Доступність посилання

ТОП новини

Маючи конфлікт на Донбасі, Україна не збирається воювати проти «Ісламської держави»


«В умовах російської агресії наша армія нам потрібна вдома» – представник МЗС України

В Україні спростували інформацію про нібито плани надсилання вояків для участі в бойових діях міжнародної коаліції проти «Ісламської держави» в Сирії та Іраку. Експерти зазначають, що таких планів немає, а якби теоретично й були, то це б спровокувало широку дискусію на тему – чи варто розпорошувати силу та увагу на два фронти, маючи ще незагашений до кінця конфлікт на Донбасі.

Британська газета The Independent у статті свого кореспондента з Києва Адама Нейтана повідомила, що Україна планує приєднатися до боротьби з «Ісламською державою» в Сирії та Іраку.

«Україна напрацювала плани потенційного військового внеску в боротьбу з «Ісламською державою» в Сирії, що могло б також наразити її війська проти російських сил на Близькому Сході», – читаємо в лондонському щоденнику.

За даними газети, яка входить у п’ятірку найбільш респектабельних щоденних газет Британії, ці нібито плани Міністерства оборони України мають бути обговорені під час візиту до Києва глава Пентагону Ештона Картера цього тижня, який здійснює міжнародне турне, збираючи все більше країн під стяг боротьби з радикально-екстремістським ісламським угрупованням, що контролює значні терени в Сирії та Іраку.

Чільне українське урядове джерело заявило The Independent: «Ми підготували низку варіантів для нашої підтримки проти «Ісламської держави», включно з Сирією, що може включати війська. Це може вилитись у потенційні сутички з росіянам».


За даними британської газети, українським воякам, загартованим боями, така б нагода сподобалась. Україна має 7000 вояків спецпідрозділів, а з її армії чисельністю 200 тисяч, 40 тисяч вояків перебувають в зоні конфлікту на Донбасі, протистояючи проросійським заколотникам.

«У плані знання російської мови та протистояння російській тактиці, українці є світовими лідерами в цій царині, – зазначає газета.


«Немає жодної потреби»

Як зауважують ЗМІ та експерти, такий крок – в разі якщо й справді це мало б місце – потребував би парламентського затвердження, що в нинішніх умовах агресії з боку Росії і не до кінця вщухлих бойових дій та обстрілів на Донбасі було б непросто.

Сергій Данилов
Сергій Данилов

«Жодної потреби в українській допомозі військам коаліції, які протистоять «Ісламській державі» на території Іраку та Сирії, немає», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«В Україні те ж це було б сприйнято неоднозначно. Цілком можливим був би початок розмов про те, що війська та військові і взагалі увага мають бути прикуті до фронту, до тієї війни, яка триває у нас, до боротьби з агресором, а не на допомогу операції, яка відбувається на Близькому Сході», – додає експерт-міжнародник.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба назвав дезінформацією повідомлення британського часопису.

Це фейк. Про використання в Сирії або Іраку Збройних сил України не йдеться. В умовах російської агресії наша армія нам потрібна вдома
Дмитро Кулеба

«Це фейк. Ми активно взаємодіємо з партнерами щодо припинення конфліктів на Близькому Сході. Але про використання в регіоні, зокрема в Сирії або Іраку, Збройних сил України не йдеться. Наші партнери з такими запитами до нас не зверталися, розуміючи, що в умовах російської агресії наша армія нам потрібна вдома», – сказав Кулеба «Українській правді».

Так само і речник Адміністрації президента Андрій Лисенко заперечив інформацію The Independent.

Це звичайна дезінформація і один з елементів гібридної війни, яку ведуть проти нашої держави
Андрій Лисенко

«Повідомлення про нібито можливу участь українських військових в боротьбі з ІДІЛ у Сирії – це звичайна дезінформація і один з елементів гібридної війни, яку ведуть проти нашої держави. Україна не отримувала жодних запитів на таку участь, не подавала таких заяв і не збирається цього робити. Жодного документа, жодної заявки немає», – заявив Лисенко журналістам.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

На початку грудня 2015 року президент України Петро Порошенко, за результатами зустрічі в Києві з віце-президентом США Джо Байденом, повідомив про готовність України надавати підтримку антитерористичній коаліції в Сирії, але практичних наслідків та заява не мала.

У листопаді минулого року «Ісламська держава» назвала Україну частиною міжнародної коаліції, яку угруповання вважає ворожою і яка веде з ним війну, хоча ані українських вояків, ані техніки ні в Сирії, ні в Іраку немає.


Були також повідомлення про те, що декого з колишніх українських військових, які зрадили українській присязі і після окупації Криму присягнули Росії, відправили до Сирії у складі російського контингенту. Так само були повідомлення, що бойовики-сепаратисти на Донбасі дають оголошення щодо набору добровольців воювати в Сирії.

Досвід Іраку та Афганістану був корисним – експерт

Сергій Данилов наголошує, що в разі надсилання українських вояків на Близькій Схід у військовому плані це дало б небагато.

«Війська не набудуть нових навиків, навіть якби і було надсилання військ, якщо теоретично припустити, то ніяких нових навичок і нових вмінь вони там не отримають. Коли немає бойових дій, то у нас значно інтенсивніше ідуть навчання на східному фронті», – зазначив експерт-близькосхідник в інтерв’ю.

Україна вже надсилала раніше контингент до Іраку, а також була нечисельна група фахівців – до десяти, а часом трохи більше – в Афганістані.

«Щоразу це було пов’язано з намаганням відновити або підтримати політичні відносини зі стратегічним партнером – США. Зараз такої потреби більше немає – відносини України та США достатньо близькі, розвиваються динамічно і потреби в такому кроці з боку української влади теж немає. Тому з усіх боків надсилання військ на Близькій Схід є не те щоби неймовірним, просто це був би для всіх непотрібний крок», – каже Данилов.

Однак, додає експерт, ті місії – особливо в Іраку – були корисними.

«Частина з тих, хто був у тій місії, пройшов через Центр підготовки миротворців в Житомирі і потім бійці були в 95-й аеромобільній бригаді, – каже Данилов. – Саме вона стала одним із найбільш боєздатних підрозділів української армії, яка протистояла агресору на сході країни».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG