Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення полонених не може бути предметом торгу – правозахисник


Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод
Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод

Матвійчук: якщо Франція та Німеччина займуть жорстку позицію, що полонені можуть до завтра не дожити, у нас будуть шанси їх звільнити

Київ – Україна разом із західними партнерами під час чергової зустрічі у «нормандському форматі» мають зайняти жорстку позицію і наполягати на безумовному та невідкладному звільненні полонених, які нині перебувають на окупованих територіях. Адже гуманітарна місія – пряме і головне завдання мінських угод, зазначила в ефірі Радіо Свобода голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Звільнення полонених не може бути предметом торгу – правозахисник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
У Женевській конвенції міститься категоричний імператив, що за жодних обставин військовополонених не може судити будь-який суд, який не надає необхідної, загальновизнаної гарантії незалежності і безсторонності

– На ці стосунки поширюється міжнародне гуманітарне право, яке встановлює норми поводження з цивільними особами і комбатантами, а також правила застосування засобів і методів ведення війни. У Женевській конвенції, у частині про поводження з військовополоненими, міститься категоричний імператив, який говорить, що за жодних обставин військовополонених не може судити будь-який суд, який не надає необхідної, загальновизнаної гарантії незалежності і безсторонності. Тут варто сказати, що ми проводили дослідження і опитали 160 людей, які звільнилися із місць несвободи в окупованому Донбасі, ми вже стовідсотково знаємо, що про жодні суди, про жодні гарантії незалежності і безсторонності в тамтешніх «судових процедурах» мова йти просто не може. Лише одна цифра – 100% людей, яких ми опитали, не мали жодного способу правового захисту, в них не було ні адвоката, ні людини, яка б прийшла і хоча б назвала себе адвокатом.

– Ірина Геращенко відповідальність за долю українських полонених покладає на Росію. Крім переговорів, заяв представників влади на високому міжнародному рівні, що ще може зробити українська сторона для звільнення українських полонених?

Основне, що ми вимагаємо – це виконання пункту мінських домовленостей про звільнення військовополонених і незаконно утримуваних осіб без будь-якої прив’язки до інших пунктів домовленостей

– Я згодна з тим, що ці маріонеткові режими військової диктатури контролюються Російською Федерацією. Можна побачили тих, хто годує ці режими, скільки Росія витрачає кожного місяця на їх утримання, відповідно, хто віддає накази і що робиться з тими лідерами незаконних збройних формувань, які виходять з цієї централізованої вертикалі, маю на увазі розправи над «Бетменом» та іншими одіозними персонажами. Мені здається, що Україна має докладати зусиль для консолідації і для укріплення позицій міжнародних партнерів у тиску на Російську Федерацію. Основне, що зараз ми як правозахисні організації вимагаємо і від України, і від Франції, і від Німеччини, і, зрозуміло, від Російської Федерації як учасників нормандського формату – це виконання пункту мінських домовленостей про звільнення військовополонених і незаконно утримуваних осіб без будь-якої прив’язки до інших пунктів домовленостей. Ми говоримо про те, що це має бути виконано негайно. І жодним чином не залежати від проведення амністії або виборів, що роблять представники незаконних збройних формувань та Російська Федерація на переговорах. Якщо Франція та Німеччина займуть таку жорстку позицію, що ці люди можуть до завтра не дожити і тому ця умова має бути виконана негайно – у нас будуть якісь шанси на їх звільнення.

– Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін написав, що не вірить у виправдувальний вирок суду щодо своєї підзахисної, однак, за його словами, Кремль може вийти із ситуації, видавши її Україні після вироку. Як Ви оцінюєте ймовірність обміну за результатами навіть таких формальних «судів»?

– Тут варто розвести дві речі. Коли ми говоримо про суди в Російській Федерації та коли ми говоримо про ілюзорні «суди» на території окремих районів Донецької і Луганської областей. За нашими дослідженнями, це взагалі «сіра зона». Якщо в Російській Федерації існують якісь симулякри: є установа з табличкою, на якій написано «суд», є людина, яка називає себе суддею, є якесь законодавство, яке порушується, але воно є, і є якийсь процес, хоча всі знають, що рішення вже винесено нагорі і ця людина в мантії нічого не вирішує, але по суті суд іде і можна навіть відвідати судові засідання. То в цій «сірій зоні» ніяких взагалі інституцій, які б мали натяк на захист прав людини, або норм, які можна було б застосувати, взагалі не існує.

Мінські домовленості ми не розглядаємо як алгоритм побудови миру, а як тимчасовий інструмент припинення вогню і вирішення окремих гуманітарних питань

– Тобто дотримання навіть такої формальної процедури «суду» все одно, на Вашу думку, не допоможе обміну і звільненню цих людей, які утримуються в полоні?

– Тут найпростіший спосіб – це звільнення в рамках мінських домовленостей. Ми їх не розглядаємо як алгоритм побудови миру, а як тимчасовий інструмент припинення вогню і вирішення окремих гуманітарних питань. Звільнення заручників – це одне з нагальних гуманітарних питань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG