Доступність посилання

ТОП новини

Виявлено архів Януковича. «Ми знайшли те, що довго шукали» – МВС


«Це справжня реальна знахідка, яка стала реальним результатом великої оперативної роботи»

Архів документів «сім’ї» екс-президента Януковича виявили внаслідок тривалої спецоперації у Києві. Про це повідомив на засіданні уряду в середу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Ця операція, за його словами, була проведена оперативниками національної поліції разом із оперативниками державної фіскальної служби та за підтримки Генпрокуратури.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щоб дізнатись більше подробиць, Радіо Свобода звернулось до керівника Департаменту комунікації МВС Артема Шевченка, який розповів, що один із етапів операції був проведений у вівторок, «коли на одній з адрес, скажімо так, приватних квартир столиці, було вилучено цілу низку різних документів та речових доказів, які можна назвати архівом Януковича».

– А чому саме зараз проводили таку операцію? Адже від часу втечі Віктора Януковича минуло вже майже 2 роки?

Артем Шевченко
Артем Шевченко

– Операцію проводили і раніше. Зараз з’явилася достатня база для того, щоб прозвітувати. Тобто оперативна робота передбачає збір інформації і потім її реалізацію. Ось учора (15 грудня – ред.) була проведена ключова реалізація. Тобто обшуки і фізичне знаходження, і вилучення великої кількості документів, які мають суттєве значення для слідства. Саме тому сьогодні з’явилася можливість розповісти про це і поділитися з суспільством. А робота оперативна проводилася і раніше.

– А які конкретно суттєві значущі документи там знайшли?

Це банківські документи, особисті документи колишнього президента, документація в оригіналах на нерухомість

– Це банківські документи, які, за версією слідства, свідчать про схеми, за якими здійснювалося розкрадання бюджетних коштів. Особисті документи колишнього президента, документація в оригіналах на нерухомість, оригінали документів на «Межигір’я», квартиру на Оболонській набережній, яка була зареєстрована за екс-головою держави, земельні ділянки, печатки більше ніж трьох десятків офшорних фірм, усі документи на компанію «МАКО Холдинг». «МАКО Холдинг», як відомо, це компанія сина екс-президента – Олександра Януковича, яка була залучена у масштабні фінансові схеми розкрадання державного майна і фінансових потоків. Це суттєва компонента в розслідуванні злочинів, які були скоєні діячами минулого режиму. Тобто це справжня реальна знахідка, яка стала реальним результатом великої оперативної роботи. Вона має суттєве значення для подальшого слідства і його результатів.

– Тобто ця знахідка, на Вашу думку, може зрушити з місця цей процес?

Це надає слідству нового поштовху

– Саме тому, що процес не стояв на місці і проводилися оперативні кроки з документуванням, розслідуванням цілої низки злочинів, і вчора був досягнутий цей результат. Але цей результат суттєвий. Він надає, скажімо так, слідству нового поштовху. Тобто ми знайшли те, що довго шукали. Ну скажімо так: те, що має суттєве значення для слідства.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG