Доступність посилання

ТОП новини

Якщо факт тиску підтвердиться, Кононенко сам може скласти мандат – політтехнолог


Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

«Ми підняли на інший рівень дискусію про прозорість державних компаній» – Абромавичус

Київ – Майже три години міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус провів на допиті у Національному антикорупційному бюро України. НАБУ викликало міністра у зв’язку з його обвинуваченнями щодо можливого втручання у роботу МЕРТ Ігоря Кононенка. Перед допитом Абромавичус запевнив, взяв із собою усі необхідні докази, які можуть підтвердити причетність Ігоря Кононенка до політичної корупції, у якій він звинуватив соратника президента Петра Порошенка. Один із доказів, згаданих Абромавичусом, – скріншоти, в яких нібито зафіксоване листування з виконавчим директором «Нафтогазу» Андрієм Пасішником.

Перед тим, як давати свідчення, міністр Айварас Абромавичус запевнив журналістів, що до нього надходять свідчення про політичний тиск стосовно призначень на ключові позиції у державних компаніях, а також заступників міністрів, у тому числі у Міністерстві економіки.

Ми принесли все, що у нас є – скріншоти та інші речі. У мене у телефоні є багато цікавої інформації
Айварас Абромавичус

«Ми повинні конструктивно поспілкуватися з НАБУ. Ми принесли все, що у нас є – скріншоти та інші речі. У мене у телефоні є багато цікавої інформації, я її дуже ціню. Я хвилювався за цілісність деяких даних, тому на всякий випадок відправив Сергію Лещенку, якому довіряю, цей скріншот. Ми підняли на зовсім інший рівень дискусію про прозорість державних компаній» – заявив Абромавичус перед допитом у Національному антикорупційному бюро.

«Коли почався скандал, Пасішник видалив повідомлення з цього чату» – Лещенко

Про те, що Андрій Пасішник – саме та людина, яку Ігор Кононенко намагався нав’язати як заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України, повідомив раніше народний депутат України Сергій Лещенко.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

На своїй сторінці у Facebook та у блозі він написав, що виконавчий директор «Нафтогазу» Пасішник передав Абромавичусу документи на своє призначення через приймальню, після чого вони спілкувалися онлайн. Листуючись, Пасішник нібито повідомив, що йде на посаду заступника міністра за протекцією Ігоря Кононенка.

Час говорити про інше – чи Кононенко йде, чи політична криза вдарить по всій конструкції влади з непередбаченими наслідками
Сергій Лещенко

«Публікую те саме смс-листування Айвараса Абромавичуса про спроби Кононенка поставити йому в заступники Андрія Пасішника. Коли почався скандал, Пасішник видалив повідомлення з цього чату, проте Айварас встиг зробити копію. Після цього немає сенсу обговорювати, як Кононенко впливав. Час говорити про інше – чи Кононенко йде, чи політична криза вдарить по всій конструкції влади з непередбаченими наслідками», – написав Сергій Лещенко на своїй сторінці у Facebook.


«Водночас виконавчий директор НАК «Нафтогаз» одразу ж відкинув звинувачення на свою адресу. Андрій Пасішник заявив, що «воно не стосується якихось призначень».

«Опублікований скрін-шот жодним чином не стосується будь-яких призначень. В переписці з Айварасом йшла мова виключно про можливість розділення в майбутньому наявної вакантної посади на дві окремі, яке, за моєю інформацією повинно було статися найближчим часом і всіма було погоджене, саме тому я впевнено послався на прізвища!» – повідомив Андрій Пасішник на своїй сторінці у Facebook.


«Казали: усі, хто вийде із фракції – може лишитися без мандату» – Фірсов

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Народний депутат Єгор Фірсов у понеділок заявив про вихід із фракції «Блок Петра Порошенка». За його словами, рішення далось йому не просто, але він не може більше покривати корупційну діяльність Ігоря Кононенка. У телефонному коментарі Радіо Свобода народний депутат повідомив, що мова йде не лише про ті факти, у яких звинуватив Кононенка міністр Абромавичус.

Про багаточисленні випадки корупції я казав не лише на фракції, я їх систематизував у заяві, яку відправив у правоохоронні органи, зокрема у прокуратуру і Національне антикорупційне бюро
Єгор Фірсов

«Про багаточисленні випадки корупції я казав не лише на фракції, я їх систематизував у своїй заяві, яку відправив у правоохоронні органи, зокрема у прокуратуру і Національне антикорупційне бюро. Вони були озвучені ще минулого року – про вивід Ігорем Кононенком в офшори десятків мільйонів євро, це факти які розслідували у тому числі і ваші журналісти про земельні ділянки, факти розслідувань про Одеський припортовий завод. І, звичайно, це факти, які озвучував Айварас Абромавичус про політичну корупцію, де Кононенко лобіював людей, які займалися б корупційними речами», – зазначив Єгор Фірсов.

За його словами, через скандал Кононенка з міністром у фракції здійснювали тиск на депутатів.

«Казали усім, ті, хто вийде із фракції – може лишитися без мандату, оскільки може діяти норма про імперативний мандат, залякували мене нібито компроматом», – зауважує парламентар.

Фірсов виступив у фракції із пропозицією, щоб Ігор Кононенко склав мандат, але за це рішення проголосувало не більше від 10 депутатів.

«Якщо розслідування підтвердить факт тиску – не виключено, що Кононенко сам складе мандат»

Віктор Уколов
Віктор Уколов

Оприлюднені скріншоти й початок розслідування у НАБУ юридично не можуть бути підставою для складення мандату Кононенком, зауважив у розмові з Радіо Свобода політтехнолог Віктор Уколов.

«Згідно із 81-ю статтею Конституції – складання мандата може бути лише в випадку вироку суду. Але якщо розслідування підтвердить навіть не корупцію, а факт тиску, то я не виключаю, що Кононенко сам складе мандат. Адже у подібній ситуації Микола Мартиненко склав свій мандат. Він був звинувачений у корупції і не чекав висновків суду», – зазначив Віктор Уколов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG