Доступність посилання

ТОП новини

Депутати беруться за розгляд бюджету


Конфлікт Аваков-Саакашвілі може завадити роботі Верховної Ради. До ухвалення бюджету відставок не буде – Дерев’янко

Київ – 17 грудня проводять позачергове засідання парламенту, на якому планують розглянути проект держбюджету на наступний рік та декілька пов’язаних із ним законопроектів, зокрема – проект податкової реформи. Між тим, лідери більшості парламентських фракцій розкритикували проект державного кошторису. Також політики та експерти не виключають, що попри спільну заяву президента, прем’єра та спікера конфлікт всередині владної команди може знайти продовження та розвиток у стінах парламенту.

Депутати беруться за розгляд бюджету
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Представляючи проект державного бюджету на наступний рік, міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що на розгляд Верховної Ради подали пакет із семи законопроектів. За її словами, серед пріоритетів цього законопроекту є: зменшити податкове навантаження на економіку, профінансувати видатки на оборону, пенсії та соціальну підтримку, зменшити вартість утримання держави, а державні послуги зробити ефективнішими.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Абсолютна більшість лідерів парламентських фракцій висловилися про проект бюджету та інші подані урядом законопроекти критично. Про неприйнятність проекту бюджету заявили не лише опозиційні депутатські фракції та групи, але й політичні сили, які входять до більшості. Зокрема, лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко назвав урядові законопроекти неякісними. А лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко назвала цей проект бюджету найгіршим за всю історію бюджетного процесу в незалежній Україні. За її словами, «це бюджет повної руйнації економіки України».

Два сценарії від Луценка

Щодо соціальних показників бюджету, то за словами Наталії Яресько соціальні стандарти зростуть 1 травня та 1 грудня сумарно на 12,5% – тобто, до рівня інфляції. Також Кабмін пропонує обмежити максимальну пенсію в наступному році сумою в 10,7 тис. гривень. Натомість Юлія Тимошенко наголошує, що 1 травня відбудеться лише 4-відсоткова індексація, а 12% буде лише у грудні 2016 року.

Наталія Яресько наголосила, що Кабмін запропонує компромісний варіант податкової реформи, який узгоджений із президентом на Національній раді реформ. Проте парламентський комітет з питань податкової та митної політики відмовився підтримати так званий компромісний варіант податкової реформи, про який говорила міністр фінансів. Крім того, депутатам запропонують розглянути і проект закону про легалізацію казино. До речі, прибутки від цієї легалізації вже закладені у проект бюджету.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

За словами Юрія Луценка, зараз є два вірогідні сценарії розвитку подій. Згідно з першим, після провалу бюджету та податкової реформи відбудеться відставка прем’єра і розпад коаліції. Відтак – припинення кредитування МВФ, гіперінфляція та невиплати зарплат і пенсій. Дострокові вибори до парламенту, на яких через партії популістів та реваншистів виграють олігархи.

Оптимістичний сценарій передбачає доопрацювання податкової реформи і держбюджету, а також зміни в уряді під конкретний помісячний план реформ. У цьому випадку Україна зможе отримати безвізовий режим, порозумітися із МВФ та отримати передумови для економічного зростання.

До ухвалення бюджету відставок не буде – Дерев’янко

Невизначеності ситуації додає конфлікт між командами президента та прем’єра. Після інциденту в парламенті, коли депутат Степан Барна намагався винести прем’єра з парламентської трибуни, відбулася зустріч прем’єрської фракції «Народний фронт» із президентом. І наче здавалося, що непорозумінь між президентською та прем’єрською командами не залишилося. Проте після цього на Раді реформ сталася бурхлива сварка між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та головою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі, до якої приєднався прем’єр Арсеній Яценюк.

Після цього президент, прем’єр та спікер виступили зі спільною заявою про необхідність єдності та запевнили, що «питання про зміну прем’єр-міністра – не перебуває на порядку денному». Утім, попри такі примирливі заяви, не можна виключати можливих ускладнень та поглиблення конфлікту.

Депутатам належить підтвердити наявність волі до ухвалення важливих рішень
Євген Магда

«Депутатам належить або підтвердити наявність волі до ухвалення важливих рішень, або стане зрозуміло, що заява президента, прем’єра та спікера була виключно декларацією добрих намірів, яка нічого за собою не несе», – коментує ситуацію політичний експерт Євген Магда.

Всі працюватимуть на своїх місцях
Юрій Дерев’янко

Щоправда, в парламенті вважають, що до завершення бюджетного процесу питання про відставку уряду скоріш за все не стануть порушувати.

«Якщо будуть якісь кроки проти прем’єра, то як тоді буде ухвалений бюджет? Де тоді візьмуться голоси за бюджет? А якщо президент відправить у відставку Саакашвілі, який критикує корупцію, то це означатиме, що він покриває корупцію. Ну хіба це реально? Ні, звичайно! Тому всі працюватимуть на своїх місцях», – каже позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG