Доступність посилання

ТОП новини

Кримський «блекаут» триває. Витрати окупанта зростають


«У Сімферополі несолодко зараз. Щоб доїхати до університету треба годинами чекати на транспорт»

Кримський «блекаут» триває. Через припинення подачі електроенергії з материкової України до окупованого Криму, новорічні свята там пройшли частково без світла. За даними самої окупаційної влади Криму, близько 25 відсотків кримчан були позбавлені електрики опівночі, на момент початку Нового року. Крім цього, зараз на півострові через погодні умови виникли проблеми з громадським транспортом.

Новорічні свята без світла, відсутність громадського транспорту, незрозумілі графіки аварійних відключень світла – у таких умовах наразі живуть кримчани. Як розповів Радіо Свобода мешканець Бахчисараю Рустам Емірвалієв, у місті вже сформувався приблизний графік відключень, проте людей це не влаштовує.

На новий рік ми залишилися без світла, його увімкнули тільки на український Новий рік
Рустам Емірвалієв

«Електрику нам вмикають щотри години. Тобто три години є світло, три – немає. Це не дуже приємно. На новий рік ми залишилися без світла, його увімкнули тільки на український Новий рік. В нас є генератор, а ось у сусідів нема, в них маленькі діти – їм дуже незручно. Тим паче наразі похолодало і в більшості позамерзала навіть вода у трубах, бо постійно вимикають світло», – каже Рустам Емірвалієв.

Генератор, за його словами, «задоволення не з дешевих». За день він «з’їдає» приблизно 15 літрів бензину, а це 600 російських рублів, (відповідно – майже 8 доларів). Не усі кримчани мають можливість придбати генератори і утримувати їх.

Крім проблем з електропостачанням, у Криму наразі ще й брак громадського транспорту. Про цю ситуацію розповіла Радіо Свобода студентка із Сімферополя Світлана Лукашева.

В Сімферополі несолодко зараз. Щоб доїхати до університету – треба годинами чекати на транспорт. З того моменту, як почали вимикати світло, тролейбусів більше нема
Світлана Лукашева

«В Сімферополі несолодко зараз. Щоб доїхати до університету – треба годинами чекати на транспорт. Тролейбуси вже достатньо довго не ходять. З того моменту, як почали вимикати світло, тролейбусів більше нема. А ось маршрутки дуже рідко ходять, я думаю, це пов’язано з ожеледицею і великою кількістю снігу», – розповіла студентка.

Експерти вважають, що Крим після «блекаута» значно подорожчав для Росії. Керівний партнер української Національної антикризової групи Тарас Загородній зазначає, що ціна утримання Криму країною-окупантом й далі зростатиме.

Постає запитання – наскільки подорожчає утримання Криму. Не забуваймо, чим закінчилася історія Радянського Союзу – імперія розпалася не тому, що так хотілося Москві, а просто гроші закінчилися
Тарас Загородній

«Так, перекинули якісь проводи, які називають енергомостом, тут відразу постає запитання – наскільки подорожчає утримання Криму. Можна підтримувати на генераторах, проте постає питання – скільки це коштуватиме? Навіть для Росії – це немалі гроші. Так воно коштувало, умовно, 1 мільярд, а так воно коштуватиме 2 мільярди. Не забуваймо, чим закінчилася історія Радянського Союзу – імперія розпалася не тому, що так хотілося Москві, а просто гроші закінчилися», – зазначив Загородній у коментарі для проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

До Криму з 30 грудня не подають електроенергію з материкової України. Причина – ймовірно, підрив лінії електропередач у Херсонській області. В даний час електроопору відремонтували, але через припинення дії енергетичного контракту поставок електрики немає.

В останній день 2015 року у Криму – за ініціативи президента Росії Володимира Путіна – поспіхом провели так зване «соціологічне опитування»: чи згодні кримчани укласти енергоконтракт із Україною, якщо у ньому Крим і Севастополь будуть вказані як частини України. Згідно з озвученими в Росії даними, 94% жителів Криму висловили готовність перетерпіти незначні перебої енергопостачання протягом трьох-чотирьох місяців.

Зараз окупований Росією Крим забезпечують за рахунок власної генерації, генераторних установок із Росії та енергомостом із Кубані, на якому періодично відбуваються аварії – як з кримського боку, так і з боку Краснодарського краю.


На цю ж тему:

02.01.2016
Найогидніше з «опитувань»: як Путін наказав Криму жити без світла

Путін не хоче – і не може – визнавати вкрадену територію українською. Але і забезпечити Крим світлом також не може далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG