Доступність посилання

ТОП новини

Заручником у боротьбі за урядові посади стала Конституція


Президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

У «Блоці Петра Порошенка» визнали конфлікт із «Народним фронтом». Експерти ще сподіваються на можливість компромісу між фракціями парламентської більшості

Київ – Заява прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про необхідність проведення всеукраїнського референдуму з приводу внесення змін до Конституції призвела до конфлікту між «Народним фронтом» і «Блоком Петра Порошенка», визнає лідер пропрезидентської фракції Юрій Луценко. Проте оглядачі зазначають, що можливості для компромісу між основними фракціями парламентської більшості ще залишаються. А основною причиною конфлікту є не Конституція, а посада глави уряду та міністерські портфелі.

Заручником у боротьбі за урядові посади стала Конституція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Заява прем’єра Арсенія Яценюка про необхідність конституційного референдуму одразу викликала критичну реакцію з боку пропрезидентських сил. За словами спікера Володимира Гройсмана, питання про статус Донбасу у складі України не слід виносити на референдум.

А лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко розкритикував заяву прем’єра, назвавши безвідповідальною. А відтак він визнав, що заява прем’єра призвела до конфлікту між пропрезидентською та пропрем’єрською політичними силами, фракції яких складають основу парламентської більшості.

Це ще не конфлікт, а пропозиція до переговорів – експерт

Між тим, оглядачі зазначають, що першопричини конфлікту стосуються не так Основного закону, як суперечки довкола нового складу Кабінету міністрів, а також посади прем’єр-міністра. Таким чином, главу уряду дає зрозуміти президентові, що із ним треба домовлятися.

Це такий був перший крок примусу до переговорного процесу
Віталій Бала

«Конфлікт почнеться тільки тоді, якщо вони не домовляться. Це такий був перший крок примусу до переговорного процесу. От якщо цей меседж не буде прийнятий – тоді, дійсно, буде конфлікт», – вважає політтехнолог Віталій Бала.

За словами експерта, градус протистояння між двома найбільшими політичними силами в складі більшості ще не досяг критичної межі, тож порозуміння між ними цілком можливе. Якщо ж конфлікт між основними фракціями більшості перейде критичну межу, то неминучими стають дострокові парламентські вибори, до яких наразі не готові ані пропрезидентська, ані пропрем’єрська політичні сили.

Ідеться про перезавантаження уряду. Тому ці всі маневри – це лише демонстрація намірів
Юрій Дерев’янко

«Зараз ідеться про перезавантаження уряду. Тому ці всі маневри – це лише демонстрація намірів. На шанси Яценюка це наразі не вливає. Одна сторона хоче його прибрати, а він хоче залишитися. Все інше – це деталі», – каже позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.

Політики та політичні експерти припускають, що дострокові парламентські вибори більш вірогідні восени цього року. Натомість зараз політичний конфлікт може бути врегульований, зокрема, і завдяки зовнішньому сприянню.

«Не забуваймо, що Україна залежить від зовнішнього фінансування і від того, як негативно до таких конфліктів ставляться наші партнери західні», – зазначає Юрій Дерев’янко.

Між тим, про необхідність винести на референдум питання внесення змін до Конституції заявляють також інші фракції парламентської більшості – «Самопоміч» та «Батьківщина», а також фракція Радикальної партії Олега Ляшка, яка через конституційне питання вийшла з коаліції. Натомість фракції більшості декларують значно більше порозуміння щодо законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG