Доступність посилання

ТОП новини

За зміною прізвищ рідні Путіна, можливо, ховають корупцію – російський журналіст


Подружжя Путіних у 2007 році
Подружжя Путіних у 2007 році

Родичі Путіна змінюють прізвища: Фаас, Воронцова, Тихонова, Очеретна

Головний редактор тижневика «Собеседник» Юрій Пилипенко про новий шлюб Людмили Путіної, про те, чому небезпечно писати про сім'ю президента і про те, чому він все-таки це робить.

– Ви встановили першими нове прізвище колишньої дружини президента. Як давно вона Очеретна? По-друге, як вам вдалося розібратися, що вона більше не Путіна?

– Справа в тому, що деякий час тому ми писали про Центр міжособистісних комунікацій, яким керує, як відомо, Людмила Олександрівна, колись Путіна, сьогодні Очеретна. Ми писали про те, що ця будівля на Воздвиженці (у Москві – ред.) дуже відома. Йшлося тоді про те, що до цієї будівлі, історичної пам'ятки, захотіли надбудувати ще два поверхи, щоб збільшити, поліпшити будівлю, відповідно, щоб там могли орендувати приміщення більше людей, заробляти більше грошей.

Юрій Пилипенко
Юрій Пилипенко

З'ясували, що до цієї будівлі має стосунок і Людмила Олександрівна. Водночас, ми з'ясували, що генеральним директором є якийсь Очеретний. Це було давно, ніхто тоді не звернув уваги, ніякого зв'язку між Людмилою Олександрівною і Очеретним не було, крім робочих відносин. І раптом, перевіряючи за даними руху майна, ми наткнулися на прізвище Очеретна. Ми знайшли ту саму квартиру Володимира Володимировича, його сім'ї, яка була зареєстрована на нього, на двох дочок і на Людмилу Олександрівну, пітерську квартиру, 193 квадратних метри. Зрозуміли, що після того, як Володимир Володимирович відмовився з якихось причин, і дочки, правовласником спочатку стала Ольга Олександрівна Цамаєва – це сестра Людмили Олександрівни, а 24.09.2015 року правовласником після Цамаєвої стала Очеретна Людмила Олександрівна.

– Із тими самими паспортними даними.

Ми просто написали про епідемію зміни прізвищ рідні Володимира Володимировича, вона ж існує реально

– Коли ми подивилися, що і день народження, і рік народження збігаються з Людмилою Олександрівною, коли ми знайшли у «Фейсбуці» ще й фотографію Людмили Олександрівни разом з Очеретним, тим самим генеральним директором, нам здалося, що все і зійшлося. Хочу зауважити, що ми не піднімали жодного шуму з приводу того, що Людмила Олександрівна вийшла заміж – це засоби масової інформації вчепилися за це і стали писати, що Путіна вийшла заміж. Ми ні одним рядком про це ніде не повідомили. Ми просто написали про епідемію зміни прізвищ рідні Володимира Володимировича, вона ж існує реально. Спочатку стало відомо, що змінила прізвище старша дочка, вона Фаас стала, ми писали на цю тему матеріал. Там, здавалося, все нормально, чоловік голландський бізнесмен, Фаас Марія – нормально. Потім зовсім нещодавно стало відомо, що вона – це не Фаас, а Воронцова. Ми свого часу писали про Тихонову Катерину, там теж все зійшлося, йдеться про молодшу дочку Володимира Володимировича.

– В одній родині у нас вже Фаас, Воронцова, Тихонова і Очеретна.

Дивно те, що паспорт виданий управлінням ФМС не територіальним, а великим, по місту Москві, що говорить про те, що це була якась, судячи з усього, спецоперація

– До речі, хочу зауважити, що після розлучення Людмила Олександрівна спочатку взяла прізвище своє дівоче Шкребньова. Один із документів, який у нас представлений, про те, що вона володіє 100 відсотками акцій однієї з фірм, там сказано, що це Шкребньова Людмила Олександрівна. Це дочірня фірма від цього самого центру, який займається здачею, як ми зрозуміли, в оренду будівель на Воздвиженці. Там Людмила Олександрівна була під прізвищем Шкребньова – це її дівоче прізвище. А вже трохи пізніше з'явилося прізвище Очеретна.

Дивно те, що паспорт виданий управлінням ФМС не територіальним, а великим, по місту Москві, що говорить про те, що це була якась, судячи з усього, спецоперація. Власне питання в одному, коли я з деякими людьми обговорював цю тему, мені кажуть: президентська рідня, безпека, ви ж розумієте і так далі. Але чому рідні президента можна міняти прізвища, видавати по кілька паспортів, чому це треба робити, а нікому іншому це не можна робити? Чому у нас безпечно на сьогоднішній день так тільки сім'я президента може, можливо, всім нам можна так під різними прізвищами в різних ситуаціях виступати?

Люди повинні знати, що відбувається і з колишньою дружиною, і з дітьми президента. Це абсолютно нормальне правило

Ми не ставили питання, чи є якісь стосунки між Очеретним і Людмилою Олександрівною – це дійсно їхня особиста справа, ми не хотіли б втручатися в їхнє приватне життя. Але коли питання було поставлене самому Очеретному, він не відповів на два наших листи. Ми написали йому, звісно, листи, хотілося б з'ясувати, він не відповів. Хоча, за нашими даними, він прочитав наші листи, але проігнорував. А коли питання поставили прес-секретарю президента Пєскову, то він, як всі прекрасно знають, прокоментував, що ми не втручаємося в особисте життя – це наша позиція. Власне, не про це питання стояло, питання не про те, що в особистому житті, питання про те, що це все нормально, що відбувається, чи ненормально? Мені здається, що це не зовсім нормально. Мені здається, що люди повинні знати, що відбувається і з колишньою дружиною, і з дітьми президента. Це абсолютно нормальне правило, яке в нормальній країні всім абсолютно зрозуміле, в будь-якій країні, незалежно від того, яка вона.

– Чи правильно я вас розумію, що це не факт, що вона вийшла заміж за цю людину, вона просто взяла його прізвище? Зовсім необов'язково мати штамп у паспорті, а можна піти по знайомству, по дуже великому знайомству в ФМС (Федеральна міграційна служба Росії – ред.) і взяти будь-яке прізвище, яке їй здається зручним на цей момент?

Можливо, за цим ховаються не тільки питання безпеки, але, можливо, питання корупції, з якою так активно сьогодні «бореться» президент

– Можливо, воно зручне. Ми ставимо питання про те, що ці будівлі, якими курує Людмила Олександрівна, дуже прибуткові, там йдеться про те, що від здачі в оренду зароблено півмільярда рублів. Може, є й інше, чому і Фонд боротьби з корупцією Навального зацікавився цією публікацією, дав дуже сильний поштовх, рух цьому. Тому що, можливо, за цим ховаються не тільки питання безпеки, але, можливо, питання корупції, з якою так активно сьогодні «бореться» президент.

– Те, що Ви зараз сказали, мені дійсно не спало на думку, що зміна прізвища та заміжжя – це речі, які зовсім не обов'язково збігаються. Хоча всі почали говорити: молодий, на 20 років молодший, і так далі. Те, що вони ділові партнери – це було вже зрозуміло два роки тому. Ця фотографія єдина, де вони вдвох у Сочі, вона була опублікована під час Олімпіади. Ми знаємо, що ці люди знайомі, що вони ходять разом. Але тільки зараз, слухаючи Вас, я зрозуміла, що штамп у паспорті – той, про який ми говоримо, його може і не бути.

– А все змістили. Зрозуміло, що це інтерес публічний. Ми почали статтю з того, що за запитами «Гугла» (в Росії – ред.) ця тема: де перебуває і що з Людмилою Олександрівною, стоїть на найвищих місцях. Тобто це один з найбільш затребуваних запитів року 2015-го.

Це, можливо, зіграло якраз на руку Кремлю, що їм треба було швидше відбиватися від питань щодо Путіної, ніж від багатств

Ба більше, нам здалося, коли ця штука сталася, коли ми опублікували статтю і паралельно пройшов сюжет ВВС про багатства Володимира Володимировича Путіна, нам навіть здалося, що частково тема Людмили Олександрівни відвернула від багатств Путіна інтерес суспільний. Це, можливо, зіграло якраз на руку Кремлю, що їм треба було швидше відбиватися від питань щодо Путіної, ніж від багатств. Тим більше, якщо переходити до цієї теми, мені здалося, що, на превеликий жаль, фільм ВВС мені особисто не здався переконливим. Ми написали в цьому номері про це, тому що і факти якісь кволі, старі і нам все відомо, про той же Геленджик, ми чотири рази писали, ба більше, навіть всередині побували, навіть нашого кореспондента затримували на території цього Геленджика. Але це так, до слова.

– В наступному номері вашого «Співбесідника» вже було сказано про те, що реєстр був підчищений після вашої публікації.

– Так, це сталося, звичайно. Відразу підчистили, яким чином і хто це зробив, я не знаю. Це робиться сьогодні досить просто: як тільки щось заважає, то прибрати найпростіше.

На мій погляд, коли нас оточували друзі або партнери, нам жилося приємніше, ніж зараз, коли ми пересварилися фактично з усіма

Я не думаю, що Путін зараз думає про Європу, що його життя коли-небудь буде пов'язане з Європою. Тому що після того, що сталося в останні два-три роки, я думаю, про це треба просто забути. Я думаю, що Володимир Володимирович буде жити в Росії. Тому що все, що він сьогодні робить, він робить для того, щоб Росія залишилася країною, закритою від світу, щоб Росія відгородилася від світу, щоб ми будували імперію патріотичну. На мій погляд, коли нас оточували друзі або партнери, нам жилося приємніше, ніж зараз, коли ми пересварилися фактично з усіма. Не знаю, хто у нас зараз в друзях. З усіма, хто десятиліття, століття були друзями, вже пересварилися.

– Ви сказали, що огороджують суспільство, але і всередині цього існує окрема огорожа для президента Російської Федерації. Ваше видання зможе дізнатися, чи він одружився, чи ні? Звичайно, якщо вони самі не захочуть про це сказати.

– Якщо у нас з'являться такі документи, як щодо Путіної, то ми спробуємо їх опублікувати. Можливо, фотографії, може, факти, може, щось ще. Але ми не ставимо за мету чекати, коли Путін припинить бути холостим президентом. Тому що мені, чесно кажучи, щиро хочеться, щоб Путін знайшов половинку. І знаєте, чому? Тому що, мені здається, коли Володимир Володимирович буде в родині, поряд з ним буде дружина, мені здається, він стане добрішим.

– Давайте подивимося опитування, що говорять москвичі, чи цікавить їх сім'я Володимира Путіна?

Чи цікавить росіян родина президента Володимира Путіна? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00


– Мені найбільше сподобалися слова: «Не вся правда потрібна нам, простим обивателям».

Повернімося до фільму ВВС, я хотіла б з Вами як з фахівцем поговорити про це докладніше. Тому що, коли зайшла мова про палац в Геленджику, про який Ви багато писали, що відповів Пєсков? Він сказав: «Та він там жодного разу не був, у цьому палаці». Але ж інформація не приписує цей палац Володимиру Путіну, а говорить, що там живе Аліна Кабаєва з двома дітьми, він цілком міг його не відвідувати.

– Він міг не відвідувати, він оформлений був, і це відомо, на іншу людину, який пароплавство якесь очолював, прізвища не пам'ятаю. Це все приблизно те ж, про що ми з самого початку говорили. Зараз все можна на кого завгодно записати, зараз можна цим людям змінити прізвища, при цьому усім цим фактично управляти або володіти – ось же в чому справа. Чому не можна про це взагалі говорити, чому у нас заборонено, чому це не цікаво журналістам нашим? Я не розумію. Те, що людям не цікаво, можливо, не цікаво, але мені здається, тут якесь лукавство є.

Взяти, послухати новини або Другого, або Першого каналу, і ви зрозумієте, що 80 відсотків інформації – це інформація, яка не має жодного стосунку до Російської Федерації прямого. Це буде Україна, це буде Сирія, мігранти в Європі, дівчинка, нібито зґвалтована, і так далі. В кінці буде один, максимум два невеликих сюжетика про те, що там дах протікає, там не почистили, а там зіткнулися, аварія. Що стосується економічного стану – нуль, не говорять. До речі, відомо чи не відомо вам, я не чув по федеральних каналах про те, що останні виміри громадської думки, які Левада-центр провів, вони показали, що вже зрушила з мертвої точки цифра 86 знаменита, виявляється, 82. А 49 відсотків уже розуміють, що ситуація в останні місяці в Росії погіршується економічна – це досить багато.

– Все-таки поговоримо про цей фільм ВВС, він справив дуже сильне враження на еліту кремлівську. Це той рідкісний випадок, коли вони постаралися його не не помітити. Спочатку вони відкараскались, Пєсков сказав «маячня», а потім все-таки вони нацькували Кисельова на цю справу, детальніше розповіли, описали, треба було викрити цей фільм в деталях, фарбах, особах. Ви його непереконливість бачите в чому? Тому що насправді зібрані ті ж речі, про які говорила російська преса, якій дозволялося це говорити. У чому Ви бачите його дефектність?

– Мені здалося, що він дуже зроблений, по-перше, поспіхом. Таке було враження, що це потрібно було видавати зараз. Я не зрозумів, щоправда, з чим це пов'язано, я ніяк не пов'язую це з тим, що саме в ці ж дні відбувалася Рада з протидії корупції в Росії, я думаю, навряд чи. Мені не здався жоден факт переконливим і доказовим. Тому ми зробили такий коментар, що всерйоз цей фільм сприймати не можна. Реакція кремлівських журналістів, мені здається, і не могла бути іншою з цього приводу.

– Яким Ви бачите розвиток ситуації з Рамзаном Кадировим? Ви сьогодні цьому присвячуєте матеріали. Ця ситуація, коли жарти, в оптичному прицілі люди живі, опозиціонери, яких він публікує, яких він так лякає і потім каже, що вони боягузи, чому б їх не надрукувати в прицілі гвинтівки. Що Ви скажете про це?

– Мені здається, що насправді Рамзан Кадиров виступає в якості такої всеросійської людини, яка буде лякати тих, хто не згоден з офіційною позицією, він і його команда, як ми тепер прекрасно розуміємо, що там ціла бригада працює людей недурних, там працюють його міністри, його прес-служба, голова парламенту, вони всі в одній зв'язці. Зараз він раптом відчув, що можна власне грати роль полохала всеросійського, яке буде лякати всіх і вся, хто яким-небудь чином висловлюється проти нього особисто або проти Путіна. Це якась перевірка суспільства – боїмося, не боїмося. Насправді, навіть ті, хто вивішує таблички «Кадиров – патріот Росії», мені здається, вони самі схильні до страху. Ходять же чутки, що через деякий час Кадиров може опинитися в кріслі або міністра внутрішніх справ, або прем'єр-міністра і так далі.

Створити пелену страху – це головне, чим, на мою думку, займається Кадиров, його команда

Створити пелену страху – це головне, чим, на мою думку, займається Кадиров, його команда. Вони в цьому сенсі хлопці, які дуже далеко просунулися, вони цю роль виконують добре. Але те, що ні Слідчий комітет, ні сам Володимир Володимирович Путін не дає якоїсь оцінки цьому – це, мені здається, дуже погано.

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG