Доступність посилання

ТОП новини

Місцева влада не відновлює інфраструктуру на Донбасі ‒ правозахисник


Зруйнований Донбас – винних і відповідальних немає?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:16 0:00

Зруйнований Донбас – винних і відповідальних немає?

Будинки не відбудовують, ремонтні роботи не ведуть, компенсації за зруйновані оселі не надають ‒ активіст «Східної правозахисної групи»

Окупована та прифронтова територія Донбасу у руїнах. Пошкоджено тисячі житлових будинків, підірвано до десятка мостів. За різними оцінками, загальний збиток лише однієї Донеччини становить щонайменше півтора мільярда гривень. Чи знають про це в українському уряді, й чи ведуться роботи з відновлення інфраструктури, у програмі «Донбас.Реалії» запитали представника «Східної правозахисної групи» Павла Лисянського.

Чи могли б Ви розповісти, чи ведеться відновлення зруйнованої інфраструктури на Донбасі?

Житлові будинки не відновлюються, ремонтні роботи не ведуться, компенсації за зруйновані оселі людям не надають. Містяни виживають, як можуть

‒ Ми постійно ведемо моніторинг цього регіону. Наша організація перебуває у постійному контакті з людьми, які змушені там залишатися. Як на окупованій території, так і у прифронтових районах є чимало зруйнованих мостів. Наприклад, біля Дебальцева, Світлодарська і Слов’янська. Їх ніхто не відновлює.

Крім цього, донецькі шахти, зокрема, копанки Лідієвка та імені Абакумова, затоплені і не працюють. Хоча, ще у 2013 році я був на останній, там запускалась нова інноваційна система з охорони праці, і розвиток такої системи передбачав інвестиції у майбутньому. Наразі це все зруйновано і відновленню не підлягає.

Що стосується житлового сектору, то міста Дебальцеве та Вуглегірськ є яскравими прикладами результатів найзапекліших боїв. Житлові будинки не відновлюються, ремонтні роботи не ведуться, компенсації за зруйновані оселі людям не надають. Містяни виживають, як можуть. Їм немає де жити, немає де працювати.

Прифронтове Бердянське ніхто не поспішає відбудовувати (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00


‒ Хто відповідальний за те, що люди залишаються на вулиці без даху над головою?

На окупованих територіях кажуть людям, що саме Україна зруйнувала будинки і повинна надавати компенсацію за втрати

‒ В усьому на окупованих територіях звинувачують український уряд. Вони кажуть людям, що саме Україна зруйнувала будинки і повинна надавати компенсацію за втрати. Одна з наших співробітниць має зруйнований будинок у Дебальцеві. До неї не приходила жодна комісія, ніхто не робив ніяких оцінок. Будинок зруйнований, і ним ніхто не цікавиться.

Луганчанка рятується від холоду вдома увімкненою газовою конфоркою (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

До пустих квартир частково заселяють інших людей: чи то «чиновників», чи то бойовиків

Більше того, до пустих квартир частково заселяють інших людей: чи то «чиновників», чи то бойовиків. Контроль ніхто не веде. Там лише ведеться пропаганда, що в усьому винна Україна, і відшкодовувати теж повинна Україна. Як правозахисник, я думаю, що усе потрібно фіксувати, документувати і через європейський суд з прав людини відстоювати.

Як Ви оцінюєте роботу влади з відновлення інфраструктири у «сірій зоні»?

Місцева влада за рік не зробила нічого за державний кошт

‒ Уся моя діяльність спрямована саме на «сіру зону», і як правозахисник можу сказати, що ті люди мають право, закріплене у Конституції України, і це право мусить реалізовуватися. У мене є досвід відновлення будівель. Разом із німецькою організацією ми частково відбудували приміщення Світлодарської лікарні. Усі гроші на це давала благодійна організація. Утім, знаю зі власного досвіду роботи, місцева влада за рік не зробила нічого за державний кошт.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG