Доступність посилання

ТОП новини

Новий рік в окупації: «Путіна послухаємо, трохи посидимо і спати ляжемо»


Ілюстраційне фото. Бойовики угруповання «ДНР» у центрі Донецька. 1 січня 2015 року
Ілюстраційне фото. Бойовики угруповання «ДНР» у центрі Донецька. 1 січня 2015 року

Російські продукти, сигнальні ракети, холодні батареї й очікування війни: як зустріла новий 2016 рік окупована Макіївка

Діана Колодяжна, Лада Володченко

Головна ялинка Макіївки прикрашена й притрушена свіжим снігом. 31 грудня, але на площі майже нікого нема: закохана пара, мати з дитиною на санчатах, а неподалік жінка годує голубів. Вона робить це щодня вже цілий рік, і переддень свята не виняток.

Місто більше не влаштовує ніяких заходів, щоб ходити до ялинки

«На відкритті ялинки 25 грудня тут було дуже багато народу. Щось співали, виступали місцеві колективи, були різні конкурси для дітей. Але на цьому все закінчилось, – розповідає підприємець Артем. – Місто більше не влаштовує ніяких заходів, щоб ходити до ялинки, тому й людей майже немає».

Сам Артем у новорічну ніч до ялинки з родиною не піде: небезпечно.

В тому, що повномасштабні бойові дії відновляться, я не сумніваюся

«Добре, що хоча б в «ополченців» зброю забрали, а то раніше боявся дружину з дітьми до міста випускати. Хтозна, що цим воякам у голову стукне. Зараз ще й говорять, що в новорічну ніч бої почнуться. Я в це, звісно, не вірю: навряд чи вони будуть починати прямо на свято, скоріш за все, вже потім. Але в тому, що повномасштабні бойові дії відновляться, я не сумніваюся», – каже Артем.

Про те, що війна відновиться, в Макіївці говорять багато. Здебільшого, прогнозують наступ сепаратистів. В окупованому місті ходять чутки, ніби в Одесі сепаратисти вже «сформували другий фронт і підуть на Донецьк через Дніпропетровськ». На вулиці та в компанії люди кажуть, що у 2016-му війна вже точно закінчиться, хоча у приватних розмовах зізнаються: їм не дуже віриться в те, що буде мир.

Російські товари на полицях та гроші за відсотки

Проте, напередодні Нового року розмови про війну відходять на другий план – жителі Макіївки пересуваються від крамниці до крамниці, щоб встигнути підготуватись до свята. Супермаркети заповнені метушливою юрбою. У «Першому республіканському» – колишньому АТБ, який «націоналізували» проросійські бойовики – не проштовхнутись. Дорожнеча не зупиняє: купують шампанське, цукерки, мандарини й усе необхідне для салатів. Беруть потроху, але радше якісне, ніж дешеве – бодай шматочок м’яса на столі мусить бути.

«А де ви бачили дешевше? – відповідає продавчиня на запитання, чому печиво таке дороге. У черзі відповідають, що бачили на території, контрольованій українською владою. – Ой, не треба тут! У нас зараз деякі продукти навіть дешевші, ніж в Україні. Я там теж часто буваю і знаю, що там у яку ціну».

Ціни в макіївських крамницях і на ринках справді помітно впали за останні кілька місяців. На полицях переважають товари російського виробництва, що продаються приблизно за тими ж цінами, що українські аналоги за лінією розмежування. Тому люди стали менше їздити на закупи на вільні території, хоча й нарікають на якість російських товарів.

«Так, російське дешевше, але що з того? – говорить одна з відвідувачок «Першого республіканського». – Якісних товарів стало набагато менше. Макарони, цукор – усе гірше за українське. Про побутову хімію я й говорити не хочу. Хоч-не-хоч будеш переплачувати за українські пральні порошки і шампуні. Єдине, що справді добре, – це консерви».

На центральному ринку продавці всміхаються й вітають із прийдешнім Новим роком. Вікторія, власниця однієї з торгівельних яток, говорити про політику відмовляється. Каже, є речі важливіші – наприклад, життя дуже дороге. Але є й приводи для радості: сонячно, морозно і, що важливо, тихо, ніхто не стріляє.

Спасибі донецькій «владі»! Вони домовилися там, щоб не стріляли

«Спасибі донецькій «владі»! Вони домовилися там, щоб не стріляли, от і свято вийшло нормальне, – каже продавчиня. – Он у Криму взагалі світло вимкнули. А нам на що скаржитись?»

На вулиці велика черга, але не за продуктами, а за грішми. Спеціальні установи знімають гроші з банківських карток, беручи за це від двох до п’яти відсотків знятої готівки. Охочих отримати гроші перед святом зібралось чимало. Здебільшого, це пенсіонери: січнева пенсія від української влади прийшла на картки до Нового року.

Трохи поодаль на чоловіка, що зайшов до крамниці, чекає Валентина. Вона живе з сім’єю в Макіївці, нікуди звідси не виїжджала навіть у часи найгарячіших зіткнень і виїжджати не планує. Працювала на шахті «Чайкіно», поки не потрапила під скорочення. Шахта заборгувала їй чималі гроші. Нещодавно дізналася, що планують повернути десять відсотків боргу.

«Пішла я туди, до бухгалтерії, а там такі черги… Так і не отримала ні копійки. Після свят уже спробую отримати. Все ж не без копійки сидимо, і Новий рік будемо святкувати. Нехай скромно – зараз усі так», – розповідає вона.

До всього, каже Валентина, люди пристосувалися, та й змін особливих немає: «Помінялась валюта, назви крамниць, та й на тому все. А, ще продуктів більше стало російських. Але все те саме. Не скажу, що ми погано живемо. Людина до всього звикає».

Ракети замість феєрверків

Вечоріє, людей на макіївських вулицях меншає. На зупинці маршрутки знов зустрічаємо Артема – він зачинив свою крамницю й іде додому. Розповідає про плани на вечір:

Путіна послухаємо, трохи посидимо і спати

«Ми будемо вдома святкувати. Путіна послухаємо, трохи посидимо і спати, певно, ляжемо».

Раніше родина Артема зустрічала Новий рік двічі: за московським і за київським часом. Тепер український Новий рік ігнорують принципово:

«Краще підемо феєрверки запустимо у дворі, замість чекати ще годину. На що чекати? На того Порошенка дивитись?»

Феєрверки та інші піротехнічні засоби у новорічну ніч окупаційна влада заборонила, але не всі в Макіївці послухались. Хвилин за десять після півночі за вікном чути вибухи, спалахує світло. Ми біжимо до вікна: це мешканці сусіднього будинку запустили освітлювальні ракети. За ними починають вибухати феєрверки…

Комендантську годину в новорічну ніч скасували, але на вулицях Макіївки небагато людей. Таксі вночі викликати неможливо. У сусідньому Донецьку на центральній площі влаштували танці та салют – офіційний, від місцевої «влади». Та мороз і доволі нудна програма не дали людям довго святкувати надворі. Тож для більшості новорічна ніч минула за святковим столом.

Гуляти ніде, тому збираємось компанією і випиваємо

«А що ще робити? – говорить Вадим, студент аспірантури. – Гуляти ніде, тому збираємось компанією і випиваємо. Увімкнули канал ТНТ. Там хоч подивитись було на що, посміятися. Не дивитися ж нам «Голубой огонёк». А на інших каналах фільми якісь дурні. Та ще й ця «Іронія долі», вона мені ще в дитинстві набридла».

Сюрпризи нового року

Зранку місто майже порожнє, на дорогах дуже мало машин, і наполовину заповнена маршрутка їде швидко. Місто потроху засипає снігом. Із динаміків радіоприймача лунає реклама місцевого мобільного оператора «Фенікс», sim-картку якого можна придбати лише за паспортом та ідентифікаційним кодом:

«Феникс» – оператор для победы!»

У перший день 2016 року в багатьох квартирах Макіївки – тих, що мають центральне опалення – стало холодніше. У деяких районах батареї геть охололи.

«Вони що там, геть із глузду з’їхали? – обурюється пенсіонерка Тамара, що мешкає на вулиці Леніна майже в центрі міста. У її квартирі вранці першого січня було шістнадцять градусів. – Як можна у свята людям газ вимикати»?

Лише за кілька днів місцева «влада» оголосила, що трапилась аварія. Дещо згодом ватажок бойовиків Олександр Захарченко зробив власну заяву: мовляв, винне українське підпілля, що «навмисно в новорічну ніч зіпсувало газові труби». Ремонтники взялись до роботи, але тепло до макіївських осель повернулось лише на кінець першого тижня нового року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG