Доступність посилання

ТОП новини

Росія: від девальвації рубля потерпають важкохворі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Девальвація російського рубля ускладнила доступ хворим до західних препаратів

Падіння курсу російського рубля, яке минулого місяця сягнуло чергового дна, боляче вдарило по жителях Росії. Серед тих, хто найбільше потерпає від цього – пацієнти, які потрібують операцій за кордоном, або ж які мають купувати іноземні препарати. Але девальвація російської валюти також спричинила і зростання цін на послуги російських медустанов.

Росія: від девальвації рубля потерпають важкохворі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

32-річна громадянка Росії Вікторія Аксьнова, яка живе у Краснодарському краї, має лімфому 4-ї стадії. Вікторія за фахом юрист, виховує 5-річного сина. Вона розповідає, що почалося все три роки тому з кашлю та застуди, але після тривалих обстежень лікарі поставили їй діагноз «лімфома Ходжкіна» – це злоякісне захворювання лімфоїдної тканини.

Наразі лікарі дають Вікторії єдиний шанс на життя. Це – спочатку лікування дорогим препаратом Адцетріс, а потім – трансплантація кісткового мозку. Оскільки Адцетріс наразі не зареєстрований у Росії, Вікторія має купувати його сама. А зважаючи на те, що вона не має братів чи сестер, жінка мусить знайти й імпортувати зразок кісткового мозку з Європи, вартість чого з девальвацією російського рубля зростає.

18 тисяч і ще 2 тисячі за доставку трансплантата. Звісно, я хвилююся, оскільки не від мене залежатиме, як стрибне курс і чи я матиму можливість купити щось життєво необхідне
Вікторія Аксьонова

«18 тисяч і ще 2 тисячі за доставку трансплантата. Звісно, я хвилююся, оскільки не від мене залежатиме, як стрибне курс і чи я матиму можливість купити щось життєво необхідне. Людина помре, якщо не буде цього препарату. Це дуже важко», – говорить Вікторія.

У 2013 році, коли Вікторія Аксьонова мала першу трансплантацію, євро коштував 42 російських рублі. З того часу російська валюта втратила практично половину своєї вартості, що зробило трансплантацію набагато дорожчою.

Знецінення рубля вплинуло і на пожертви

Наразі Вікторія покладає всі сподівання на російську благодійну організацію «Адвіта», яка займається допомогою онкохворим. Але як й інші благодійні медичні організації у Росії, «Адвіта» намагається вижити у нових економічних реаліях.

18 тисяч євро за умови курсу рубля 50-60 і при курсі 80-90 – це абсолютно різні речі
Лада Давидова

«18 тисяч євро за умови курсу рубля 50-60 і 18 тисяч євро при курсі 80-90 – це абсолютно різні речі», – розповідає речниця «Адвіти» Лада Давидова.

Багато пацієнтів наразі потребують пересадки кісткового мозку, зразки якого потрібно брати за кордоном, зазначає Давидова. А фінансова криза у Росії, за її словами, також вплинула і на пожертви, які виділяють хворим.

«Потрібно працювати з більшою фантазією, придумувати якісь нестандартні рекламні кампанії, якість нестандартні ходи, залучати сфери бізнесу, з якими ми раніше не контактували», – наголошує Давидова.

Зараз ми змушені збирати більше грошей у рублях, щоб покрити ті потреби наших пацієнтів, які покривали раніше
Олена Чистякова

Від фінансової кризи у Росії потерпає також одна з найбільших у цій країні благочинних організацій.

«На жаль, зараз ми змушені збирати більше грошей у рублях, щоб покрити ті потреби наших пацієнтів, які покривали раніше. Доводиться витрачати більше часу, щоб складати запити про допомогу, активніше звертатися до благодійників. Зараз роботи більше», – каже Олена Чистякова, керівник групи «Подари жизнь», яка займається збором грошей для дітей, хворих на рак та інші серйозні захворювання.

Щонайменше три благодійні медустанови у Росії закрилися

Голова російської релігійної благочинної організації «Предание» Володимир Берхін наголошує, що упродовж минулого року у Росії закрилися щонайменше три благодійні медичні організації. Подовживши робочий час і розширивши коло благодійників, співробітники «Предания» продовжують працювати, витрачаючи щодня на своїх пацієнтів, багато з яких діти, близько 2,5 тисяч доларів. Разом з тим, вони не можуть надавати допомогу усім, хто її потребує.

Наразі «Предание» збирає гроші для 3-річного Володимира Лехна з України, який потребує пересадки нирки. Зважаючи на рідкісну вроджену патологію, операцію хлопчику мають зробити у спеціалізованій клініці у Білорусі. Але коли організація зібрала необхідну суму для лікування хлопчика, курс російського рубля щодо білоруського різко знизився.

Якщо курс рубля ще раз стрибне, цей мільйон перетвориться у півтора мільйони. Що ми ще можемо зробити? Лише молитися і більше працювати
Володимир Берхін

Зараз, за словами Володимира Берхіна, «Предание» мусить знайти ще мільйон рублів (13 тисяч доларів), щоб компенсувати падіння російської валюти.

«Якщо курс рубля ще раз стрибне, цей мільйон перетвориться у півтора мільйони. Я ніколи не був оптимістом і зараз ним не є. Що ми ще можемо зробити? Лише молитися і більше працювати», – наголошує Берхін.

Від падіння курсу російського рубля також потерпають і ті пацієнти, які потребують допомоги всередині країни. Російські лікарні, які значним чином залежні від імпортних медичних препаратів, підвищили ціни, щоб покрити свої витрати.

Над матеріалом працювали Тетяна Ярмощук і Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG