Доступність посилання

ТОП новини

Хмарочоси СБУ (розслідування)


Служба безпеки вибрала забудовника, який запропонував її співробітникам менше квартир, а той зводить собі додаткові 5 поверхів

У Голосіївському районі столиці, поряд із Голосіївським національним природним парком, розгортається неабияка драма. Жителі навколишніх будинків голіруч йдуть зупиняти бетонозмішувачі та іншу техніку, відбиваються від охоронців та «тітушок»​. Тут триває серйозне протистояння. Місцеві мешканці виступають проти Служби безпеки їхньої власної країни та забудовника, якого обрала ця служба. Земля тут має спеціальне призначення – військове. Однак будують ціле містечко із хмарочосів.

Будує фірма, яку обрали в 2014 році – тобто вже за нової влади. І веде з порушеннями. Чому Служба безпеки, яка має, крім іншого, боротися з економічними злочинами великого масштабу, закриває на це очі?

У Києві, на перехресті вулиць Потєхіна і Героїв оборони несуть варту місцеві мешканці. Проти них – бетонозмішувач і шеренга невідомих.

Невідомі намагаються допомогти техніці проїхати на будмайданчик
Невідомі намагаються допомогти техніці проїхати на будмайданчик

Техніка протискається на вулицю Потєхіна, 9, під Голосіївським парком. Тут, на ділянці площею більш як 4 гектари, розпочалося масштабне будівництво багатоповерхового житлового комплексу «Берген».

Вигляд будівництва на Потєхіна, 9 з висоти
Вигляд будівництва на Потєхіна, 9 з висоти

«Позавчора була серйозна бійка, і сьогодні... Двоє наших приїхало, теж отримали і газ, і удари», – розповідає Олександр Місюра, голова ГО «Штаб оборони Києва».

Конфлікти тут постійно. Місцеві блокують будівництво. Зведення житлового комплексу замовила Служби безпеки України. Силове відомство мало цю землю в постійному користуванні під тренувальні бази, та зрештою передало під житлову висотну забудову, в обмін на квартири для власних співробітників.

Мешканка Голосіївського району Наталія Клименко проти парковок у парку
Мешканка Голосіївського району Наталія Клименко проти парковок у парку

«Будується 13 будинків із 90 паркувальними місцями. Буде парковка в лісі. Це 100%» – бідкається місцева мешканка Наталія Клименко.

Коли «Схеми» почали розбиратися у конфлікті і досліджувати будівництво на предмет законності, в СБУ дали зрозуміти, що сприяти нам не будуть.

Місцева громада говорить про незаконність будівництва на Потєхіна, 9. Чи це дійсно так?

Відповідно до даних функціонального обмеження Генерального плану Києва до 2020 року, ділянка на Потєхіна, 9 – це територія спеціального призначення. А отже – житлова забудова тут заборонена.

Дані функціонального обмеження Генерального плану Києва до 2020 року
Дані функціонального обмеження Генерального плану Києва до 2020 року

Дані публічної кадастрової карти вказують на те, що цільове призначення ділянки – не для житлового будівництва. Це землі оборони.

Дані публічної кадастрової карти України
Дані публічної кадастрової карти України

Відповідно до державного акту, земля має використовуватися для обслуговування та експлуатації будівель і споруд військової частини Е 6642.

Державний акт на право постійного користування СБУ земельною ділянкою на вул. Потєхіна, 9
Державний акт на право постійного користування СБУ земельною ділянкою на вул. Потєхіна, 9

У столичному департаменті земельних ресурсів повідомили, що СБУ отримало дозвіл на розробку проекту землеустрою, що свідчить про наміри змінити цільове призначення ділянки. Однак цього так і не було зроблено. «Рішенням Київської міської ради від 01.11.2012 No 322/8606 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Службі безпеки України. Рішення Київської міської ради від 01.11.2012 No 322/8606 не є дозвільним документом на проведення будівельних робіт», – ідеться у відповіді.

Тепер представник забудовника Юрій Сокольницький не може точно пояснити, чому СБУ намагалося відвести землю під будівництво житла. Він переконує: можна будувати і без цього. Є спеціальне розпорядження за підписом Миколи Азарова від 2 жовтня 2013 року.

Заступник керівника ТОВ «Домобудівна компанія №7» Юрій Сокольницький: «Є розпорядження Азарова від 2013 року, яке дозволяє нам будувати»
Заступник керівника ТОВ «Домобудівна компанія №7» Юрій Сокольницький: «Є розпорядження Азарова від 2013 року, яке дозволяє нам будувати»

«Ви бачите адресу Потєхіна, 9 серед переліку. Швидше за все – це лише моє припущення – доки не було цього розпорядження, замовник і намагався змінити цільове призначення землі», – заявив нам Юрій Сокольницький, заступник директора ТОВ «Домобудівна компанія №7».

Будівництво житлового комплексу «Берген» розпочалося, а над парканом колись військової частини і тренувальної бази висить паспорт майбутнього об'єкта – вісім житлових будинків по 25-27 поверхів.

Конкурс на визначення забудовника, за яким визначили переможцем «Домобудівну компанію №7», організувала СБУ у 2014 році. Але був ще один конкурс, там інший переможець та інший результат, інформації про скасування якого немає.

І два результати. З різними переможцями. В одному право будувати житло на Потєхіна, 9 надано ТОВ «Аркада-Будівництво» в обмін на 332 квартири площею 20 тисяч квадратних метрів для спецслужби. Іншому – ТОВ «Домобудівній компанії №7». В обмін на 327 квартир загальною площею 17,5 тисяч квадратів.

Інформації про скасування результатів котрогось із конкурсів на сайті немає. Щоправда, одразу після того, як «Схеми» направили листи із питаннями щодо цього казусу, на сайті СБУ таки зникло одне з оголошень, де переможцем оголошена фірма «Аркада-Будівництво». Однак інформація таки лишилася у «кеші».

Так, саме та, що мала віддати спецслужбі на 2,5 тисячі квадратів житла більше, ніж «ДБК7». У коштах це втрата для СБУ 32,5 мільйона гривень.

Є ще кілька порушень, які допустив забудовник. За даними містобудівних умов і обмежень, йому дозволили зводити 144,5 тисячі квадратних метрів житла. Однак за паспортом проекту їх буде 233,5 тисячі квадратних метрів.

Дані щодо площі житлових будинків із паспорта обєкту перевіщують дозволені містобудівними умовами і обмеженнями
Дані щодо площі житлових будинків із паспорта обєкту перевіщують дозволені містобудівними умовами і обмеженнями


Нескладно підрахувати, що забудовник зводить зайві 89 тисяч квадратних метрів. А це, згідно з нашими підрахунками, від 700 мільйонів до мільярда гривень сумнівного доходу.

Заступник директора ТОВ «Домобудівна компанія №7» Юрій Сокольницький почав заспокоювати: «Швидше за все, є якісь доповнення, зміни». Але інших містобудівних умов і обмежень він нам так і не надав.

Отже, працівники спецслужби отримають 17 536 квадратних метрів житла. Решта, 2942 квартири, уже продають усім охочим – під брендом будівельної групи «Фундамент».

Журналіст Влад Лавров: «Я запитав, скільки квартир іде СБУ, він захопив мене за шию … відпустив і просто вдарив телефон і розбив його»
Журналіст Влад Лавров: «Я запитав, скільки квартир іде СБУ, він захопив мене за шию … відпустив і просто вдарив телефон і розбив його»

За запитання про діяльність «Фундаменту» дісталося не лише місцевим мешканцям, а й журналісту видання KyivPost Владу Лаврову. Прораб Юрій Коваленко розбив його телефон.


За даними інтернет-видання «Наші гроші», «Фундамент» контролюється колишнім головою правління «Київміськбуду» Михайлом Голицею та депутатом Київради від «Солідарності» В’ячеславом Непопом. І якщо це так – саме ці люди отримають прибуток від проекту «Берген». Зв'язатися із Голицею та Непопом «Схемам» не вдалося.

«Фундамент» – будівельна група не з найкращою репутацією. Наприклад, їх клубний будинок InCo home на Лук'янівській, 14А, на офіційному ресурсі Містобудівному моніторингу Києва значиться як самочинне будівництво.

Клубний будинок InCo home «Фундамента» – самочинне будівництво
Клубний будинок InCo home «Фундамента» – самочинне будівництво

І навряд чи керівництво СБУ про це не знає, бо це абсолютно офіційна та загальнодоступна інформація. Так само СБУ знає про те, що відбувається на їхній території – на вулиці Потєхіна, 9.

Позиція СБУ щодо будівництва – воно законне.

Офіційна відповідь СБУ на запит «Схем»
Офіційна відповідь СБУ на запит «Схем»


Однак через соціальну напругу його потрібно призупинити. Водночас забудовник заявляє, що не зробить цього, щоб не зірвати термінів здачі об'єкта.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG