Доступність посилання

ТОП новини

У позбавленні сепаратистів громадянства побачили загрозу відходу від мінських угод


Мешканці Донецька на сепаратистському мітингу, 12 лютого 2015 року
Мешканці Донецька на сепаратистському мітингу, 12 лютого 2015 року

Західні експерти прокоментували пропозицію Петра Порошенка розглянути можливість позбавлення сепаратистів українського громадянства

Ряд західних експертів, які спеціалізуються на аналізі подій в Україні, поспішили висловити сумніви у тому, що позбавлення сепаратистів громадянства України матиме позитивні наслідки.

Це не сприятиме процесу політичного примирення
Ендрю Боуен

«Це не найрозумніший крок, який підживить пропаганду сепаратистів в Україні. Це не сприятиме процесу політичного примирення, натомість зробить сепаратистів ще більш непоступливими, навіть до вимог з Москви», – вважає Ендрю Боуен, докторант політології у Boston College.

Головною влада вважає перемогу, а реінтграцію відкладає
Балаш Ярабік

«Україна відходить від виконання Мінських угод. Це свідчить про те, що головною влада вважає перемогу, а реінтграцію відкладає на час після неї», – пише експерт аналітичного центру Carnegie Endowment for International Peace Балаш Ярабік.

Натомість французький журналіст-міжнародник Стефан Сіоган вбачає, що складності з позбавленням громадянства за сепаратизм почнуться із власне чіткого правового визначення самого поняття сепаратизму.

У понеділок президент України Петро Порошенко звернувся до уряду з пропозицією розглянути та опрацювати можливість позбавлення сепаратистів громадянства України. З відповідною ініціативою глава держави виступив у відповідь на електронну петицію з відповідною пропозицією.

«Я звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією опрацювати порушені в електронній петиції питання з урахуванням світового досвіду у розв’язанні подібних проблем та вжити заходів згідно з законодавством», – цитує заяву Порошенка «Українська правда».

Порошенко також додав, що законодавство у сфері громадянства та Кримінальний кодекс України не містять правових підстав для позбавлення громадянства за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG