Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі фестиваль українського кіно можуть зробити щорічним


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Брюсселі дні українського кіно можуть зробити щорічними. Про це Радіо Свобода заявила Джульєт Дюре, голова кінопрограм Центру мистецтв «BOZAR», в якому напередодні проходив показ українських фільмів.

«Новий український кінофестиваль тут, в Брюсселі — це щось нетривіальне. Але ми пішли на ризик, і бачимо величезний успіх», – розповідає Джульєт Дюре, голова кінопрограм центру.

У Бельгії вперше відбулися дні українського кіно, програму фестивалю відкрив фільм Олеся Саніна «Поводир». Серед інших фільмів – фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, документальні фільм про події на Майдані і «Гамер» Олега Сенцова.

Про українського режисера Олега Сенцова, якого російська влада звинуватила у причетності до терактів у Криму і засудила на 20 років у колонії суворого режиму, згадували перед кожним показом.

«Всі українські події мають починатися з того, що нам треба розказувати людям, хто є Олег Сенцов, і що його треба звільнити», – розповідає директор компанії «Артхауз Трафік» та один зі співорганізаторів фестивалю Денис Іванов. – «Справа Сенцова перестала бути новиною. Якщо постійно не робити персинг у публічному просторі, то Сенцов може двадцять років і відсидити».

Подивитися українське кіно приїхали українці, що живуть у Бельгії, але серед глядачів було чимало і місцевих.

«Медіа зараз зосереджені на Україні, тому люди тепер розуміють, що відбувається в Україні, вони знають правду, як ця країна намагається врятуватися, і тепер українське кіно, мистецтво, музика – починають бути відкритішими для нас», – розповідає франко-бельгійський режисер Оліас Барко, який нещодавно завершив зйомки свого нового фільму саме в Україні.

Російська влада звинуватила українського режисера Олега Сенцова у причетності до терактів у Криму. У серпні минулого року у Росії Сенцова засудили на 20 років у колонії суворого режиму. Він звинувачення заперечує, а під час судового засідання розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його. Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова політв’язнем.

XS
SM
MD
LG