Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані від поліомієліту в 2010 році померло 19 дітей


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

«Імунізація пройшла у всіх дитячих дошкільних та шкільних закладах, а також в поліклініках та медичних пунктах за місцем проживання»

Україна – не єдина пострадянська держава, де протягом останнього часу стався спалах поліомієліту. Понад п’ять років тому у Таджикистані було зареєстровано 458 клінічних випадків поліомієліту, померли 19 дітей. Близько 90% хворих становили діти до 5 років. Це сталося через те, що в країні, так само, як в Україні, критично впала вакцинація від поліомієліту, а вірус, який потрапив в країну, був так званим «диким», а отже, особливо небезпечним. Потрібні були значні міжнародні зусилля і шість раундів вакцинації серед 3 мільйонів дітей до 15 років для того, щоб страшна недуга відступила.

Епіцентр спалаху поліомієліту був зареєстрований на південному заході Таджикистану, недалеко від кордону з Афганістаном. Цей район межує з Афганістаном і Узбекистаном. Генетичне дослідження показало, що виявлений поліовірус походив із Північної Індії. Це був перший спалах інфекції в регіоні, що був сертифікованому в 2002 році як вільний від поліомієліту. Тоді у світі було лише чотири країни, що не мали такого сертифікату: Афганістан, Індія, Пакистан і Нігерія.

На піку епідемії, за повідомленням міністра охорони здоров’я Таджикистану Нусратулла Салимова, за підозрою в захворюванні поліомієлітом було госпіталізовано понад 700 осіб, переважно дітей. На початку липня директор Центру імунізації Міністерства охорони здоров’я країни Шамсіддінов Джобіров повідомив ЗМІ про 375 захворілих поліомієлітом, два випадки їх яких були летальними.

Незабаром виявили випадки захворювання на поліомієліт у Росії, про що інформували російські ЗМІ.

«В Росії вперше за останні 15 років зафіксовано поліомієліт. Відразу два випадки – в Ангарську та в Москві. Дівчаткам по дев’ять місяців, і обох привезли в Росію з Таджикистану», – ішлося в одному з повідомлень. Тоді, щоб не допустити поширення вірусу в Росії, російська влада заборонила в’їзд дітей із Таджикистану до шести років.

У самому Таджикистані забили на сполох і за допомогою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) провели кілька хвиль імунізації, завдяки якій вдалося зупинити поширення інфекції. У Таджикистан надійшли близько 9 мільйонів доз вакцин, що дозволило охопити близько 3 мільйонів дітей.

Найголовніше було переконати матерів привести своїх дітей на щеплення, говорить старша медсестра Першої лікарні в Душанбе Ділбар Халімова.

«Ми пояснили матерям, що щеплення потрібні для того, щоб захистити їхніх дітей. І зараз вони приходять і радо приводять своїх дітей», – говорить медсестра.

Імунізація пройшла у всіх дитячих дошкільних та шкільних закладах, а також у поліклініках та медичних пунктах за місцем проживання. У віддалені важкодоступні регіони Таджикистану виїжджали спеціально створені мобільні групи, прищеплювали дітей і вдома.

Як говорять експерти, рівень вакцинації у Таджикистані перед епідемією був вищий, ніж зараз в Україні. І якби в Україну потрапив «дикий» вірус, подібний таджицькому, це викликало б набагато більшу і гострішу епідемію. Адже вірус вакцинного походження слабший, але і він може породити великий спалах. За словами представників Всесвітньої організації охорони здоров’я, єдиний спосіб боротьби з епідемією поліомієліту – це екстрена масова і багатократна вакцинація населення, що і було зроблено в Таджикистані.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG