Доступність посилання

ТОП новини

Бензин на українських АЗС не подешевшає?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Яценюк доручив АМКУ перевірити, чи є змова на ринку нафтопродуктів щодо ціни пального

Чи варто очікувати зниження цін на пальне на українських АЗС у зв’язку з падінням цін на нафту? За словами експертів – ні, оскільки на них впливає не лише нафтова складова, а й валютна. А з початку року курс одного долара зріс на 2 гривні. Між тим, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив перевірити, чи є змова на ринку нафтопродуктів щодо ціни пального.


Про перспективу зниження цін на пальне на автозаправних станціях на тлі падіння цін на нафту українські чиновники говорять упродовж останніх двох тижнів. Наприкінці минулого тижня у Міністерстві енергетики України повідомили про певне зниження цін на нафтопродукти окремих мереж. Це, як заявляли у міністерстві, сталося завдяки домовленостям із нафтотрейдерами.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

У п’ятницю прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Антимонопольному комітету з’ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів у питанні встановлення цін на пальне.

Якщо ціна на нафту падає, то це об’єктивно повинно впливати на кінцеву ціну для споживача. Якщо курс стабільний і ціна на нафту падає, то це безпосередньо впливає на зменшення ціни на автозаправній станції
Арсеній Яценюк

«Якщо ціна на нафту падає, то це об’єктивно повинно впливати на кінцеву ціну для споживача. Другий базовий компонент – валютний курс. Якщо курс стабільний і ціна на нафту падає, то це безпосередньо впливає на зменшення ціни на автозаправній станції. Якщо курс має інші параметри і ціна на нафту має інші параметри, то це також в результаті повинно відображатися на вартості нафтопродуктів», – сказав Яценюк на нараді з питань ціноутворення на ринку нафтопродуктів та якості нафтопродуктів.

Основні оператори поділилися на групи, і ці групи дуже синхронно і швидко приймають рішення про зміну ціни
Арсеній Яценюк

Він припустив, що ціну пального визначають кілька основних операторів автозаправних станцій в Україні.

«За дивним збігом обставин основні оператори поділилися на групи, і ці групи дуже синхронно і швидко приймають рішення про зміну ціни», – зазначив Яценюк.

Українські ціни не відповідають динаміці світових котирувань – голова АМКУ

Голова АМКУ Юрій Терентьєв, своєю чергою, повідомив про виявлення ознак «паралельної антиконкурентної поведінки декількох гравців на ринку» нафтопродуктів.

Встановлюються ціни, що не відповідають динаміці світових ринкових котирувань
Юрій Терентьєв

«Встановлюються ціни, що не відповідають динаміці світових ринкових котирувань. І залишаються стабільними незалежно від того, як змінюються міжнародні ціни на основних біржових майданчиках на бензин А-95», – сказав Терентьєв.

Раніше цього тижня ціни на нафту оновлювали майже 13-річні мінімуми, опускаючись до рівня нижче ніж 28 доларів за барель. Щоправда вранці 22 січня ціна двох еталонних сортів нафти Brent і WTI зросла до 31 долара за барель.

У п’ятницю, 22 січня, літр 95-го бензину на українських АЗС коштував від 19 до 21 гривні. Ціни на пальне в Україні дещо знизилися минулих вихідних – у середньому на гривню за літр дизельного пального та на 50 копійок за літр бензину. І більшого зниження, на думку експертів, упродовж найближчого часу не варто очікувати.

Ціни на бензин залежать від нафти на 40% – Куюн

Не можна прив’язувати ціну на нафту безпосередньо до цін нафтопродуктів, сказав Радіо Свобода директор «консалтингової групи А-95» Сергей Куюн.

85% ціни є валютними, – зазначає експерт. – 40% – нафтова складова і 45% – податки, які уряд встановлює теж у євро
Сергей Куюн

«85% ціни є валютними, – зазначає експерт. – 40% – нафтова складова і 45% – податки, які уряд встановлює теж у євро. Тому, по суті, кожна гривня у курсі долара – це одна гривня у собівартості нафтопродуктів. З початку року в Україні долар зміцнився на 2 гривні, тому вважайте, що на 2 гривні зросла собівартість закупки нафтопродуктів. Тоді як зниження нафтової складової обумовлює зниження ціни, можливо, на гривню».

До того ж, за словами експерта з енергетичних питань Сергія Сапегіна, у валютному еквіваленті ціни на пальне на українських заправках упродовж останнього року знизилися.

Якщо у Європі зниження відбулося на 15-20%, то в Україні йдеться про зниження на рівні 20-30% упродовж останнього року
Сергій Сапегін

«Якщо просто взяти українські ціни і перерахувати їх за міжбанківським курсом гривні щодо долара, то з’ясується, що у порівнянні з європейськими роздрібними цінами, українські ціни знизилися більше. Якщо у Європі зниження відбулося на 15-20%, то в Україні йдеться про зниження на рівні 20-30% упродовж останнього року», – зазначає Сапегін.

Наразі в Україні працюють фактично два НПЗ – державна «Шебелинка» (на мінімальну потужність) та Кременчуцький, який контролює група «Приват» Ігоря Коломойського. Імпорт світлих нафтопродуктів в Україні становить 85% у загальному балансі.

Експерти зазначають, що упродовж останніх років роздрібний ринок пального в Україні щороку втрачає від 15 до 20 відсотків від рівня продажу. Упродовж 2015 року жодна із великих мереж АЗС не відкрила жодної нової заправки.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG