Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Швеції підтверджує рішення комісії ООН на користь Ассанжа


Міністерство закордонних справ Швеції підтвердило висновок комісії ООН, що свобода засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа обмежена «без достатніх підстав».

«Робоча група ООН дійшла висновку, що становище Ассанжа суперечить міжнародним зобов’язання», – заявила представник шведського зовнішньополітичного відомства.

Раніше у четвер служба BBC повідомила, що юристи ООН, розглянувши звернення Ассанжа, винесли рішення на його користь. Результати аналізу, проведеного робочою групою ООН у справах незаконного позбавлення волі, офіційно мають оголосити 5 лютого.

4 лютого Джуліан Ассанж заявив, що має намір 5 лютого здатися британської поліції. Це станеться, зазначив він, якщо робоча група ООН у справах незаконного позбавлення волі відмовиться підтримати його скаргу на незаконне переслідування.

Скаргу в ООН засновник Wikileaks Джуліан Ассанж направив у 2014 році, зазначивши, що вважає себе незаконно затриманим і через побоювання арешту не може покинути посольство Еквадору у Лондоні, де змушений переховуватися.

Про притулок у посольстві Еквадору Ассанж попросив у 2012 році, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, яка висунула проти нього звинувачення у злочинах сексуального характеру. Свою провину він заперечує.

У серпні 2015 року прокуратура Швеції зняла з Ассанжа частину звинувачень через закінчення терміну давності. Зокрема, йому більше не інкримінують три звинувачення з чотирьох в скоєнні злочинів сексуального характеру – домаганні та примушуванні до статевого зв’язку.

Ці події, за версією слідства, відбулися в серпні 2010 року. Звинувачення на адресу Ассанжа були висунуті жителькою Стокгольма, в квартирі якої засновник Wikileaks жив п’ять років тому. Згідно із законом, такі звинувачення знімаються після закінчення п’ятирічного терміну.

Термін давності четвертого звинувачення проти Ассанжа в більш тяжкому злочині, зґвалтуванні, висунуте ще однієї жителькою Стокгольма, закінчується в серпні 2020 року.

Нині Джуліан Ассанж переховується від правосуддя на території посольства Еквадору в Лондоні.

Ассанж – громадянин Австралії – побоюється, що Швеція депортує його до США, де йому загрожує суворе покарання за публікацію секретних документів Держдепартаменту.

XS
SM
MD
LG