Доступність посилання

ТОП новини

Путінізм тримає Росію, але ця система є «порожнім місцем» – Фукуяма


Економічна модель Путіна розпадається – Фукуяма (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

«Якщо Путін вважає, що має довготривалу альтернативу ліберальній демократії, тоді «грець із ним»

Створена президентом Володимиром Путіним система чіпко тримала Росію завдяки високим цінам на енергоносії, але цей час вичерпується. Падіння цін на нафту, санкції Заходу, ізоляція Росії показують, що політико-економічна система цієї країни є «порожнім місцем». Так вважає американський інтелектуал, професор міжнародних досліджень Стенфордського університету Френсіс Фукуяма. Він дав інтерв’ю грузинській редакції Радіо Свобода під час свого візиту до Тбілісі. Фукуяма також порівняв режим Путіна з екстремістами «Ісламської держави» через однакове ставлення їх до демократії. Американський історик спрогнозував провал як президентові Росії, так і екстремістській організації, забороненій у цій державі.

Президент Росії Володимир Путін і члени угруповання «Ісламська держава» – «закляті вороги, між якими, можливо, є щось спільне». Про це заявив культовий американський політолог і філософ, автор книжки «Кінець історії і остання людина» Френсіс Фукуяма. Зокрема, він вважає, що і російський керманич, і радикальні ісламісти однаково намагаються створити альтернативу сучасній ліберальній демократії. Проте і Путін, і «Ісламська держава», запевняє політолог, приречені на провал.

Його (Путіна) модель спирається на вузьку енергозалежну модель, яка нині розсипається
Френсіс Фукуяма

«Якщо Путін вважає, що він має довготривалу альтернативу ліберальній демократії, тоді, як кажемо ми, американці, – «грець із ним». Бо його модель спирається на вузьку енергозалежну модель, яка нині розсипається. І це стосується багатьох інших авторитарних режимів в інших частинах світу. В Ірані, у Венесуелі тощо», – наголосив Фукуяма.

Американський політолог упевнений, що Путіну не вдалося побудувати успішну і стійку альтернативу ліберальній демократії. Його система влади, каже Фукуяма, спирається на повільне економічне зростання в обмін на політичні поступки з боку народу, а також на монополізацію державою найбільш прибуткових галузей бізнесу: експорту енергоносіїв і сировини. Френсіс Фукуяма вважає, що так званий «путінізм» «чіпко тримає Росію». Експерт назвав нинішню політико-економічну систему цієї країни «порожнім місцем».

Побачимо через десятиріччя…

«Ми побачимо через десятиріччя, або приблизно такий термін економічного занепаду, чи справді росіяни вважають це такою великою альтернативою моделі поєднання свободи і процвітання, які ми бачимо у Західній Європі», – вважає політолог.

Фукуяма нагадав, що Західній Європі знадобилося 150 років для того, щоб побудувати сучасну демократію. Фукуяма наголосив, що в 1991 році після розпаду СРСР люди чекали, що Росія швидко перетвориться з комуністичної на демократичну країну. Проте держава скотилася до авторитаризму Путіна, який наразі зветься «путінізмом».

Період хаосу за Єльцина, потім видиме видужання російської держави, яке спиралося на сировинний бум нульових років під проводом Путіна, і як вони втрапили в непривабливе нинішнє становище
Френсіс Фукуяма

«Із провалом періоду ранніх перетворень, цей період хаосу за Єльцина, а потім видиме видужання російської держави, яке спиралося на сировинний бум нульових років під проводом Путіна, і як вони втрапили в непривабливе нинішнє становище. Гадаю, що це історична випадковість. Я не думаю, що це обов’язково визначить те, як молоді росіяни наступного покоління будуть розглядати своє життя і систему, в якій вони хотіли б жити», – розповів професор міжнародних досліджень Стенфордського університету.

Через агресію проти України Росія нині перебуває у значній політичній ізоляції. Накладені санкції негативно впливають на економіку країни, а ще більше підривають її низькі ціни на нафту, експорт якої є основою валютних надходжень до бюджету Росії. Угруповання «Ісламська держава», відоме своїм екстремально суворим тлумаченням сунітської версії ісламу, знищує на захоплених ним територіях усі громадянські свободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG