Доступність посилання

ТОП новини

«Бердянська колонія – це пекло, в якому живуть раби» – колишній ув’язнений


Закатований Микола Молоков, Бердянська виправна колонія №77 (фото надані Харківською правозахисною групою)
Закатований Микола Молоков, Бердянська виправна колонія №77 (фото надані Харківською правозахисною групою)

Справу про побиття в’язнів у Бердянську рік тому так і не довели до суду – Харківська правозахисна група

Пеклом називає Бердянську виправну колонію №77 колишній ув’язнений Микола Молоков. Справу про жорстоке побиття його та ще дванадцятьох новоприбулих засуджених у лютому минулого року так і не довели до суду, говорять адвокати. Натомість щодо Молокова відкрили кримінальне провадження. Тим часом, за словами правозахисників, через півроку після інциденту офіс омбудсмена зафіксував ще один випадок знущань над в’язнями у Бердянську.

«Мене били, душили і топили, чотири місяці після цього я не міг розігнути руки у ліктях, – згадує колишній засуджений Бердянської колонії № 77 Микола Молоков. – Кидали на матрац мокрий, душили. Виходить: вдавлюють обличчя у матрац – дихати нічим, захлинаєшся. Людина від цього непритомніє, я особисто непритомнів», – говорить чоловік.

Після побиття, за словами Молокова, він провів вісім днів у дисциплінарному ізоляторі, медичну допомогу ув’язненому не надавали.

Закатований Микола Молоков, Бердянська виправна колонія №77 (фото надані Харківською правозахисною групою)
Закатований Микола Молоков, Бердянська виправна колонія №77 (фото надані Харківською правозахисною групою)

Таким чином тюремники зустріли автозак, яким засуджених привезли відбувати покарання у Бердянськ, розповідає інший колишній ув’язнений Максим Надточій. За його словами, засуджені відмовились виходити з машини, їх усіх звідти викинули і побили, але ніхто, крім Молокова, до ізолятора не потрапив, їх просто відправили на карантин, а потім перевели до камер.

«Перебувати там важко, – каже Надточій. – Це не зона, це якесь рабство. Люди за кілька місяців можуть втратити по 10-15 кілограмів, хоча годують там непогано».

«Потьомкінська» колонія

Зараз Максим Надточій умовно достроково звільнений, а щодо Миколи Молокова після інциденту порушили справу за статтею «дії, що дезорганізують роботу установ покарань», зараз, за його словами, триває судовий розгляд. Сам він каже: провадження відкрили, бо він поскаржився на жорстоке поводження.

Решта – одинадцятеро засуджених – залишається у колонії, зазначає заступник директора Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко. За його словами, під час моніторингового візиту спостерігачі зауважили дуже високий рівень чистоти і дисципліни у цій колонії. Павліченко називає її «потьомкінським селом».

«Коли ми їх (людей, що були разом із Молоковим і Надточієм в автозаку – ред.) опитували, то ключовою фразою було: мені ще тут сидіти. Звідти не можна видавати інформацію, яка негативно зображує адміністрацію колонії», – каже він.

За словами помічника адвоката постраждалих Василя Мельничука, всі ці люди написали заяви про те, що претензій до колонії не мають і хочуть далі відбувати там покарання.

Що ж до розслідування побиття, зауважує юрист, прокуратура тричі закривала справу «через відсутність складу злочину», зараз триває оскарження цього в суді. Водночас, визнає він, на національному рівні вже складно встановити винуватців: докази злочину проти ув’язнених вже знищені, бо минув майже рік, залишились тільки свідчення, однак адвокати мають намір звертатися до Європейського суду з прав людини.

Радіо Свобода звернулось із запитом до Запорізької обласної прокуратури щодо перебігу розслідування і очікує на відповідь.

Невдовзі після інциденту у лютому минулого року Радіо Свобода писало про побиття у Бердянській колонії. Тоді Державна пенітенціарна служба у Запорізькій області заявила, що перевірила правомірність дій своїх співробітників: «Засуджені проявили неповагу до адміністрації установи. Їхні неправомірні дії були припинені. Всіх засуджених оглянуто медичними працівниками установи та судово-медичним експертом. Підстав для госпіталізації засуджених не було».

За словами Олександра Павліченка із Харківської правозахисної групи, у серпні минулого року, приблизно через півроку після згаданого інциденту, представник уповноваженого з прав людини Верховної Ради зафіксував ще одне побиття. Цього разу, за його словами, жертвами стали п’ятеро засуджених.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG