Доступність посилання

ТОП новини

13 відсотків батьків на Черкащині безпідставно відмовляються від щеплення проти поліомієліту – ОДА


Під час візиту до Черкас міністр Квіташвілі не лише закликав робити щеплення від поліомієліту, а й розповів про запаси ліків від грипу і вакцину БЦЖ

Черкаси – Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі разом із представниками ЮНІСЕФ та ВООЗ відвідав у вівторок Черкаси у межах підтримки третього туру імунізації проти поліомієліту. На Черкащині батьки 13 відсотків дітей, які підлягають вакцинації, безпідставно відмовилися від щеплення у перших двох турах імунізації. В управлінні охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації планують зменшити кількість таких відмовників шляхом роз’яснення населенню.


Під час третього туру імунізації від поліомієліту на Черкащині мають вакцинувати 117 тисяч дітей, віком від двох місяців до 10 років. За перший тиждень щеплення зробили 11% дітлахів. Як зауважує керівник управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Михайло Лобас, на спад вакцинації вплинула епідемія грипу. Посадовець сподівається, що в третьому турі зменшиться кількість безпідставних відмов від щеплень, які були протягом перших двох турів.

«Постійних протипоказань у нас в абсолютних цифрах у другому турі 130 осіб, що становить 0,2 відсотка. І тимчасові протипоказання – це 7,5 тисяч дітей, що становить 10 відсотків. Ми стикаємося із тим, що 13 відсотків і в першому, і в другому турі – це необґрунтовані відмови. І це та частина населення, з якою нам треба проводити роз’яснювальну роботу», – пояснив Лобас.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

У вівторок кабінет щеплення Третьої дитячої поліклініки у Черкасах відвідав міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі разом із представниками ЮНІСЕФ та ВООЗ. Як зауважив міжнародний радник ЮНІСЕФ з питань охорони здоров’я та харчування в надзвичайних ситуаціях Драгослав Попович, у цьому медзакладі є все необхідне для щеплення від поліомієліту.

«Є медичні працівники, які знають, що треба робити. Є в достатній кількості вакцина, необхідна для проведення щеплення. І найголовніше – є батьки, які приводять своїх дітей навіть за таких важких, здається, погодних умов. Хоча сніг у лютому для Черкас не є якоюсь новиною», – каже Попович.

Третій тур імунізації проти поліомієліту – Черкаси
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Цього року в Україні не буде проблем з вакциною БЦЖ – міністр

Хоч тема боротьби з поліомієлітом під час візиту була основною, утім, на прес-конференції нею не обмежилися. Зокрема міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, відповідаючи на питання журналістів, прокоментував ситуацію із забезпеченням ліків від грипу.

«Запаси, які потрібні країні, зважаючи на кількість випадків, на кількість людей із ризиком, у нас є. Якщо, не дай Бог, є перевищення кількості хворих, то ми можемо із центральних запасів допомогти і перерозподілити. Сьогодні усі препарати перерозподілені на рівні областей, районів», – зазначив він.

Крім того, міністр наголосив, що цьогоріч не буде проблем і з вакциною БЦЖ. Протягом останніх шести років – до 2014 року її Україна закуповувала у російського виробника, який не мав сертифікату якості. Інші європейські виробники працюють на замовлення. У грудні 2014 році Україна запізно замовила вакцину БЦЖ, тож змогла купити лише 10-12 відсотків від необхідного на 2015 рік.

«Цього року ми змінили систему закупівель. Зокрема вакцини закуповуватимемо через дитячий фонд ЮНІСЕФ. Чому? У нас і цього року була проблема знайти неросійського виробника, який для України зможе виготовити необхідну кількість вакцин БЦЖ. У ЮНІСЕФ ця можливість була. Упродовж наступних двох місяців, мабуть, надійде не лише БЦЖ, а й такі вакцини, які Україна не закуповувала із 2012 року», – говорить Квіташвілі.

За його словами, закупівлі через міжнародні організації на 30-40 відсотків дешевші, ніж ті, які проводив МОЗ раніше. Тож на зекономлені гроші міністерство зможе закупити значно більше потрібних препаратів.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG