Доступність посилання

ТОП новини

Із «ЛНР» хвиля вбивств перенесеться до «ДНР» і Росії (огляд преси)


Ліквідація Дрьомова завершує ланцюжок вбивств ватажків загонів угруповання «ЛНР»

Днями був убитий відомий бойовик сепаратистського угрупування «ЛНР» Павло Дрьомов. Його ліквідація, як пише газета «Сегодня», завершує ланцюжок вбивств впливових ватажків загонів «ЛНР», які змагалися з головним ватажком угруповання Плотницьким. Так, Дрьомов неодноразово звинувачував його в розкраданні російської гуманітарної допомоги. На думку експертів, знищивши «опозицію», Плотницький тепер зможе безперешкодно панувати в угрупованні «ЛНР», а хвиля вбивств перенесеться в «ДНР» і навіть у Росію. Про те, чим закінчиться міжусобиця серед сепаратистів і як це вплине на військові дії, «Сегодня» розповідає в статті «Війна бойовиків: чому в «ЛНР» знищили Дрьомових?».

«Газета по-українськи» продовжує аналізувати роботу уряду за останній рік. Однозначний плюс, як наголошує видання, збалансування доходів і видатків держбюджету. Другий позитив – налагодження альтернативних джерел постачання енергоносіїв в Україну. Зараз уже країна не залежить критично від російського газу. Однак не вирішена проблема корупції. А ще – зменшення податків. Однак це навряд чи вдасться навіть наступного року, зазначає газета. Адже країна – в стані війни, у неї забрали чверть економіки. Держава воює з армією, на яку виділяють більше грошей, ніж весь український бюджет. У такі часи неможливо підвищувати соціальні стандарти. У країнах, які проходили подібні реформи – Польщі, Угорщині, Румунії, Болгарії, – соціальні стандарти зросли через три-чотири роки після них. Так буде і в Україні. Але в країнах Східної Європи тоді не було війни і вони мали більшу підтримку Заходу, наголошує газета.

У цьому ж числі «Газета по-українськи» після нещодавнього інциденту з Арсенієм Яценюком аналізує – що треба зробити, щоб унеможливити напади бодай на гостей Верховної Ради, запрошених для виступу чи звіту? Тут може бути два виходи, стверджує видання. Слід або заґратувати зал із депутатами і пропускати до трибуни повз контрольну рамку й обстеження психіатра, або змінити принцип формування парламенту, коли до нього обирають за заслуги у суміжних галузях суспільної діяльності. Перепусткою до Верховної Ради має бути володіння, бодай на теоретичному рівні, світовим і вітчизняним досвідом законотворення і основами державного будівництва, переконує газета.

Економіка України потребує потужних фінансових вливань. Причому навіть черговий довгоочікуваний транш МВФ навряд чи розв’яже всі проблем, переконує газета «День». А приватизація, яка могла б продемонструвати світу, що Україна в змозі знайти власні ресурси, поки стоїть на місці. Утім, за драйвер приватизації в Україні – Одеський припортовий завод, вартість якого оцінюють у майже 1,5 мільярда доларів, державі навряд чи вдасться отримати таку суму. До того ж, у журналістів складається враження, що хімічний гігант умисне «зливають». Навіщо? Газетярі не виключають, що робиться це з метою, щоб продати комусь дешевше або, це інший варіант, зволікати, відкласти продаж до тих пір, поки до влади не прийдуть якісь інші сили. Докладніше про це «День» пише в статті «Хто топить «драйвер» української приватизації».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG