Доступність посилання

ТОП новини

Поліція повинна консолідувати Україну – Хатія Деканоїдзе


Хатія Деканоїдзе
Хатія Деканоїдзе

Переатестація поліцейських України закінчиться за 6 місяців – глава Нацполіції

Переатестація всіх поліцейських України закінчиться за 6 місяців, а на реформу структури загалом треба до п’яти років. Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе. Статистику «відсіяних» правоохоронців вона пообіцяла навести через кілька днів, переконуючи, що не кожен український міліціонер був хабарником і «кришував» бізнес. Також шеф Нацполіції сподівається, що до червня патрульна поліція діятиме у 29 основних українських містах. А у містечках і селах починають працювати групи реагування. Їхнє завдання – прибуття на місце злочину максимум за 20 хвилин. Водночас Хатія Деканоїдзе розповіла, що прийде на заміну таким рудиментам радянської міліції, як райвідділки та ДАІ.

На реформу поліції України загалом треба до п’яти років – Хатія Деканоїдзе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:33 0:00


Олександр Лащенко (переклад): Групи швидкого реагування поліції почали роботу в місті Біла Церква і взагалі в Київській області. Ці групи покриватимуть міста і села області. Причому нові поліцейські повинні прибувати за викликом у село за 20 хв, і доїжджати до райцентру за 7 хв.

Пані Деканоїдзе, хотілося б уточнити, групи швидкого реагування – це, власне, не патрульна поліції?

– Переклад. Мені дуже приємно, що Ви запросили мене у Вашу студію, знамениту студії. Це дуже приємно для мене. І це дуже важливо.

Це була дуже хороша подія. Тому що який головний принцип поліції? Як працює поліція? Поліція повинна працювати і працює, щоб орієнтуватися на суспільство, щоб не тільки люди, які живуть у місті, де задіяна патрульна поліція, а які живуть і в маленьких містечках, наприклад, як Біла Церква, які живуть в селах, теж розуміли, що коли кожна людина телефонує до поліції за номером «102», що виїжджає наряд, який завжди відповідатиме за безпеку і відповідатиме на ті виклики, які є у людей.

До червня 29 міст патрульна поліція перекриє

Ні, вони – не патрульна поліція. Патрульна поліція, як ми вже звикли, хлопці, які вже працюють у Києві, у Львові, в Одесі, у великих містах, в маленьких теж, в Івано-Франківську, в Ужгороді, у Луцьку ми запускаємо. До червня, я дуже сподіваюся, запустимо. 29 міст патрульна поліція перекриє.

Групи швидкого реагування функціонуватимуть в маленьких обласних центрах, у містечках і селах. У маленьких містах функціонуватиме кол-центр «102»

Але патрульна поліція буде функціонувати в основних містах. Але групи швидкого реагування – це групи, які реально функціонуватимуть в маленьких обласних центрах, у маленьких містечках і в селах. Ви вірно відповіли, що найголовніший принцип – це швидкість. Людина телефонує на «102», наприклад, у місто, де задіяні ці групи швидкого реагування, група виїжджає, у середньому за 7 хв у цілі, а в селах, а це масштаби, дороги і так далі, то від 15 до 20 хв. У маленьких містах існує і функціонуватиме кол-центр «102».

Коли ми створювали патрульну поліцію, то що там було найголовніше? Що у хлопців були камери, ще таблети, і в автівках вони отримували завдання…

– Пані Деканоїдзе, видам маленьку таємницю, моя теща живе у містечку Тетіїв. Це відносно недалеко від Білої Церкви. Не дай Боже, щось трапиться у них, то вона просто телефонує «102», і з Білої Церкви до неї приїдуть поліцейські?

– Так. Я думаю, що, я сподіваюся, приїдуть швидко. І Ви мені скажете обов’язково.

– Я сподіваюся, що не буде потреби.

– Я надіюся, що теж. Але чого тільки не буває. Наприклад. Тому що найголовніший принцип роботи Національної поліції України – це те, що ми орієнтуємося на людей, на суспільство. Тому що так, у нас є функції покарання, тому що реально ми повинні боротися з криміналом, ми реально повинні боротися з корупцією. У нас найголовніший принцип – це те, щоб ми розуміли людей.

– Сервіс? У хорошому сенсі слова.

– Так, сервіс. Це дуже важливо.

Як функціонує сучасна поліція? Сучасна поліція чітко розуміє, чого хоче суспільство, щоб ми з суспільством були партнерами. Розумієте?

– «Не караючим кийком держави». У радянському сенсі – ні?

– Поліція – це сервіс в першу чергу. Поліція – це довіра людей. Тому що, який найголовніший механізм того, наприклад, як оцінюється робота поліції? Це обов’язково довіра від Вас, від Вашої тещі, яка живе, довіра від людей, які реально розуміють, що поліція їх захищає.

– Це ж, власне, закон президент Порошенко підписав ще в серпні –про Національну поліцію України. Чимало наших читачів, глядачів, слухачів хочуть уточнити: Ви – шеф Національної поліції. А Арсен Аваков – міністр внутрішніх справ. Яка між вами різниця?

Міністр займається політичними речами, бюджетом, лобіює всі моменти, які стосуються Нацполіції. А Нацполіція займається суто поліцейською роботою

– Це в законі дуже чітко розписано. В законі розписано, що міністр займається політичними речами, бюджетом, лобіює всі моменти, які стосуються Нацполіції. А Нацполіція займається суто поліцейською роботою.

Наприклад, коли у мене часто запитують: яка ви людина, чи ви не займаєтеся політикою, що ви думаєте, куди ви хочете, яке у вас майбутнє, я завжди журналістам відповідаю, всім моїм друзям, які запитують: я – перший поліцейський, я – поліцейський-технократ, який повинен займатися відносно поліцією і повинен зробити все, щоб поліція заслуговувала на довіру людей.

Три критерії, за якими оцінюється робота поліції. Довіра, довіра бізнесу і щоб кожен співробітник оцінював свого начальника і дії Нацполіції

Тому що є три критерії, за якими оцінюється робота поліції. Перше – це довіра. Це обов’язково. Жодна статистика не допоможе. Розумієте? Якщо відсутня довіра, то жодна статистика не допоможе. Друге – це довіра бізнесу. Тому що як було? Прийшов якийсь міліціонер, постукав у двері і сказав: я тут, виносьте.

– «Кришування».

– Так. Щоб у нас була довіра бізнесу. Тому що бізнес – це дуже важлива складова у розвиткові держави.

І третій пункт – це те, щоб кожен співробітник оцінював свого начальника і дії Нацполіції нормально і добре. Тому що ми теж повинні запитувати у наших співробітників, які у вас проблеми, які у вас моменти, які у вас помилки.

– Як це відбувається? Це якесь опитування?

Наприкінці лютого запускаємо соціологічне опитування у кожному місті і розуміємо, у місті Х люди довіряють, або відсоток довіри ось такий

– Звісно. Звісно опитування. Наприклад, наприкінці лютого ми запускаємо дуже велике соціологічне опитування в усіх обласних центрах, у кожному місті. Ми вже домовляємося з нашими донорами, зокрема з ЄС, які нам обіцяли, що вони сплачуватимуть за послуги соцслужбам за незалежні опитування. Це надважливо. Ми запускаємо опитування, і ми розуміємо, наприклад, що реально у місті Х люди довіряють, або відсоток довіри ось такий.

Щодо опитування співробітників, то це обов’язково. Тому що, якщо ми вимагаємо високих стандартів… Ви ж знаєте, що ми запустили процес переатестації, майже завершили. Я пізніше розповім. Ми вимагаємо високих стандартів. Ми вже впроваджували високі стандарти, коли започаткували патрульну службу. Люди вже звикли. Але якщо ми вимагаємо високих стандартів, ми маємо створити нормальні умови роботи для поліцейських. Ви ж розумієте.

– Так. Та ж сама зарплата, наприклад.

Підвищили зарплату. Після переатестації отримає нормальну зарплату. Наймолодший співробітник, який тільки що прийшов у поліцію, отримує від 4 до 5 тисяч гривень

– Ми вже підвищили зарплату. Людина після переатестації отримає нормальну зарплату. Наймолодший співробітник, який тільки що прийшов у поліцію, отримує від 4 до 5 тисяч гривень. Але вони отримували 2100 або ж 2150, а зараз отримуватимуть ось таку зарплату. Ну, звісно, ранжування зарплати йде догори.

– А як відбувається переатестація? Які складнощі? Важливий момент, окрім поліграфа, Ви самі заявляли, що тестування професійних навичок і оцінювання аналітичних здібностей працівників.

Раніше, ми ж знаємо, міліція – це «сержант Петренко», який був поширеним персонажем анекдотів в сенсі свого інтелектуального рівня. Зараз інша ситуація?

– Так. Атестація – це складна процедура. Ми у жодному випадку не запустили формальну переатестацію. Тому що Ви щойно самі згадали. Як відбулося в Росії? Всіх з міліції перейменували у поліцію – всі відразу стали поліцейськими. Але нічого не відбулося. Очищення не було.

Після 7 листопада всі співробітники, які почали працювати з Нацполіцією України, були призначені на тимчасові посади. Після переатестації вдалої вони вже будуть призначені на постійні посади. Це дуже важливо, щоб ми знали про цей момент.

– А можна назвати відсоток тих, кого «відсіяли»?

Статистику озвучимо за 3-4 дні, щодо співробітників, який «відсів», які люди, керівники

– Ми цю статистику озвучимо за 3-4 дні, коли у нас буде великий брифінг. Тому що всі в очікуванні на статистику, наприклад, щодо наших співробітників, який «відсів», які люди, керівники і так далі.

– Сам процес переатестації коли завершиться по всій Україні?

За шість місяців переатестація закінчиться

– Зараз ми завершуємо процес у Хмельницькій області. Запускаємо менші області порівняно, тобто Волинь, незабаром буде Західна Україна. Потім Одеса, Миколаїв, Харків. Піде ось атак. А я так гадаю, що за шість місяців переатестація закінчиться.

З великим оптимізмом дивлюся на майбутнє поліцейських і Національної поліції України

Але найголовніше (я знову хочу сказати ці слова), що це не формальна переатестація. Це те, що необхідно очистити ряди. Я не хочу, щоб наші глядачі подумали, що зараз я пафосно говорю, але я завжди з великим оптимізмом дивлюся на майбутнє поліцейських і Національної поліції України. Знаєте, чому? Тому що ми вже довела раз, що можна створити…

– Копи?

– Так, патрульну поліцію, де реально хлопці навіть не розуміють, що таке корупція. Вони просто не знають. Навіть немає в нас таких інцидентів. Був один інцидент. Але там навіть напарник прийшов і сказав: що ось… Ментальність інша. Прийшло нове покоління. Прийшли хлопці, які стояли на Майдані. Прийшли люди, які просто хотіли змінити країну. Вони прийшли і зробили це.

Поліція повинна консолідувати усіх

Друге. Я думаю, що якщо ми будемо довго боротися і дуже мудро працювати, серцем – це найголовніше, то у нас вийде створити там маленький острівець. І цей острівець я вже бачу – таку консолідацію. Поліція повинна консолідувати усіх. Розумієте?

– Щоб у суспільства була можливість від чогось відштовхнутися?

У нас все вийде. Український народ реально вартий нормальної поліції

– Локомотивом реформ. І це вже є. І я думаю, що в українців все вийде. У нас все вийде. Тому що український народ реально вартий нормальної поліції, яка реально зорієнтована на суспільство, а не зорієнтована заробляти собі. І це дуже важливо. Ми будемо дуже багато працювати. Я думаю, що і ваша допомога як журналістів теж, підтримка від громадянського суспільства теж дуже важливі.

– Активісти «Громадського люстраційного комітету» заявляли, що до пана Олександра Вакуленка є претензії. Мовляв, за часів Януковича він був заступником голови міліції Івано-Франківщини. Ви тоді відповіли: будуть факти – я їх розгляну.

Є факти? Ви залишаєте пана Вакуленка своїм заступником?

– Є така приказка в Грузії, я думаю, що і в Україні є, що всі розуміють футбол і політику. Я додала б зараз, що і поліцію. Тому що поліцейський – це людина, яку в першу чергу бачить суспільство.

Скажемо так, ми – правоохоронна структура. Я – перший поліцейський. Звісно, я не можу працювати і просто розглядати факти і плітки. Мені потрібні факти, мені не потрібні плітки. Але пан Вакуленко – нормальна, професійна людина. А якщо говорити так, що всі колишні співробітники міліції є нечесними і непрофесійними. А хто це знає, а хто це оцінить?

– Треба дивитися у кожному конкретному випадку, Ви вважаєте?

Людина нічого не вчинила, працює професійно, необхідно її захищати суспільству і мені

– Звісно. Тому що я дуже багато подорожую Україною. Я дуже багато бачила людей в Херсоні, наприклад, в Одесі, у Львові, у Харкові, у Дніпропетровську, які реально працюють і є професіоналами. Знову ж таки буде ментальна трансформація – буде абсолютно інший підхід. І люди повірять. Ми більше не працюватимемо на плітки, на якусь інформацію, яка поширюється, а відсутні чіткі докази. А те, що людина нічого не вчинила, розуміє свою роботу, працює професійно, то я думаю, що необхідно її захищати суспільству і мені як голові Національної поліції.

– Ось всі ці «знамениті» (в лапках) РВВС, районні відділки внутрішніх справ, які з радянських часів десятиріччями існували. Вони залишаться чи будуть реформовані?

– Ми перейшли на «кущовий» принцип – об’єднали більшість адміністративного штату, міських райвідділків, великих райвідділків. Наприклад, у Київській області, як ми про Білу Церкву вели мову, було близько 27 районних відділки, а зараз ми створили 11. Перше – це оптимізація штату. Друге…

– … яка передбачає у тому числі можливе скорочення?

– … це вже відбулося. Це оптимізація штату. Друге – це оперативне, швидке географічне реагування. Тому що ми всі розуміємо, що «роздутий» штат – нам не допомога. Тому що реально необхідно оптимізувати, треба дивитися реально і треба дивитися на те, що ми розвиваємося у сучасному керунку.

Ось що значить європейські стандарти в поліції? Як працюють цивільні поліцейські? Вони працюють так, що люди довіряють. Чому довіряють? Тому що у них конкретний результат – вони йдуть вперед, і вони просто служать державі і народу. Ось це найголовніше!

Я думаю, що цивільна поліція, яка у нас вже… Ну, у мене часто запитують: коли у нас нарешті буде нормальна поліція, яка запрацює? Тому що зараз люди трішки заплуталися. Вони думають, що патрульна поліція – це є тільки поліція. Ні. Національна поліція України – це всі структури, які перейшли після 7 листопада і стали частиною Національної поліції України. Зараз найголовніше наше завдання – якщо ми створити такий високий стандарт, щоб всі підтягувалися до цих високих стандартів. Це найголовніший момент.

Не можна зробити дуже масштабні кроки за три місяці, за шість чи за рік. Це дуже велика країна

І коли у мене часто запитують, наприклад, які складнощі, коли буде реально функціонувати нормально, я думаю, що… Три місяця. Ось зараз Ви пригадали, що я тут працюю три місяці. Я думаю, що ніхто не уявляє, що можна зробити якісь дуже масштабні кроки за три місяці, за шість місяців чи за рік. Тому що це дуже велика країна.

– А коли ж? Коли Ви зможете сказати, що Ваша місія в Україні у цьому плані виконана?

Нормальне функціонування, нормальні кадри, тренінги, структуру, від трьох до п’яти років наймінімальніші терміни

– Це дуже гучно сказано. Але, я так сказала б, нормальне функціонування, нормальні кадри, хороший відбір, хороші тренінги, хорошу структуру, залучення хороших людей, відбір хороших професіоналів на місцях, я думаю, що це – від трьох до п’яти років. Це наймінімальніші терміни.

Коли дуже часто говорять про те, де знайти людей, де їх шукати, тому що так, зарплата невелика, відповідальність дуже велика…

– Де?

– Давайте скажемо так. Перший напрямок – ми вже довели, що є докази, що можна, нормальний студент, який закінчив університет, став хорошим поліцейським, чесним поліцейським. Можливо, у них є помилки, проблеми. А у кого немає помилок і проблем? Але з часом вони стануть справжніми копами, давайте так скажемо, які реально, чесно служать українському народу.

І друге. Всередині системи. Звісно, це важливо дуже. Знову ж таки говорю про те, що є дуже багато професійних кадрів, які реально працювали дуже довго, працювали нормально, працювали добре, ніхто не запитував у них ніколи, що їм потрібно.

– Тобто, не кожен український міліціонер був хабарником, не кожен «кришував»?

– Я впевнена у цьому. Я більше, ніж впевнена у цьому. Треба знайти таких людей.

«Білі обличчя». В Києві зі 120 людей відібрали 16. Проходять детальні тренінги, будуть керівниками

Я не знаю, чи Ви знаєте чи не знаєте, але ми особисто (це була моя ініціатива) задіяли таку програму, такий проект, як «білі обличчя». Що це значить? Це значить, що ми шукаємо таких людей, тобто молодих капітанів, лейтенантів, майорів, які реально пройшли певний шлях, довели, що вони чесні і нормально.

– Як їм до Вас звернутися? Вистачить того, щоб зайти просто на сайт, задзвонити?

– Під час переатестації всі люди здають бали. Ви знаєте, що бали показують, яка це людина, який IQ у людини. Ми їх всіх запрошуємо у Київ або ж на місцях. Але поки ми задіяли проект лише в Києві, тому що Київ і область в першу чергу пройшли переатестацію. Я так сказала б, що ми зі 120 людей по балах, по інтерв’ю відібрали близько 16 людей. Зараз вони проходять детальні тренінги. Але це процес. Це не один день. Це не місячний тренінг. Не вистачить, звісно. Необхідно, щоб у цих людей, які будуть керівниками, менеджерами, тому що начальник поліції повинен бути менеджером на своїй посаді.

– Пані Деканоїдзе, ДАІ. Що буде з нею? Ми бачимо, що самі копи здійснюють у Києві контроль над дотриманням правил дорожнього руху. Але ДАІшників теж можна зустріти за межами міста. Це як? Вони паралельно існують?

– Поки так. Ми йдемо вперед, але, на жаль, не так швидко, як вам того хотілося б і мені хотілося б. Тому що це великі ресурси, це великі затрати, людські ресурси і так далі. І треба ще знайти нових людей, тому що ми робимо відбір по містах.

Поступово будемо залучати патрульну поліцію, «поліцію трас», по міжнародних і національних трасах України. Будемо витісняти цей рудимент ДАІ. Як патрульна поліція буде задіяна у 29 містах, будемо з’єднувати траси національні

Давайте скажемо так, що поступово-поступово ми будемо залучати патрульну поліцію, так звану «поліцію трас», залучати патрульну поліцію по міжнародних і національних трасах України. І поступово будемо витісняти цей рудимент (ДАІ – ред.), який ми вже й не дуже добре сприймаємо. І ось поступово, як патрульна поліція буде задіяна у всіх 29 містах, ми будемо з’єднувати ось такі траси національні.

– Цей процес вже розпочався?

– Цей процес вже розпочався. Ви, напевне, знаєте, що ми задіяли патрульну поліцію на трасі «Київ-Житомир». Кілька днів тому на телеефірах був процес. І коли у Львові ми розпустили ДАІ, а реально там запустили патрульну поліцію. І ставлення дуже хороше.

– Коли може завершитися цей процес? Чи це не просто сказати?

Для патрульних буде ще відбір. Не вистачає людей, щоб закривати і міста, і міжнародні траси

– Для цих патрульних буде ще окремий відбір. Тому що нам, на жаль, поки що не вистачає людей, щоб закривати і міста, і закривати міжнародні траси. Тому що знову ж таки, виходячи з географії, виходячи з масштабності нашої країни, нам необхідно дуже багато людського ресурсу.

Я думаю, що впродовж кількох місяців ми покриватимемо значну частину міжрегіональних трас, національних і міжнародних. Але в маленьких містах і в селах, ми вже сказали, що ми задіюватимемо і групи швидкого реагування.

Незабаром говоритимемо про нашу нову концепцію дільничних. Це людина, яка має стати «серцем» поліції

І незабаром ми говоритимемо про нашу нову концепцію дільничних. Це інспектори. Це людина, яка має стати «серцем» поліції, тому що це людина, яка має реагувати на все в маленьких містах. Це людина, яка має розуміти дуже добре громаду.

– У цьому плані теж почався процес?

– Так, почнеться процес. Тому що, я ще раз говорю, для цього потрібно дуже багато ресурсів, і людських. І найголовніше, щоб люди, які… Ну, створити такого універсального поліцейського, інспектор-поліцейський, який реально розуміє, що коїться у нього в районі, який реально розуміє, що десь в будиночку живе бабуся, якій необхідна допомога у кожну хвилину, який тісно співпрацює з складними дітьми.

– Я Вам бажаю успіхів у всіх планах, які Ви що щойно в ефірі Радіо Свобода озвучили і щоб вони були реалізовані! У Грузії вашій команді це вдалося. Чим Україна гірше? Нічим не гірше! Країна більша…

– Наша країна прекрасна! Більша. Трішки більша. Не трішки…

– Жодних «зрад» , має бути перемога?

– Перемога буде обов’язково!

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG