Доступність посилання

ТОП новини

Відомі українці привітали кримських політв'язнів із Новим роком


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Ми сподіваємося, що наступні свята вони відсвяткують зі своїми родинами»

Радіо Свобода запустило спеціальний проект, де відомі українці вітають з Новим Роком кримських політв’язнів. Свої звернення представили співачки Руслана і Джамала, журналіст Айдер Муждабаєв, режисер Галина Джикаєва, актор і продюсер Ахтем Сейтаблаєв, письменник Сергій Жадан.

Напередодні Нового року Радіо Свобода запропонувало українцям привітати кримських політичних в’язнів, людей, які проходять у Криму у так званій «справі 26 лютого». Фігуранти справи обвинувачуються російськими слідчими в участі в «масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року, які виникли біля кримського парламенту в результаті багатотисячного мітингу за участю прихильників територіальної цілісності України з одного боку та активістів партії «Русское единство» з іншого.

Свої звернення вже представили кілька відомих українців. Серед них і відома співачка Джамала. Вона привітала з Новим роком першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який вже понад рік знаходиться у Сімферопольському СІЗО.


«Ахтем бей, я хочу, щоб у Новому році все було добре. Щоб у Вашому житті все відновилося, щоб Ви були здорові. І терпіння Вам, дуже багато терпіння. Я знаю, це дуже складно, але хай Вам Бог допомагає і вселяє надію і віру», – зазначила Джамала.

Українська співачка Руслана свої привітання адресувала кримському політв’язню, фігурантові справи «26 лютого», якого утримують росіяни у в’язниці у Криму – Алі Асанову. Своє звернення Руслана озвучила з центральної площі Києва.


«Я хочу зробити своє звернення і новорічне привітання до Вас, до Алі Асанова. Ми перебуваємо у центрі Майдану. Звідси фактично і пішов справжній дух і сила всіх нас. Я так розумію, що мої слова Вам сьогодні стануть у нагоді. Вітаємо Вас з Новим роком. Бажаємо витримати і пройти все це. І побажати Вам достатньо сили, щоб не зламатися і не дати нікому зламати себе. Вас – з Новим роком, хай Бог оберігає Вас і Вашу родину», – сказала Руслана.

30 листопада 2015 року російський Верховний суд Криму залишив без змін постанову суду першої інстанції про продовження терміну утримання під вартою до 29 січня 2016 року для заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Також залишили без змін рішення суду першої інстанції щодо інших фігурантів «справи 26 лютого» Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Всі вони звинувачуються російськими слідчими в участі в «масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року, які виникли півтора роки тому біля кримського парламенту в результаті багатотисячного мітингу за участю прихильників територіальної цілісності України з одного боку та активістів партії «Русское единство» – з іншого.

Актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв привітав колегу режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років колонії суворого режиму.

«Олеже, я хочу, аби ти знав, ми про тебе не забуваємо, ми робимо максимально, що в наших силах, щоб ти вийшов на свободу... Тримайся, друже! Слава Україні!» – сказав Сейтаблаєв.

Кримський режисер Галина Джикаєва з новорічними святами привітала кримського фотографа Геннадія Афанасьєва, засудженого в Росії.

«З Новим роком! Хай тобі буде тепліше. Ми з Антоном постійно говоримо про тебе, розповідаємо про тебе. Я – людина театру, для мене твій подвиг – він ще більш драматичний. Я пишаюся тобою, всі знають, що ти зробив вчинок справжньої людини. Ми тебе чекаємо, і я надіюся, ми скупаємося скоро у морі в Криму», – сказала Джикаєва.

Учасник справи «справи 26 лютого», кримський активіст Мустафа Дегерменджі, отримав привітання від журналіста Айдера Муждабаева.

Головний редактор проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Володимир Притула розповів, що завдяки цьому проекту українці висловлюють своє співпереживання, солідарність і підтримку усім політичним в’язням, яких утримують в окупованому Криму і за його межами.

Володимир Притула
Володимир Притула

«Ми точно не знаємо, скільки людей зараз перебувають у Криму за гратами, або вивезені за межі Криму. Але ми хотіли навіть цими кількома роликами підтримати фактично усіх. Вони не можуть разом зі своїми родинами святкувати прихід Нового року. Ми сподіваємося, що цей рік для них вже буде останнім у таких умовах важких і сподіваємося, що вже наступні свята усі кримчани, які зараз несправедливо засуджені або перебувають під слідством, всі вони зможуть святкувати зі своїми родинами», – говорить Володимир Притула.

Також напередодні Нового року «Крим.Реалії» запропонували українському поету і письменнику Сергію Жадану привітати з наступаючим святом кримського анархіста Олександра Кольченка, засудженого в Росії на 10 років колонії суворого режиму.

Відеопривітання для кримських в’язнів можна переглянути також на сайті «Крим.Реалії» або на сторінці сайту у Facebook.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG