Доступність посилання

ТОП новини

Кононенка попросять піти шляхом Мартиненка?


Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

Міністр та депутат доводитимуть свою правоту в Антикорупційному бюро

Київ – 8 лютого міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус має дати свідчення в Національному антикорупційному бюро. Минулого тижня там зареєстрували кримінальне провадження за заявою урядовця про неправовий вплив народного депутата Ігоря Кононенка на діяльність Мінекономіки. У свою чергу, Ігор Кононенко відкидає звинувачення і також заявляє про готовність співпрацювати зі слідством. Експерти наразі не готові прогнозувати правові перспективи, але припускають, що справа за будь-якого результату розслідування матиме значні політичні наслідки.

Кононенка попросять піти шляхом Мартиненка?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Національному антикорупційному бюро кримінальне провадження порушили невдовзі після того, як міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, подавши у відставку, звинуватив народного депутата Ігоря Кононенка в незаконному втручанні в діяльність відомства. Як зазначив з цього приводу заступник НАБУ Гізо Углава, «публічної заяви міністра цілком достатньо для відкриття кримінального провадження».

За попередньою правовою кваліфікацією, провадження порушене за ознакою «зловживання владою або службовим становищем».

«Реформатори» проти «консерваторів» в оточенні президента

Експертне середовище здебільшого скептично оцінює перспективи розслідування, зазначаючи, що досі не доведено до суду жодної корупційної справи з часів попередньої влади. Натомість більш прогнозовано виглядають політичні перспективи справи «Абромавичус проти Кононенка». Скандал вже став ударом по репутації та завдав шкоди подальшій політичній кар’єрі Ігоря Конененка, який на час розслідування склав із себе повноваження першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка». Його повернення на цю посаду є малоймовірним, адже президенту, скоріш за все, доведеться дистанціюватися від скандального соратника.

«Не думаю, що Кононенка посадять. Але його можуть попросити піти шляхом Мартиненка – скласти мандат і піти», – каже політолог Вікторія Подгорна.

Нещодавно впливовий народний депутат Микола Мартиненко (фракція «Народний фронт») після обвинувачень у корупції, які кидали тінь на керівництво уряду, змушений був скласти депутатський мандат.

Можна сказати, що в президента є два крила – умовно «реформаторське» і «консервативне». І це був такий напад умовних «реформаторів»
Вікторія Подгорна

Крім того, удар по репутації Ігоря Кононенка може призвести до певних змін у близькому оточенні президента.

«Абромавичус був кандидатурою, яку запропонувала команда голови адміністрації президента Ложкіна. Можна сказати, що в президента є два крила – умовно «реформаторське» і «консервативне», до якого належав Кононенко. І це був такий напад умовних «реформаторів» – бо вони себе особливо в цьому амплуа не проявили, але розуміють, що якісь зміни потрібні», – вважає Вікторія Подгорна.

Перший іспит для НАБУ

Натомість значно оптимістичніше виглядають перспективи подальшої кар’єри Айвараса Абромавичуса. До останнього моменту позиції міністра економіки в уряді були непевними і його називали серед імовірних кандидатів на відставку.

Мінекономіки усунулося від звіту (уряду) і не брало участі в його підготовці
Андрій Єрмолаєв

«Напередодні заяви Абромавичуса уряд поширив звіт, який викликає подив. Бо там, фактично, проігноровано таке питання, як фактичний соціально-економічний стан у країні. А це означає, що Мінекономіки усунулося від звіту і не брало участі в його підготовці», – зазначає політолог Андрій Єрмолаєв.

Натомість тепер навіть прем’єр-міністр Арсеній Яценюк намагається солідаризуватися із міністром, який зробив сміливу заяву, і наголошує, що «цей міністр під захистом моєї фракції та уряду». За таких передумов, чинний міністр економіки може не лише зберегти посаду чи опинитися в складі нового уряду, а й має хороші перспективи для того, аби залишитися в українській політиці.

Разом з цим експерти припускають, що перебіг та результати розслідування можуть істотно вплинути на подальшу долю фігурантів цієї справи, а також матимуть важливе значення для репутації самого НАБУ. Раніше, коментуючи ситуацію, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що обвинувачення з боку Абромавичуса на адресу Кононенка є, насамперед, викликом для Антикорупційного бюро.

На цю ж тему:

07.02.2016
Абромавичус заявив, що може лишитися в уряді на певних умовах

Він вимагає від влади очищення від корупційних принципів лобіювання та «сірого кардинальства» далі

07.02.2016
Яценюк виступив проти політичної корупції в уряді і політичного тиску на міністрів

Прем’єр-міністр оголосив п’ять принципів, на яких його урядова команда готова далі продовжувати свою роботу далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG