Доступність посилання

ТОП новини

Україна стане провідною країною в Європі у сфері ІТ-технологій – Урусов


Футурологія та технології майбутнього
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:14 0:00

Футурологія та технології майбутнього

Держава повинна відійти від радянської моделі фінансування науки. Дослідженнями повинні займатись приватні компанії, університети – головред AIN.UA

Українські стартапи (компанії, засновані на інноваціях – ред.) стають відомими на весь світ. Ecoisme, Petcube, Concepter – це невелика частина усіх успішних технологічних новинок на українському ринку, каже Павло Урусов, головний редактор AIN.UA Чому розвиток біотехнологій вкрай важливий для людства, і чи почне Україна виробляти власні IT-продукти, говорили з Павлом Урусовим в програмі «Молодь Плюс».

– Можливо, футурологію не можна назвати формально наукою, але оскільки не всім відомо, що буде в майбутньому, то є люди, які будують якісь прогнози на майбутнє. В рамках широких концепцій намагаються уявити майбутнє.

Павло Урусов
Павло Урусов

Зараз ми спостерігаємо три великі тренди. Перший – це використання зеленої енергії і взагалі зелених технологій. Другий тренд – це біотехнології, все, що пов'язано з розвитком, використанням біології – живих організмів – для створення якихось продуктів і вирішення якихось завдань. І третій тренд – це те, що можна назвати «sharing economy» – тобто, економіка загальних ресурсів. Ці три глобальних тренди, які зараз у світі сильно розвиваються.

Існуючий рівень розвитку технологій дозволяє організовувати такі логістичні ланцюжки, які дозволяють одні й ті ж ресурси використовувати великій кількості різних людей. Наприклад, компанія Uber, яка формально конкурує з таксі, немає жодної власної машини.

Гарний розвиток IT-технологій дав можливість збирати велику кількість аналітики, яка дозволяє оптимізувати використання енергії. Щодо біотехнологій, то обробка генетичних даних вимагає дуже великих обчислювальних потужностей. Без розвитку інформаційних технологій це було б практично неможливо.

– Якого винаходу Ви особисто очікуєте?

В майбутньому почнуть лікувати генетичні хвороби, припустимо, цукровий діабет

– З великим інтересом дивлюся за розвитком біотехнологій. Є надія, що в майбутньому почнуть лікувати генетичні хвороби, припустимо, цукровий діабет, який зараз практично ніяк не лікується. Знову ж таки – рак. Незважаючи на те, що є деякі успіхи в боротьбі з ним, це, як і раніше, одна з найстрашніших хвороб, яка забирає багато життів. Тому біотехнології мені особливо цікаві.

– Які прориви є зараз у сфері біотехнологій?

– Насправді, зараз немає якихось великих проривів у цій сфері, але є постійні розробки. Можливо, ви чули, що зараз вчені б'ють на сполох: антибіотики, які масово використовуються, втрачають свою ефективність. Тому що бактерії мутують. Наприклад, звичайний стафілокок може стати смертельною інфекцією. У Китаї був розроблений зовсім новий тип антибіотиків, який цей весь кошмар може на якийсь час відсунути.

– Які українські стартапи є дійсно передовими, на Вашу думку?

Іван Пасічник, засновник і керівник проекту Ecoisme, став єдиним українцем віком до 30 років, який увійшов до списку Forbes

– Не можна не відзначити такий відомий стартап як Ecoisme. Це спеціальний пристрій, який встановлюється в будинку в електрощиток і відстежує, які пристрої у вас працюють, скільки вони споживають енергії і, відповідно, дає поради з енергозбереження. Іван Пасічник, засновник і керівник цього проекту, став єдиним українцем віком до 30 років, який увійшов до списку Forbes . Більше того, цей стартап на виставці Consumer Electronics Show, яка була в Лас-Вегасі буквально на початку січня, отримав нагороду Best in innovations. Крім того, на цій виставці був стартап Сoncepter, який зробив спалах для IPhone – Iblazr, це теж унікальний продукт, який продається в магазинах Apple Store по всьому світу.

Робота Ecoisme:

Petcube хочуть перетворити на прилад, який стежить за тим, що відбувається вдома у вашу відсутність

Ще Petcube – знаменитий проект (сервіс відеоспостереження за домашніми тваринами) хочуть перетворити на прилад, який стежить за тим, що відбувається вдома у вашу відсутність і може подавати якісь тривожні сигнали, якщо у вас щось не те відбувається будинку. Petcube регулярно потрапляє у всілякі рейтинги українських стартапів. Наприклад, ми на своєму сайті щороку проводимо експертне опитування – 10 найкращих українських стартапів. Але цього року не включили Petcube, тому що ми намагаємося щороку включати нові компанії. Хоча все одно багато експертів називали саме «Petcube».

Petcube:

Хотілося б відзначити ще один стартап зі сфери біотехнологій. Хлопці створили програму, яка дозволяє за допомогою камери на смартфоні сфотографувати листок рослини, і програма розповість, наскільки ця рослина здорова, в якому темпі зростає, як реагує на добриво. Цей стартап дуже важливий для сільського господарства.

Чому в Україні існує проблема «відтоку мізків» (з англ. «brain drain» – ред.)?

Майже всі успішні стартапи, які ми називаємо українськими, найчастіше всією командою переїжджають в інші країни на вимогу інвесторів

– Проблема в тому, що в Україні через політичну та економічну ситуацію люди частіше експортують послуги, ніж створюють власний продукт. Майже всі успішні стартапи, які ми називаємо українськими, найчастіше всією командою переїжджають в інші країни (і це навіть не по своїй волі) на вимогу інвесторів. Це дійсно проблема, але є успіхи і в українських компаніях. Наприклад, Deposit Photos – це один з провідних світових фотобанків, який нещодавно отримав знакову інвестицію від інвестиційної гілки Європейського банку реконструкції та розвитку. Абсолютно безпрецедентний для України випадок.

– Мене здивувало, що Річард Бренсон (англійський підприємець, засновник корпорації Virgin Group – ред.) на форумі у Давосі заявив, що йому цікаво вкладати в українські стартапи...

– Особисто мене здивувало, що Річард Брендсон заявив, що він готовий вкладати кошти в стартапи у сфері фінансових технологій, в стартапи, пов'язані з криптовалютою (цифровою – ред.) біткоін, «blockchain» – технологією, на якій базується біткоін.

Що таке біткоін:

Що таке Біткоін? Чи законно використовувати його на території України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:33 0:00

Хто повинен фінансувати дослідження у сфері технологій?

У світі дуже багато досліджень фінансується приватними компаніями, не державою. Те ж саме повинно бути і в Україні: держава повинна відійти від радянської моделі фінансування науки

​– У світі дуже багато досліджень фінансується приватними компаніями, не державою. І так було завжди. Те ж саме повинно бути і в Україні з часом: держава повинна відійти від радянської моделі фінансування науки. Якщо говорити про космос, то сьогодні приватна компанія Space X успішно створила ракету, яку можна повертати на Землю після використання. Вони вже ось-ось готові зробити прорив в радикальному зниженні вартості запуску супутників або доставки вантажів на орбіту. В свою чергу, російський «Роскосмос», навпаки, згорнув свою програму з розробки повернення ракети на Землю у зв'язку з недостатнім фінансуванням.

Майбутнє – за партнерством бізнесу і держави. Україна буде ставати сильнішим гравцем на ринку програмного забезпечення. Через 7-10 років IT-сфера може стати однією з найбільших експортних галузей

Майбутнє – за партнерством бізнесу і держави. Я думаю, що Україна буде ставати сильнішим гравцем на ринку програмного забезпечення. Якщо говорити про майбутнє країни, то, як нещодавно сказав у своєму інтерв'ю Євген Сисоєв, один з партнерів Інвестиційного фонду, через 7-10 років IT-сфера може стати однією з найбільших експортних галузей. Вже зараз вона на 3-4 місці після сільського господарства, металургії та машинобудування. Відповідно, я думаю, що Україна буде однією з провідних країн, принаймні, в Європі. Якщо в країні будуть відбуватися економічні, правові реформи, буде стабільна економічна ситуація і зростання, збільшаться майнові права інвесторів, тоді з розвитком галузі експорту послуг почнуть розвиватися власні продукти в Україні.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG