Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд – чи нова коаліція?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

У парламенті обговорюють кадрові зміни в уряді, експерти припускають, що Яценюка вони не торкнуться. Розкритикували ідею заміни уряду й деякі західні дипломати

Київ – Заміни уряду включно з прем’єром Арсенієм Яценюком вимагають фракції «Самопоміч» та «Батьківщина», і в разі збереження його посади, не виключають свого виходу з коаліції. Тим часом президентська фракція озвучує список кандидатів, яких вона пропонує на посади в новому уряді. Утім, у фракції визнають, що це є не ультиматумом, а лише темою до обговорення. Експерти ж вважають найбільш імовірним сценарій часткових змін в уряді зі збереженням чинного прем’єра. В разі ж його відставки, яка може відбутися після звіту уряду 16 лютого, частина політологів не виключають зміни регламенту Верховної Ради та спроби створити нову коаліцію із залученням позафракційних депутатів.


Фракція «Самопоміч» вимагає змінити склад уряду і чекає від коаліції три кандидатури на пост прем’єр-міністра, заявив на засіданні погоджувальної ради лідер фракції Олег Березюк.

Олег Березюк
Олег Березюк

«Позиція фракції «Самопоміч» є однозначною: уряд треба змінювати на чолі з прем’єр-міністром. І ми пропонуємо коаліції, яка почала свої консультації дуже продуктивно минулого тижня, надати три пропозиції на посаду керівника Кабінету міністрів. А потім разом з ним, чи це буде «новий старий», чи це буде «новий новий» прем’єр, визначатися з міністрами», – сказав він.

Раніше «Самопоміч» не виключала свого виходу з коаліції, якщо не досягне згоди з іншими фракціями щодо складу уряду.

Заклики замінити прем’єра після звіту уряду лунали і в «Батьківщині».

Кадрові зміни в уряді можуть відбутися після його звіту 16 лютого

У фракції «Народний фронт» прем’єра Арсенія Яценюка закликають колег по Верховній Раді не погрожувати виходом із коаліції, а пропонувати по три кандидатури на посади міністрів.

Зараз політичний інтерес і боротьба за владу в деяких фракціях коаліції переважає над інтересами країни
Максим Бурбак

Про це сказав лідер фракції Максим Бурбак. Він стверджує, що уряд вже передав свій звіт до парламенту. За його словами, уряд чітко виконував коаліційну угоду, але «зараз політичний інтерес і боротьба за владу в деяких фракціях коаліції переважає над інтересами країни».

Спікер Володимир Гройсман згодом уточнив: «Звіту уряду не було… Була інформація уряду (на годині запитань до Кабміну в парламенті), зараз ми підходимо до звіту уряду так, як це передбачає закон».

Очікують, що звіт уряду в парламенті, після якого можна буде говорити про кадрові зміни, відбудеться 16 лютого.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Між тим. Фракція «Блоку Петра Порошенка» вже склала список людей, яких вона рекомендує на посади міністрів, повідомив депутат фракції Сергій Лещенко. За його словами, на посади в уряді претендують Олексій Гончаренко (як міністр охорони здоров’я), Гліб Загорій (керівник Мінприроди), Тарас Кутовий (на посаду керівника Міністерства агропромислового комплексу), Павло Рябікін (керівник Мінінфраструктури), Віталій Ковальчук (перший віце-прем’єр), Євген Нищук (міністр культури), Ольга Бєлькова (віце-прем’єр з євроінтеграції), Олександр Співаковський (міністр освіти).

Лещенко додав, що на засіданні фракції не було кворуму.


Водночас заступник голови фракції «БПП» Ігор Кононенко запевнив, що фракція не порушувала питання відповідальності міністрів Арсена Авакова, Айвараса Абрамавічуса та В’ячеслава Кириленка.

І Кононенко, і лідер фракції Юрій Луценко наголошують, що фракція не вимагала звільнення певних міністрів та не висувала кандидатів від фракції, а «лише винесла певних осіб на обговорення». Луценко радить фракції повторно обговорити кандидатів на посади міністрів.


Глобальних змін в уряді найближчим часом не відбудеться, прогнозує в розмові з Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець.

Єдине що незрозуміло – це кадрові апетити фракцій «Самопоміч» та «Батьківщина», які продовжують вносити елемент непорозуміння
Тарас Березовець

«Переформатування уряду, якщо і відбудеться, то буде мінімальним, і при цьому Арсеній Яценюк збереже посаду прем’єра. Тому що протиріччя між президентом та прем’єром залагоджені, й президентська сторона не наполягає на заміні уряду. Очікуваний звіт уряду – це просто відвертання уваги від цього питання. Будуть мінімальні зміни, які торкнуться вакантних міністерств або тих, голови яких вже заявляли, що планують піти з посади. Єдине що незрозуміло – це кадрові апетити фракцій «Самопоміч» та «Батьківщина», які продовжують вносити елемент непорозуміння», – пояснює Березовець.

Зміниться передовсім керівництво Мінприроди та Міністерства охорони здоров’я, припускає політтехнолог. Також, за словами Тараса Березовця, не виключено, що з’явиться посада першого віце-прем’єра, яку може зайняти Віталій Ковальчук.


З таким прогнозом частково погоджується й політолог Володимир Фесенко, але він не виключає інших варіантів розвитку подій.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Сценарій, який просуває «БПП» – часткові кадрові та функціональні зміни в уряді за умови збереження прем’єра. Сценарій реалістичний, але деякі можливі призначення не сприймає Арсеній Яценюк. Ідеться про відновлення посади першого віце-прем’єра, яке прем’єр сприймає як обмеження своїх повноважень. Ідея, щоб першим віце-прем’єром був Ковальчук, ще більше не влаштовує главу уряду. Окрім того, може виникнути питання заміни очільника МВС Арсена Авакова, що викличе незгоду «Народного фронту». «Батьківщина» і «Самопоміч» – виступають за заміну прем’єра, і їх можуть підтримати окремі депутати від «БПП», хоча це не збігається з думкою всієї фракції. Якщо ці проблеми не розв’яжуть – то 16 лютого може не знайтися голосів на схвалення звіту уряду, – припускає Фесенко. – В цьому разі будуть потрібні голоси для недовіри уряду, і якщо Яценюк не погодиться на вимоги «Блоку Петра Порошенка», то може бути запущений процес його відставки».

На думку політолога, в разі відставки Яценюка, можливі два сценарії. Один з них – пошук кандидатури нового прем’єра в межах чинної коаліції. В іншому випадку – відбудеться розвал коаліції й спроба створити нову. Для чого можуть внести зміни до регламенту, які б дозволили долучатися до неї не лише фракціям, а й окремим депутатам. В цій ситуації, найімовірніше, до коаліції не потрапить ніхто з «Опозиційного блоку», підсумовує Фесенко.

Тим часом частина західних політиків та дипломатів розкритикували ідею заміни українського уряду після звіту 16 лютого. Таку позицію озвучив, зокрема, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Про це Пайєтт написав у Twitter.


«Небезпечні голоси кажуть: «Досить міністрів-технократів і професійного управління – настав час політикам взяти кермо правління». Це буде величезною помилкою, підживлюватиме зусилля Кремля, хибно представить Україну як демократію, що занепадає, а не формується», – наголосив Пайєтт.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG