляд преси)


«Він усе розуміє, про все мовчить, може організувати (теж усе) і при цьому не претендувати на головний трон»

Візит віце-президента США Джо Байдена не примусив Петра Порошенка відмовитися від планів змінити очільника уряду, стверджує тижневик «Дзеркало тижня». Адже причини, які спонукають президента позбутися нинішнього прем’єра, – нікуди не поділися. По-перше, Порошенко переконаний: збереження Яценюка ще на рік у прем'єрському кріслі вкрай негативно позначиться на рейтингу самого президента. По-друге, відставка Яценюка, в уявленні президента, – це психологічне, емоційне перезавантаження очікувань суспільства, що дасть йому чистий аркуш, на якому він зможе написати нову історію.

Найбільш бажаним кандидатом на посаду прем'єра для Петра Порошенка був би Олександр Турчинов. Він усе розуміє, про все мовчить, може організувати (теж усе) і при цьому не претендувати на головний трон. Але Турчинов не дуже претендує і на прем'єрське крісло. Міхеїл Саакашвілі – та людина, котрій президент може обіцяти прем'єрство, добре знаючи, що, поки у Вашингтоні при владі демократи, – цьому не бути. Про інші кандадатури, які б волів бачити у прем'єрському кріслі чинний президент «Дзеркало тижня» розповідає в статті «Інструментаріум».

Революція гідності запустила процес зміни українських еліт. Однак і черед два роки впливовість громадських активістів не може зрівнятися з можливостями тих, у кого в руках зосереджені влада і гроші. Тижневик «Фокус» представляє проект – рейтинг «100 найвпливовіших українців». Очолює їх, як і минулого року, президент Петро Порошенко. Видання констатує, що у рейтингу відсутні діти олігархів, натомість багато нових людей з гарною освітою.

Свої рейтинги наприкінці року традиційно пропонує і тижневик «Новое время». Однак, якщо раніше проект «Люди року» був без знака мінус або плюс, свого роду констатація, то цього року всі номінанти – особистості зі знаком плюс, які змінюють країну до краще. Серед них – Ека Згуладзе за реформу міліції, Сергій Лещенко – за розслідування протиправної діяльності влади, Міхеїл Саакашвілі – за здатність публічно говорити правду вищим чиновникам країни. Прізвища інших переможців тижневик називає в статті «Українці, які змінюють стандарти життя».

В Україні формується новий політичний клас, який поступово й дедалі активніше витісняє нинішній корумпований. Як переконує «Український тиждень», що більше зливається інформації про корупцію у владі, то більше роботи для такого класу й відповідно він помітніший в очах електорату. Однак питання в тому, наскільки цей потенційно новий політичний клас зможе консолідуватися (зокрема, разом із деякими вже депутатами чи представниками уряду), щоб сформувати якісну та серйозну противагу мейнстримним політсилам, зазначає «Український тиждень».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG