Доступність посилання

ТОП новини

Фільм «Чеські друзі Кремля»: що насправді пов’язує Земана з Путіним?


Президент Чехії Мілош Земан (ліворуч) під час зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. 9 травня 2015 року
Президент Чехії Мілош Земан (ліворуч) під час зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. 9 травня 2015 року

Радіо Свобода спільно з «1+1» презентували фільм Ольги Мальчевської

Журналістка Ольга Мальчевська, яка понад півроку працювала у Чехії в рамках стипендіальної програми Радіо Свобода, презентувала у Києві документальний фільм-розслідування «Чеські друзі Кремля». У стрічці, яка за жанром є журналістським розслідуванням, авторка пояснює що таке «чеський Донбас» та чому він проголосував за Земана, чому чеський президент щонайменше 8 разів відвідував грецький Родос, а точніше VIP-курорт російського олігарха, та який зв’язок існує між Земаном та чеською дочірньою фірмою російського «Лукойлу».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Це історія єдиного президента в Євросоюзі, який публічно підтримав Кремль після анексії Криму, назвав російську агресію в Україні «громадянською війною», а українців – «бандерівцями». Однi бунтують проти нього i закидають слабкість до чарки. Iншi – підтримують ще дужче, а загальний його рейтинг росте. Президент Чехії Мілош Земан – лідер, якого Чехія вперше обрала всенародно, а не у парламенті. Хто він насправді?» – інтригуюче розпочинає свій фільм Ольга Мальчевська.

«Чеські друзі Кремля». Трейлер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00


У перебігу свого розслідування вона дізнається, що Земан тісно пов’язаний із російським олігархом Володимиром Якуніним, до якого неодноразово їздив на острів Родос, а серед офіційних радників очільника Чехії – Мартін Наєдли та Павел Галушка, які є керівниками російського нафтового гіганта «Лукойл» у Чехії. Саме під керівництвом останніх чеська дочірня фірма «Лукойлу» постачає авіаційне паливо до ключових аеропортів Чехії, зокрема і до головного летовища країни – аеропорту Вацлава Гавела. І саме Мартін Наєдли став спонсором передвиборчої кампанії Мілоша Земана.

Мілош Земан. Досьє з фільму «Чеські друзі Кремля»
Мілош Земан. Досьє з фільму «Чеські друзі Кремля»

І хоч на перший погляд головний герой стрічки сам Мілош Земан, все ж після перегляду стає зрозуміло: головний фокус – на небезпеці російської пропаганди та «п’ятій колоні» Кремля у Європі.

Навіть якщо президента Чехії народ достроково усуне з посади, Кремль уже вирощує «друзів» у інших країнах Євросоюзу
Ольга Мальчевська

«Навіть якщо президента Чехії народ достроково усуне з посади, Кремль уже вирощує «друзів» у інших країнах Євросоюзу. Перший чесько-російський банк у 2014 році надав кредит у 9 мільйонів євро Марін Ле Пен – лідеру ультраправої партії у Франції. Партія Ле Пен публічно підтримала анексію Криму та засудила санкції проти Москви. Проти санкцій і голова уряду Греції – радикальний лівий Алексіс Ципрас. Під час кремлівської агресії на Донбасі, Ципрас летить до Москви і домовляється про транзит російського газу через Грецію. А екс-прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі навіть зустрічається з Путіним у Криму. У різний спосіб прихильність до Кремля висловили: прем’єр Угорщини Віктор Орбан, голова уряду Сербії Александар Вучич та їхній колега зі Словаччини Роберт Фіцо, і навіть у Польщі балотувалася на посаду президента проросійська Магдалена Огурек», – перераховує гучні прізвища наприкінці Ольга Мальчевська.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

​У фільмі мова йде про психологічну війну, яка, як і конвенційна, має призвести до зламу супротивника, нав’язування йому своєї волі та створення якихось переваг, піддавання корозії європейських цінностей, ділиться враженнями після перегляду голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко. Слабке місце він вбачає у дипломатичних установах інших країн.

Але посольство є тією інституцією, навколо яких можна цих людей об’єднувати, пригодовувати, втягувати в дискурс
Богдан Яременко

«Звичайно, дипломатична присутність Російської Федерації є маленьким пазликом з усієї великої картини війни, яку веде Росія. Це більше хірургічний інструмент тому, що саме навколо посольств збираються ось ці групи впливу. Але посольство є тією інституцією, навколо яких можна цих людей об’єднувати, пригодовувати, втягувати в дискурс», – каже він.

Схема Росії і її пропаганди у Європі насправді дуже проста: говорити не про себе, а про те, що турбує людей, доповнює Богдана Яременка і директор Могилянської школи журналістики, співзасновник проекту StopFake.org Євген Федченко.

Це класичний прийом, який використовувався КДБ для вербування людей на персональному рівні
Євген Федченко

«Це класичний прийом, який використовувався КДБ для вербування людей на персональному рівні. Адже для того, щоб увійти до людини в довіру, треба говорити не про те, що тобі цікаво, а навпаки – казати, що зараз я буду робити для тебе якесь дуже велике благо. Давай поговоримо про ті проблеми, які є в тебе. І от Росія всім розповідає, що має великий досвід, як працювати з біженцями. З терористами? Без проблем, адже в нас було дві Чечні і ми знаємо як це вирішити – це активний спосіб вербування і він справді дуже дієвий», – пояснює він.

Втім сила російської пропаганди залежить від рішучості у її застосуванні, наявних фінансових ресурсів і, звісно, готовності інших країн їй протистояти, додає Федченко.

Тим часом, згідно з термінами президентської каденції, Мілош Земан ще два роки перебуватиме на своїй посаді президента Чехії.


Фільм «Чеські друзі Кремля» вийде в ефірі телеканалу Ukraine Today 8 січня, а 9 січня його покажуть на телеканалі «1+1», одразу після вечірнього випуску «ТСН». Із 9 січня знайти стрічку можна буде і на сайті Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG