Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: всі пішли на фронт інформаційної війни?


Російська пропаганда зазнає поразок у Європі

Берлін – У Німеччині російська пропаганда наразилася на закон, порядок і здоровий глузд. Історія з дівчинкою-підлітком, яка розповіла, що її нібито викрали і зґвалтували біженці, і яку без перевірки переповів кореспондент російського «​Першого каналу»​, виявилася фейком. Але наслідки репортажу, в якому російський журналіст звинувачував поліцію у бездіяльності, виявилися реальними – історію підхопили крайні праві, щоб збурювати ненависть до біженців. Нині спливають нові факти: на додаток до вигадки – куплені свідки, організовані демонстрації з найнятими статистами. Як відреагували на це німецька правова система та суспільство, які досі не мали справи з неприхованою брехнею, яку ширять російські ЗМІ?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Російська пропаганда у Німеччині», «Кремль дістався і до ФРН», «Російська інформаційна війна» – це заголовки у німецьких ЗМІ.

Щодня з’являються повідомлення, котрі свідчать про ефективність роботи інформаційного апарату Кремля. Приміром, газета «Ауґсбурґер Альґемайне» розповідає про російського етнічного німця, котрий мав намір проникнути до притулку біженців, щоб помститися за нібито зґвалтування 13-річної Лізи з Берліна.

Плоди ненависті з Москви

Цей та інші факти на своїй сторінці у «Фейсбуці» збирає Борис Райтшустер, німецький журналіст, колишній кореспондент журналу «Фокус» у Москві та автор книг про режим Путіна. Його висновок: «Ненависть із Москви, поширена через телебачення, приносить свої погані плоди навіть у німецькій провінції».

Для його роботодавця – Першого російського телеканалу, котрий нині особливо старанно «викриває» недоліки західного суспільства, – репортаж не потребує доказів

«Справою Лєни» названо у берлінській поліції історію Лізи з сім’ї російських німців. У ній усе починається зі слів: «Начебто її викрали, начебто зґвалтували, нібито родичі обурилися, а поліція нібито не відреагувала на вимоги батьків жертви розслідувати справу. Іван Благой – тепер головний герой численних дискусій і обвинувачуваний у брехні – розповів цю історію, випустивши усі «начебто», поспішаючи першим передати в ефір сенсаційну новину, ймовірно, не перевіривши остаточно ні правдивість свідків, ні самі факти. А втім – навіщо? Для його роботодавця – російського «Першого телеканалу», котрий нині особливо старанно «викриває» недоліки західного суспільства, – репортаж не потребує доказів. Іван Благой в інтерв’ю інтернет-газеті The Insider, розповідаючи про роботу над репортажем, жодним словом не згадує про перевірку фактів: «При цьому ми спиралися на свідчення родичів, а тут була не одна людина, тут були її дядько, тітка, був чоловік, який живе неподалік і запевняє, що знає цю дівчинку. Від себе ми не давали жодної інформації, ми посилалися на їхні слова, і я думаю, ми маємо на це право», – стверджує Благой.

Приватна справа як міжнародний конфлікт

Репортаж переглянули кілька мільйонів російськомовних громадян із упередженою думкою щодо «особливих» біженців із Близького Сходу і «совковим» комплексом людей другого ґатунку та привезеною з батьківщини недовірою до правоохоронних органів.

Внаслідок цього тисячі російськомовних жителів Німеччини вийшли з протестами у різних містах країни. Вони підтримували «нашу Лізу», навіть міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров поспішив утрутитися із захистом.

«Ясно, що дівчинка не добровільно пропала на 30 годин... Сподіваюсь, що такі випадки, як з нашою Лізою, більше не повторяться, коли новина про те, що вона зникла, дуже довго замовчувалась із якихось причин», – заявив Лавров.

Із різкою відповіддю не затримався його німецький колега – глава німецького дипломатичного відомства Франк-Вальтер Штайнмайєр із вимогою не втручатися у внутрішні справи ФРН.

«Мене це дивує. Немає жодних підстав для використання інциденту для політичної пропаганди та втручання у й без того складну внутрішню німецьку дискусію про мігрантів та розпалювання її», – сказав Штаймайєр.

Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Так був створений міжнародний конфлікт. Тим часом справу про «нібито зґвалтування» припинили, оскільки поліція довела з допомогою телефонних переговорів Лізи, що ні викрадення, ні зґвалтування не було, а дівчинка лише ховалася від конфлікту з батьками. Сам Благой зізнається, що ситуація дивна, але вибачатися за неправдиву історію не збирається.

«Як тільки у неділю поліція заявила, що немає факту ні викрадення, ні зґвалтування, ми про це повідомили в ефірі. Історія дивна, звичайно, адже сім’я продовжує наполягати на тому, що було зґвалтування. Як ви розумієте, я зі свічкою не стояв», – пояснює російський журналіст.

Райтшустер: кремлівська пропаганда у німецькому суспільстві

У Німеччині ця історія викликала бурхливу реакцію суспільства, адже вперше німці побачили, як працює російська пропаганда – на вигадуванні подій, змішуванні правди і неправди, про що їм впродовж місяців розповідали фахівці, які працювали в Росії. В інтерв’ю телеканалу ВДР Борис Райтшустер з упевненістю говорить про керовану Кремлем акцію і обвинувачує російського журналіста у навмисному підбурюванні населення.

Мало хто у Німеччині усвідомлює, що московські ЗМІ діють не лише у Росії
Борис Райтшустер

«У російських ЗМІ уже приблизно рік триває масивне нагнітання настроїв проти біженців у Німеччині. У повідомленнях ідеться про те, що переселенці – це занепад Європи, їх називають саранчею, що вони – бактеріальні бомби. Такі повідомлення межують з підбуренням населення. Мало хто у Німеччині усвідомлює, що московські ЗМІ діють не лише у Росії. За приблизними підрахунками, йдеться про майже шість мільйонів російськомовних громадян у ФРН, для яких російські ЗМІ і, насамперед, телебачення є єдиним і дуже важливим інформаційним джерелом», – повідомляє Райтшустер і додає, що у такий спосіб кремлівська пропаганда сягає глибоко у німецьке суспільство без того, щоб бодай хтось це помітив.

Мартін Лютле
Мартін Лютле

Такої самої думки адвокат Мартін Лютле, котрий звернувся до суду з позовом проти Івана Благого і «Першого каналу». В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що правова країна, якою є Німеччина, має протиставити російській пропаганді закон та юридичні рішення, засновані на фактах. І лише вони зможуть створити надійну перепону пропаганді, поки вона не розхитала країну.

Виникає дуже небезпечна високовибухова мішанина
Мартін Лютле

«Мене обурило те, як історія дівчинки використовується з метою створення «фактів», котрі для правової держави, для Німеччини дуже небезпечні. Тобто подаються фальшиві твердження, що створюють ситуацію, коли поліція не в змозі більше захищати своїх громадян. Також стверджувалось без будь-яких підстав, що біженці зґвалтували дівчинку. Тобто була зачеплена проблема біженців. Водночас, люди і події висвітлювалися на тлі мітингу правих екстремістів. Виникає дуже небезпечна високовибухова мішанина», – наголошує німецький адвокат.

Мартін Лютле підтверджує також те, що подібні повідомлення сприяють підбурюванню до насилля не лише проти чужинців із близького сходу, а й представників поліції. Як пояснив Лютле, він і сам отримує чимало погроз. Нині справа журналіста Івана Благого передана державним адвокатам, котрі мають провести розслідування, і, в разі доведення провини, йому загрожує ув’язнення від 3 місяців до 5 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG