Доступність посилання

ТОП новини

Душа Росії: діагноз тяжкої недуги з дистанції у століття


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Оцінка Росії філософом, киянином за народженням і духом, Миколою Бердяєвим. Чи відбулися зміни за 100 років?

(Рубрика «Точка зору»)

Торік у вирі політичних пристрастей непоміченою проминула знаменна, як на мене, дата – минуло 100 років відтоді, як у 1915-му знаний російський і європейський філософ, киянин за народженням і духом Микола Бердяєв опублікував есе «Душа Росії». У цьому есе мислитель, який у роки Першої світової політично підтримував владу з її гаслом «війни до переможного кінця», а водночас у світоглядному сенсі був опонентом цієї влади, ґрунтовно проаналізував й афористично сформулював сутнісні риси російської державності та культури, надавши підсумкам свого аналізу вигляду антиномій. Нагадаю, що антиномія є сукупністю двох тверджень, які за своїм змістом взаємно виключають одна одну, але обидві мають доказове підґрунтя й аргументи на свою користь.

Цю форму для характеристики російського буття Бердяєв обрав не випадково – йшлося про реальні непримиренні суперечності між «двома Росіями», які унаочнили себе ще у ХІХ столітті, а на початку ХХ століття вилилися у криваве з’ясування відносин між сторонами цих реальних антиномій. Ясна річ, ішлося не про те, що Ленін назвав «пролетарською» та «буржуазною» Росією (це була лише одна, і не найголовніша грань проблеми), а про речі значно глибші, метафізичні, а водночас і реально-буттєві, які в кінцевому підсумку диктували головні інваріанти розвитку Росії.

А коли йдеться про інваріанти, визначені таким проникливим мислителем, як Бердяєв, якому київське походження та причетність до різних культурних кіл (скажімо, його старший брат Сергій був українським поетом і публіцистом) надавали можливість з дистанції споглядати ідеологічні настанови Москви та Петербурга, то ці інваріанти варті й нашої уваги. Втім, судіть самі.

Найбільш націоналістична країна світу – це Росія

Зрозуміло, що антиномії Бердяєва містять і позитивну сторону – вона дійсно існувала, чесноти російської культури не вигадка, що наочно підтвердили ті сто років, які минули після написання «Душі Росії». Але яку вагу мав цей позитив, яку частку в російському бутті він охоплював? Інколи – незначну, а інколи – просто мізерну. Домінувала ж упродовж століття після написання есе та сторона антиномії, яка далі буде описана словами самого Бердяєва.

Отже: «Росія – найбільш націоналістична країна у світі, країна небачених ексцесів націоналізму, гноблення підвладних національностей русифікацією, країна національного вихваляння, країна, в якій усе націоналізовано аж до всесвітньої церкви Христової, країна, що вважає себе єдиною покликаною і що відкидає всю Європу, як гнилля та породження диявола, приречені на загибель. Зворотним боком російського смирення є надзвичайна російська зарозумілість. Найсмиренніший і є найвеличніший, наймогутніший, єдиний покликаний. «Російське» і є праведне, добре, щире, божественне. Росія – «свята Русь». Росія грішна, але і в гріху своєму вона залишається святою країною – країною святих, що живе ідеалами святості. Вол. Соловйов сміявся з упевненості російської національної зарозумілості, яка виявляла себе в тому, що всі святі говорили по-російськи. Той же Достоєвський, який проповідував вселюдину і закликав до вселенського духу, проповідував і суто бузувірський націоналізм, цькував поляків і євреїв, заперечував за Заходом будь-які права бути християнським світом. Російська національна зарозумілість завжди виражається в тому, що Росія поціновує себе не тільки як найбільш християнську, а і єдину християнську країну світу. Католицтво зовсім не вважається християнством. І в цьому завжди було одне з духовних джерел помилкового ставлення до польського питання. Росія, за духом своїм покликана бути визволителькою народів, надто часто бувала гнобителькою, і тому вона викликає до себе ворожнечу і підозрілість, які ми тепер повинні ще перемогти. Російська історія породила виняткове явище – цілковиту націоналізацію церкви Христової, яка визначає себе, як вселенську. Церковний націоналізм – характерне російське явище».

І ще цитата: «Російський народ у масі своїй ледачий в релігійному сходженні, його релігійність рівнинна, а не гірська; колективна смиренність дається йому легше, ніж релігійний гарт особистості, ніж жертвування теплом і затишком національного стихійного життя. За смирення своє отримує російський народ в нагороду цей затишок і тепло колективного життя. Такий народний ґрунт націоналізації церкви в Росії <…>. Сама християнська любов, яка посутньо духовна і протилежна зв’язкам за плоттю і кров’ю, натуралізована в цій релігійності, перевернулася в любов до «своєї» людини. <…> На неосяжній російській рівнині підносяться церкви, піднімаються святі і старці, але ґрунт рівнини ще натуралістичний, побут іще язичницький».

Не забуваймо, читаючи цей текст, що Бердяєв – посутньо християнський філософ, але він – мислитель, який завжди був опонентом офіційної церкви, намагаючись докорінно реформувати релігійне і все духовне життя Росії. Чи могло це вдатися? Шансів було обмаль, але філософ не втрачав віру…

Поневолення проти правосвідомості, зрівнялівка проти свободи

А тепер детальніше про російське суспільство і його властиві риси. «Росія – країна нечуваного сервілізму і моторошної покірності, країна, позбавлена усвідомлення прав особистості, країна, яка не захищає гідності особистості, країна інертного консерватизму, поневолення релігійного життя державою, країна міцного побуту і заважкої плоті. Росія – країна купців, занурених у заважку плоть, користолюбців, консервативних до нерухомості, країна чиновників, які ніколи не переступають меж замкнутого та мертвого бюрократичного царства, країна селян, які нічого не бажають, окрім землі, і приймають християнство цілковито зовні і корисливо, країна духовенства, зануреного в матеріальний побут, країна обрядовірства, країна інтелігентщини, інертної і консервативної у своїй думці, зараженої найбільш поверховими матеріалістичними ідеями. Росія не любить краси, боїться краси, як розкоші, не хоче ніякої надмірності. <…> Всі наші стани, наші основні, ґрунтові прошарки: дворянство, купецтво, селянство, духовенство, чиновництво, – всі не хочуть і не люблять сходження; всі воліють залишатися в низинах, на рівнині, бути «як усі». Скрізь особистість пригнічена в органічному колективі. Ґрунтові прошарки наші позбавлені правосвідомості і навіть гідності, не хочуть самодіяльності та активності, завжди покладаються на те, що інші все за них зроблять. І наш політичний революціонізм якимось чином невільний, безплідний та інертний думкою. Російська радикально-демократична інтелігенція, як прошарок кристалізований, духовно консервативна і чужа істинної свободи; вона захоплена швидше ідеєю механічної рівності, ніж волі».

У чому ж Бердяєв убачав вихід? Наприкінці 1917-го він додав до сказаного раніш: «Ми повинні будемо засвоїти собі певні західні чесноти, залишаючись росіянами. Ми повинні відчути і в Західній Європі ту ж вселенську святиню, якою і ми самі були духовно живі, і шукати єднання з нею».

Чи зверне увагу Росія на цей рецепт філософа бодай іще через століття?

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG