Доступність посилання

ТОП новини

Після реформ Нацгвардія зможе брати участь у міжнародних заходах на підтримку миру


На стандарти НАТО українських військових переведуть грузинські та ізраїльські ветерани

Протягом чотирьох місяців Національну гвардію України планують перевести на стандарти НАТО – спочатку реформувати структури управління і усі штаби, а потім підвищити якість підготовки особового складу. Займатися реформуванням гвардії будуть залучені спеціалісти, зокрема, з Ізраїлю і Грузії.

Змінювати Національну гвардію буде новостворений відділ стратегічного планування, куди увійшли закордонні спеціалісти і бойові офіцери. Зокрема, це активісти і волонтери проекту міжнародного співробітництва «Патріот». Проект почав роботу ще навесні і активно працював у зоні АТО – зокрема, тренував спецпризначенців МВС у Луганській області і добровольців у Києві.


Як говорить координатор проекту, а тепер співробітник Головного управління Національної гвардії Костянтин Паршин, фахівці проекту «Патріот», а тепер експерти Національної гвардії – бойові офіцери високого рангу.

«Протягом всього часу вони були на передовій, у бойових підрозділах. Разом із інструкторами нашого проекту вони готували бійців Збройних сил України, Національної гвардії і МВС безпосередньо в зоні АТО. Інструктори використовували в навчанні власний досвід, отриманий в АТО. Серед них є офіцери ізраїльської і грузинської армій», – наголосив Паршин.

Групу залучених експертів очолює грузинський бригадний генерал Георгій Каландадзе, екс-начальник Генштабу Збройних сил Грузії, також серед інструкторів є його екс-заступник Мераб Кікабідзе. Він також очолював прикордонну службу Грузії. Ще один грузин – Давід Макішвілі, екс-командир бригади спеціального призначення.

Без реформ підтримку заходу не буде – залучений експерт Національної гвардії

Реформування пройде у кілька етапів. Протягом наступних двох місяців буде реформований штаб і структура керування. Таке завдання перед експертами поставив виконувач обов’язків командувача Національної гвардії генерал-лейтенант Микола Балан. Протягом чотирьох місяців має бути перероблена система підготовки особового складу, говорить Паршин.

Одним із головних завдань є навчити командирів нижчої ланки ухвалювати власні рішення
Костянтин Паршин

«Під нову структуру керівництва потрібні офіцери із певними навичками. Усі офіцери мають розуміти, як діють їхні бійці, знати процедури, за якими вони діють в оперативних обставинах. Підрозділи нижчого рівня мають розуміти, як плануються операції, отже, одним із головних завдань є навчити командирів нижчої ланки ухвалювати власні рішення», – заявив Паршин.

Після реформ Нацгвардія зможе брати участь у міжнародних операціях на підтримку миру.

У нас є бойовий досвід з Іраку і Афганістану, де нами керували французи і англійці
Георгій Каландадзе

«В майбутньому ви впевнені, що Міністерство оборони і Національна гвардія співпрацюватимуть зі структурами НАТО. Ми впевнені, що без цієї співпраці підтримки з боку партнерів не буде. У нас є бойовий досвід з Іраку і Афганістану, де нами керували французи і англійці. Почати треба з підготовки особового складу, і наш представник Мераб Кікабідзе вже створює структуру підготовки солдатів», – наголосив Георгій Каландадзе.

Було б логічно створювати легку бригаду в Збройних силах, але вони не ризикнули – волонтер

Серед реформ Національної гвардії – створення нової бригади легкої піхоти за стандартами НАТО. Тренування бригади триває щонайменше місяць, і їм допомагають не лише закордонні інструктори, а й українські волонтери – зокрема, ветеран аеророзвідки Юрій Касьянов. Деякі з його колег і друзів підписали контракти із Національною гвардією спеціально, щоб служити в цій бригаді.


Касьянов нагадує, що проведення антитерористичних операцій і взагалі наведення порядку на території країни є прямим обов’язком Нацгвардії. Тому проведення реформ за зразками НАТО і створення професійної бригади саме в лавах Нацгвардії – це логічний крок.

Цей підрозділ укомплектований добровольцями-професіоналами із добрим грошовим забезпеченням і мотивацією
Юрій Касьянов

«Командування Збройних сил України, зокрема Генеральний штаб, не ризикнули запустити цей проект, не ризикнули створювати зразкову бригаду. Цей підрозділ укомплектований добровольцями-професіоналами із добрим грошовим забезпеченням і мотивацією. Хоча логічно було б реформувати саме Збройні сили і створювати в їхніх лавах зразкові підрозділи, на які могла б орієнтуватися решта армії», – говорить Касьянов.


Раніше саме підрозділи Нацгвардії проходили навчання в американських інструкторів на Яворівському полігоні. Також на початку осені гвардійці отримали американські снайперські гвинтівки – унікальні для України.

У Генеральному штабі говорять, що створення легкої бригади дійсно дозволить Національній гвардії більш ефективно виконувати бойові завдання, але в Збройних силах завдання інші. За словами джерела Радіо Свобода, наразі Збройні сили України більше потребують механізованих і десантних бригад. Ба більше, окремі десантні бригади де-факто вже перетворилися на ударні підрозділи – в них є необхідна артилерія і танки, додає співрозмовник в Генштабі.

Проте наступного року глобальні реформи чекають і Збройні сили. Цього року відомство реформували частинами, але наступного року реформа буде комплексна, говорить керівник Офісу реформ Міністерства оборони Андрій Загороднюк. І відповідати за цю реформу буде саме цей офіс.

За словами міністра оборони Степана Полторака, це підкреслює один із головних принципів сучасної армії – цивільний контроль. Цього року цивільні спеціалісти вже працювали над поліпшенням логістики, медицини та інших сфер оборонного відомства.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG