Доступність посилання

ТОП новини

Санкції США щодо Росії і мільйонні видатки з бюджету демонструють подальшу підтримку України – Чалий


Посол України у США Валерій Чалий
Посол України у США Валерій Чалий

Фокус на Сирію чи якісь інші зміни, які відбуваються у світі, не вплинуть на чітку політику США в підтримці України проти Росії, переконаний посол України у США

Сполучені Штати Америки слідом за ЄС, що продовжив на півроку санкції щодо Росії, також розширили список фізичних і юридичних осіб, щодо яких були раніше запроваджені обмеження через їхні дії у дестабілізації ситуації в Україні. Дипломатичні взаємини України та США останнім часом суттєво активізувалися, заявив в інтерв’ю «Голосу Америки» посол України у США Валерій Чалий.

«Ми знаходимося в постійній взаємодії з американським урядом. І я хочу сказати, що в нас абсолютно чітка координація на рівні вищого керівництва, на рівні моєї тут роботи з представниками. Я задоволений тим, як це відбувається. Більше того, відбувається координація з європейськими партнерами. І ці санкції, які введені в ЄС і зараз у США: 82 компанії, банки, підприємства військово-промислового комплексу, це просто чіткий меседж, що ніякі зміни, фокус на Сирію чи якісь інші зміни, які відбуваються у світі, вони не вплинуть на ту чітку політику США в підтримці України проти Росії, яка зараз цими санкціями демонструється Росії. Тобто це ще один сигнал на підтримку України, ми так його сприймаємо», – сказав Валерій Чалий.

За його словами, у розширений список санкцій потрапили країни, які підтримують російське захоплення території Криму.

«У списку санкцій є компанії, які займаються чи хочуть займатися енергозабезпеченням Криму чи побудовою Керченського мосту, банки, які фінансують ці проекти. Але це, очевидно, намагання якимось чином відійти від реалій і Крим залишити у складі Росії. Це неможливо. І тому санкції застосовуються до тих, компаній, хто веде таку позицію. Після того, як сто країн у світі засудили такі дії з окупацією Криму йде демонстрація, що цього не залишать просто так», – наголосив Валерій Чалий.

В бюджеті США на 2016 рік закладені мільйонні суми для підтримки України, і важливо максимально активно спрацювати, щоб ефективно використати ці кошти, наголосив Чалий.

«Америка зробила рішучий крок ще далі, і Конгрес, і республіканці, і Білий дім, і президент Барак Обама, який підписав бюджет. І цей консолідований бюджет містить не мільйони, а сотні мільйонів для підтримки України. Це найбільші показники за весь період. І я дякую всім, хто долучився до цієї справи. Зараз ми маємо 658 мільйонів доларів в бюджеті включно з 330 мільйонами на сектор оборони, ми маємо майже мільярд, якщо взяти всі кошти, які в 2016 фінансовому році виділяються для України. І там є частина, яка стосується постачання військового обладнання, навчання наших військових (частина, яка передбачає, що Збройні сили США будуть перебувати в Україні і навчати українських військовослужбовців), там закладені суми на кредитні гарантії для України, тобто фінансова, економічна підтримка», – сказав посол України у США.

Чалий запевнив, що сумнівів у тому, що надані США кошти для України будуть використані за призначенням – немає.

«Ці кошти якраз дуже контрольовані, вони не можуть якимось чином зникнути в якогось чиновника», – додав посол і заявив, що США не мають якихось додаткових умов до України через їх виділення.

Підсумовуючи 2015 рік співпраці України і США Валерій Чалий сказав: «Ми досягли багато за цей час. Більше ста українських, американських компаній отримали підтримку, ми маємо збільшення підтримки фінансової. Ми допомагаємо українським військовим, і я вдячний США за те, що вони зараз проходять реабілітацію. Але нам треба вийти на такий рівень відносин стратегічного партнерства, про який говорили президент України, віце-президент Байден під час візиту. І я сподіваюсь, що наступного року, коли президент України, а це може відбутися в найближчі місяці, приїде до Вашингтона, ми вийдемо на наступний період з новими ініціативами, з новим баченням, подолавши всі ті проблеми, які є в Україні. А двосторонні відносини зараз на висхідному тренді».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG