Доступність посилання

ТОП новини

«Європеїзація» України: настає час демонструвати результати


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Відсутність реформ і змін в Україні даватиме підстави Заходу для зниження тиску на Росію?

Брюссель – Попри всі проблеми, що останнім часом звалилися на ЄС, Україна перебуває на одному з перших місць його політичного та економічного порядку денного, заявляють у Брюсселі. ЄС тисне на Росію санкціями. ЄС намагається допомогти «європеїзувати» українське суспільство досягти того, чого вимагав Євромайдан. Водночас, попри війну на Заході, від Києва також чекають результатів. І для блага українського народу, і для демонстрації аргументів пересічним громадянам ЄС на користь європейського майбутнього України.

Ельмар Брок
Ельмар Брок

Кожен день у Європі бачать і відчувать вплив на ЄС української кризи, спровокованої агресією Росії, пояснює голова комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок.

Якщо в самій Україні нічого не змінюватиметься на краще, не здійснюватимуться реформи, то доводити пересічним німцям, що нам слід продовжувати тиск на Росію, буде складніше
Ельмар Брок

«У регіоні, звідки я родом, є компанії, які внаслідок санкцій втратили половину торговельного обігу, – розповідає Радіо Свобода відомий німецький політик. – І мені доводиться пояснювати тим людям, які втратили роботу, чому ми це робимо. Однак якщо в самій Україні нічого не змінюватиметься на краще, не здійснюватимуться реформи, то доводити пересічним німцям, що нам слід продовжувати тиск на Росію, буде складніше. Адже поставатиме питання, чи варто це все робити».

Для того, щоб Європа зберегла санкції, виконайте вашу власну частину роботи, враховуючи конституційні зміни.
Ельмар Брок

Євродепутат радить: «для того, щоб Європа зберегла санкції, а ми вже бачимо дебати щодо цього у Франції, в Італії, рекомендація є такою: виконайте вашу власну частину роботи, враховуючи конституційні зміни. Їхня імплементація – це вже інша історія, але, принаймні, ухваліть рішення про це».

Будемо переконувати нідерландців голосувати «за» – дипломат

Берт Кундерс
Берт Кундерс

Доводити, що слід підтримати українців, обіцяють і представники влади Нідерландів, які головують у ЄС. Голова МЗС цієї держави Берт Кундерс у четвер переконував представників Європарламенту, що нідерландський уряд буде відстоювати голосування «за» угоду про асоціацію України та ЄС.

Ми переконані, я це особливо підкреслюю, що асоціація з Україною – це поглиблення нашого економічного та політичного співробітництва і має сприяти стабільності та процвітанню на наших східних кордонах
Берт Кундерс

«Ми переконані, я це особливо підкреслюю, що асоціація з Україною – це поглиблення нашого економічного та політичного співробітництва і має сприяти стабільності та процвітанню на наших східних кордонах», – заявив дипломат, зауважуючи, що «це виняткова нагода інтенсифікації багатосторонніх торговельних відносин з державою, що налічує 45 мільйонів населення».

Ми будемо активно відстоювати підтримку цієї угоди нашим населенням і продовжимо пояснювати нідерландцям, які вигоди це їм принесе
Берт Кундерс

«Це принесе користь і їм, і нам, – додає Кундерс. – Ми будемо активно відстоювати підтримку цієї угоди нашим населенням і продовжимо пояснювати нідерландцям, які вигоди це їм принесе».

Підбити підсумки того, як зближення з ЄС змінює українське суспільство, чи є достатнім той прогрес, який засвідчила останнім часом Україна, намагалися на проведеній у четвер у Європарламенті міжнародній конференції «Зобов’язання асоціації: прогрес реформ Грузії, Молдови та України».

Попри весь тиск, який чинить Росія на Україну, реформи мають тривати і для задоволення потреб народу, і для того, щоб не втратити одностайність підтримки на Заході, – зазначали учасники заходу.

«Реформи в стані очікування»

Єврокомісар з питань юстиції, захисту прав споживачів та гендерної рівності Вера Юрова радо вітала перетворення, які переживає українська правова система та боротьба з корупцією. Водночас вона зауважила, що «наступними кроками у 2016 році мають стати ухвалення конституційних змін, спрямованих на зміцнення незалежності судочинства. Далі повинен розпочатися етап імплементації. Після законодавчого етапу – нині час для результатів».

Представники європейської дипломатичної служби вказують і на інші реформи, що ще чекають в Україні своєї черги.

Має бути завершена реформа судової системи. Реформ потребують ще й управління цивільною безпекою, державними фінансами та закони щодо виборів. Але найголовнішим буде те, як їх будуть застосовувати
Хельга Шмід

«Поруч із початком роботи Національного антикорупційного бюро, нової Національної поліції, ухвалених у першому читанні законів щодо децентралізації, є ще реформи в стані очікування. Має бути завершена реформа судової системи. Реформ потребують ще й управління цивільною безпекою, державними фінансами та закони щодо виборів. Але разом із ухваленням всіх цих положень, найголовнішим буде те, як їх будуть застосовувати», – каже заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій Хельга Шмід.

Водночас, каже вона, «ЄС продовжує підтримувати територіальну цілісність та суверенітет України, одночасно підтримуючи виконання Мінських домовленостей».

ЄС потрібно більше впливу на партнерів по асоціації – євродепутат

Наступного тижня у Страсбурзі на першій цьогорічній сесії Європарламенту представники ЄС проведуть обговорення ситуації в Україні та мають намір ухвалити з цього приводу окрему резолюцію.

Рада міністрів закордонних справ ЄС 18 січня у Брюсселі на своєму черговому засіданні також аналізуватиме розвиток подій навколо України.

Тим часом, на противагу Росії, що дбає лише про свої сфери впливу, запропоноване ЄС та підтримане Україною асоціативне партнерство – це політичні та економічні стосунки рівних сторін, зауважує євродепутат від Литви Петрас Ауштрявичус і додає, що у європейців немає у рамках угод про асоціацію достатніх важелів для впливу та підтримки українців, грузинів чи молдован.

«Європейські структури, що залучені до цих ініціатив, слід змінити: Єврокомісія потребує більших повноважень, бо ті реформи, які здійснюють наші партнери, вимагають її більшої підтримки. Я сподіваюся, що ми досягнемо й того, що навіть делегації Європарламенту в цих країнах одного дня будуть мати значно більший вплив», – припускає європарламентар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG