Доступність посилання

ТОП новини

Подовження санкцій ЄС проти Росії – невід’ємний крок до деокупації Криму – експерти


Президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

«Економічний стан у Росії стає дедалі складнішим, у Криму так само. Рівень життя падає, інфляція зростає, невдоволення кримчан зростає»

Рада Європейського союзу продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року, повідомила у понеділок прес-служба Ради ЄС. «Кримський пакет» санкцій ЄС на цей час продовжений до 23 червня 2016 року.

Кримський політолог Володимир Єгоров вважає, що крім серйозних політичних та економічних наслідків, матиме місце і психологічний тиск на Крим, тамтешній бізнес і на представників влади окупованого півострова. Політолог упевнений, що згодом санкції змусять Росію вирішувати питання територіальної приналежності Криму.

Володимир Єгоров
Володимир Єгоров

«Санкції ніхто не скасовує, і Росія це бачить. Із кожним місяцем економічний стан у Росії стає дедалі складнішим, у Криму так само. Рівень життя падає, інфляція зростає, невдоволення кримчан також зростає – це все впливає на політичну ситуацію. До чого все це призведе – ще рано казати, бо це не процес найближчого півріччя», – зазначив Єгоров.

Колишній радник голови Меджлісу кримськотатарського народу, а нині народний депутат України Георгій Логвинський в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що для українського уряду санкції ЄС – це, наразі, найпотужніша зброя.

Георгій Логвинський
Георгій Логвинський
Росія не розуміє мову здорового глузду, вона розуміє тільки мову тиску
Георгій Логвинський

«На жаль Росія не розуміє мову прав людини, мову здорового глузду, вона розуміє тільки мову тиску. Росія не виконує жодні міжнародні умови, жодне міжнародне законодавство, навіть російське законодавство щодо прав людини в Криму. Вони працюють виключно залякуванням. Безумовно, якщо вони не будуть забезпечувати прав щодо цих людей, то міжнародна спільнота повинна на це реагувати», – наголошує Логвинський.

Системні порушення прав людини на окупованому півострові є предметом для посилення санкцій проти Росії, проте через бізнес-інтереси це поки що неможливо, вважає експерт Центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

Юлія Тищенко
Юлія Тищенко

«Політика санкцій здорожчує утримання анексованих і тимчасово не контрольованих (Україною) територій для Росії – це вірна позиція. Це така специфічна тактика. І в ЄС є прихильники скасування – в сфері бізнесу – цих санкцій. Проте, якщо говорити про ті процеси, які спостерігаються у Криму, зокрема стосовно прав людини, то можна було б говорити про посилення санкцій, чого не відбувається», – зазначила експерт.

Економічні санкції ЄС проти Росії діють з 1 серпня минулого року. Вони були запроваджені через роль Росії в дестабілізації України і окупацію Криму. Позиція офіційного Кремля щодо санкцій та обмежень була невиправдано скептичною, вважає громадський діяч, директор київського Центру досліджень міжнародних відносин Микола Капитоненко.

Росія стикається з серйозними проблемами в економіці, резерв витривалості чи міцності російської економіки поступово вичерпується
Микола Капитоненко

«У Росії вже два роки намагаються зробити вигляд, що санкції не така вже велика проблема для Кремля, штучно знижуючи їхню значимість. Але достатньо поглянути на основні показники економічного розвитку Росії за останні два роки і стане помітно, що Росія стикається з серйозними проблемами в економіці, і резерв витривалості чи міцності російської економіки поступово вичерпується», – відзначив громадський діяч.

Євросоюз повторив свою позицію щодо засудження окупації Росією Криму і Севастополя і наголосив на продовженні політики невизнання таких дій. Реакція Володимира Путіна на рішення Ради ЄС, про яке повідомили із Брюсселя в п’ятницю, 18 грудня, не змусила довго на себе чекати. Зокрема, вже наступного дня, в суботу, російський президент, сказав: «Росія не надуватиме губи через санкції ЄС». А міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв зазначив, що це рішення було очікуваним і воно ніяк не позначиться на економіці Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG