Доступність посилання

ТОП новини

На чолі Запорізької області «ставлять» екс-регіоналів – політтехнолог


На наступних президентських виборах Запорізька область віддасть голоси представнику «Опозиційного блоку», політменеджери цієї сили ведуть найактивнішу роботу – експерт

Запоріжжя – З фаворитом Віктора Януковича Сергієм Ларіним пов’язують претендентів на найвищі посади у Запорізький облдержадміністрації. Костянтина Бриля, виконувача обов’язків голови ЗОДА, політологи поперемінно називають то «людиною президента», то «пов’язаним з «Опозиційним блоком». Водночас зв’язки з діячами доби Януковича Сергія Василіна та Володимира Тоцького, стажерів на посаду заступника голови області, можна знайти просто в їхніх офіційних біографіях.

На чолі Запорізької області «ставлять» екс-регіоналів – політтехнолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перший заступник голови облдержадміністрації Костянтин Бриль – персона нова для місцевого політикуму. Свою посаду обіймає з 25 вересня минулого року, а з 16 грудня – виконувач обов’язків голови Запорізької ОДА. Має юридичну освіту, працював у податкових та митних органах України. До Запоріжжя був відряджений з Києва, з органів СБУ

Нині керівництво місцевої облдержадміністрації, окрім Костянтина Бриля, представлено заступником Едуардом Гугніним та стажером на посаду заступника голови Володимиром Тоцьким. Останній не має досвіду управлінської роботи у Запоріжжі.

Управлінці з Кіровоградщини

Володимир Тоцький, що нині керує питаннями житлово-комунального господарства та екології у регіоні, свого часу очолював Департамент інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА. Згодом працював у Києві директором Благодійного фону соціального захисту та милосердя «Вітер змін». Інформація про запит Запорізької облдержадміністрації від 7 грудня 2014 року до цієї організації щодо звільнення Тоцького з посади міститься у списку вихідних документів установи на її сайті. Будучи керівником фонду, Володимир Євгенович восени минулого року балотувався до Київської міської ради від «Опозиційного Блоку» по 113 округу.

З Кіровоградщиною пов’язана і біографія ще одного стажера. Сергій Василін раніше працював в органах прокуратури Донецької та Кіровоградської областей. У Запорізькій ОДА претендує на посаду начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами, оборонної роботи та з питань запобігання і виявлення корупції.

Запорізький політтехнолог Павло Скурський вважає: поява в оточенні виконувача обов’язків голови облдержадміністрації людей з досвідом управлінської роботи у Кіровоградській області може свідчити про його зав’язок з одним з лідерів «Опозиційного блоку» Сергієм Ларіним. Цей політик очолював Кіровоградщину з 2010 по осінь 2013 року, коли став заступником голови Адміністрації Віктора Януковича.

Дивимося Сергія Ларіна. Це досить непроста людина – один з останніх фаворитів Віктора Януковича
Павло Скурський

«Ті два призначення – Василін і Тоцький. Двох людей з Кіровограда, і чому на такі ключові посади? Екологія з «Запоріжсталлю» пов’язана. Боротьба з корупцією. Теж наводить на певні думки. Дивимося Сергія Ларіна. Це досить непроста людина – один з останніх фаворитів Віктора Януковича. Був одним з кращих голів Кіровоградської облдержадміністрації, отримав відзнаку Президента. Відповідно певні зв’язки можемо вибудовувати», – каже Павло Скурський.

Людина Президента чи...

У 2012 році Констянтин Бриль балотувався у народні депутати від партії «УДАР» у 93 окрузі на Київщині. Експерт вважає, що це також свідчить про зв’язки запорізького посадовця з Сергієм Ларіним.

«Він був заступником Льовочкіна по «Партії розвитку України» і сьогодні один з політичних менеджерів, а той же самий Льовочкін, якщо подивитися у минуле – його називали разом з Фірташем спонсором партії «Удар», а начальником штабу був Віталій Ковальчук, якого називають патроном Бриля», – пояснює політтехнолог.

Викликає запитання в експерта і поява 40-хвилинного інтерв’ю представника президента в області Костянтина Бриля на місцевому телеканалі ТВ-5. ЗМІ належить комбінату «Запоріжсталь», що входить до холдингу «Метінвест» Ріната Ахметова. Генеральний директор комбінату Ростислав Шурма очолює регіональну організацію «Опозиційного блоку» у Запорізькій області. А представники цього підприємства становлять основу названої політсили у Запорізькій міській раді.

«Поява на ТВ-5, знаючи запорізькі реалії, не випадкова. Так не буває. Є політичний аспект. Треба було з’явитися на каналі «Запоріжжя», зібрати журналістів. Це нейтральна сторона, це державне ТВ. Це було б логічно. Поява на цьому каналі просто так, знаючи «Запоріжсталь», так не буває», – вважає Павло Скурський.

Поки у Києві говорять про децентралізацію, регіональні еліти вже почали її проводити, розуміючи під децентралізацію можливість працювати і заробляти, не дивлячись на Київ
Вадим Карасьов

Натомість київські експерти розглядають Костянтина Бриля як людину президента. Так, політолог Вадим Карасьов на своїй сторінці у Facebook зазначає: «Фактично йде демонстрація того, що клани Запоріжжя, куди перебралися багато представників Донецька і Луганська, не стерплять у кріслі голови ОДА людину, що не хоче грати за давно «відкатаними» місцевими правилами... Поки у Києві говорять про децентралізацію, регіональні еліти вже почали її проводити, розуміючи під децентралізацію можливість працювати і заробляти, не дивлячись на Київ. Для цього місцевим необхідно прибрати людей президента, що демонструють свою принциповість...».

Політменеджери «Опоблоку» ведуть активну роботу в регіоні – політтехнолог

Від особи губернатора залежить те, кого підтримає область на наступних президентських виборах
Ігор Громов

Запорізький політтехнолог Ігор Громов наголошує: незалежно від того, хто посяде пост голови облдержадміністрації, його головним завданням має бути формування позитивного іміджу президента у регіоні.

«Давайте об’єктивно казати: від особи губернатора залежить те, кого підтримає область на наступних президентських виборах, тобто якщо прийде кандидат, якого будуть поважати, який буде ключовим комунікатором між президентом і елітою регіону та його мешканцями, то область залишиться у сфері симпатій та підтримки Петра Порошенка», – каже Ігор Громов.

Експерт вважає: на наступних президентських виборах область віддасть свої голоси саме представнику «Оппозиційного блоку», адже політменеджери цієї сили ведуть найбільш активну роботу у регіоні.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG