Доступність посилання

ТОП новини

Чи здолають українці «фармацевтичну мафію»?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«З року у рік до 40 відсотків грошей кралися напряму у хворих. Тепер ця схема зруйнована» – Соболєв

Київ – Завдяки передачі закупівлі ліків та виробів медичного призначення до міжнародних організацій, вдалося зекономити від 30% до 60% коштів. Про такі результати спільної роботи повідомили представники Міністерства охорони здоров’я, громадськості та народні депутати. Це був результат їхнього попереднього аналізу дії угоди, за якою було змінено процедуру закупівлі ліків за державними програмами. Від 27 жовтня минулого року бюджетні кошти та право закупівлі ліків за державними програмами перейшли до міжнародних організацій ПРОООН, ЮНІСЕФ та до британської компанії Crown Agents. Нову систему медики та експерти назвали початком боротьби з так званою «фармацевтичною мафією».

Рік 2015-й для українців з діагнозами «ВІЛ-СНІД», «туберульоз», «онкологія» розпочався з тривожних новин: тендери на закупівлю життєво-необхідних для них препаратів перенесені на невизначений термін, хоча у державному бюджеті передбачені кошти для закупівлі препаратів за майже 20 державними програмами. Тоді громадські активісти і пацієнтські організації провели низку пікетів, вимагаючи від керівників уряду звільнити осіб, причетних до корупційних схем закупівлі медичних препаратів.

Міністерство охорони здоров’я, тендерний комітет не спромоглись у 2015 році своєчасно купити препарати для 18 державних програм
Дмитро Шерембей


«Міністерство охорони здоров’я, тендерний комітет не спромоглись (у 2015 році – ред.) своєчасно купити препарати для 18 державних програм. За великим рахунком, для українців залишили одну-єдину можливість: або лікуватись порожніми замінниками, або за власний кошт в аптеках чи на чорному ринку купувати для себе препарати», – пояснював журналістам правник, громадський активіст Дмитро Шерембей.

У лютому 2015 року тендери на закупівлю ліків проводились непрозоро, до них були допущені не всі виробники необхідних препаратів і ліків, які готувались до участі в конкурсі. Як розповіла виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина, при купівлі ліків були використані цілком легальні схеми: так, якщо держава потребує препарату нагально, вона купує його за найвищою ціною, але якщо той самий препарат замовляти і купувати вже через кілька місяців, ціна може впасти.

«У минулі роки Україна купувала ліки за найвищою, «терміновою» , ціною, але після завершення тендерів постачальники не завозили потрібні ліки місяцями. Різниця у ціні осідала в їхніх кишенях, а МОЗ «хронічно не вистачало коштів для лікування важкохворих пацієнтів», – каже Стефанишина.

У результаті, за різними даними, «по дорозі» від виробника до пацієнта або до аптеки розкрадалась приблизно третина бюджетних коштів. Крім цього, як зазначила експерт, минулого року ситуація з тендерами призвела до того, що ліки в Україну почали завозити влітку, а деякі, наприклад, по СНІДу, не завезли й досі.

Ліки, від яких залежать долі тисяч ВІЛ-позитивних українців, просто вкрали
Ольга Стефанишина

«Цих ліків, від яких залежать долі тисяч ВІЛ-позитивних українців, півтора року в Україні немає, бо їх просто вкрали. Але маю надію, що незабаром будуть оголошені відповідні тендери, вже за новими правилами, тож переривання лікування хворих не відбудеться», – поінформувала журналістів Стефанишина.

Тендери-2016 проходять під управлінням міжнародних організацій

Тим не менше, на сьогодні ситуація на ринку закупівель медпрепаратів (ліків) поліпшилась, визнає Стефанишина. Згідно з договором від 27 жовтня минулого року і постановою Кабінету міністрів від 12 січня 2016 року, усі державні закупівлі медпрепаратів і ліків передані міжнародним організаціям: Програмі розвитку ООН, ЮНІСЕФ і «Crown Agents».


З держбюджету для цього виділені понад 4 мільярди гривень. За словами заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегинця, уже проведені тендери на закупівлю препаратів для виконання програм «Онкологія» і «Туберкульоз», економія бюджетних коштів у порівнянні з минулим роком становить від 30 до 60 відсотків.

Ігор Перегинець
Ігор Перегинець
Цього року у державній програмі боротьби з туберкульозом буде вперше закуплено 4 препарати, які МОЗ не вдавалося закупити, хоча потреба у них була
Ігор Перегинець

«За попередньою інформацією Програми розвитку ООН, у частині закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення для лікування туберкульозу, у процесі тендеру вдалось зекономити більше від 30 відсотків коштів у порівнянні з цінами 2014 року. І це не зважаючи на інфляцію, не зважаючи на процеси, які відбуваються в економіці країни. Більше того, цього року у державній програмі боротьби з туберкульозом буде вперше закуплено 4 препарати, які МОЗ не вдавалося закупити, хоча потреба у них була», – пояснив Перегинець.

Економія коштів у процесі закупівлі ліків дозволить купувати більше лікарських засобів, яких потребують пацієнти, зазначив чиновник. Перегинець також пообіцяв журналістам, що всі закупівлі будуть відбуватись прозоро, а громадськість контролюватиме процес проведення тендерів, отримає змогу перевіряти «історії» учасників тендерів разом з управляючими міжнародними компаніями.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв
До 40 відсотків виділених бюджетних грошей кралися напряму у людей, які найбільше їх потребували. Тепер ця схема зруйнована
Єгор Соболєв

Власне, саме таких змін від влади вимагали раніше громадські активісти, медики і пацієнтські організації, каже народний депутат, голова парламентського комітету з протидії корупції Єгор Соболєв. За його словами, перші тендери-2016 свідчать, що запропоноване громадськістю реформування системи забезпечення хворих ліками іде у правильному напрямку. Але зупинятись на досягнутому не можна: купівля і розподіл медикаментів – лише один із важливих кроків, які дозволять подолати «фармацевтичну мафію» та корупцію у системі охорони здоров’я України, вважає Соболєв.

«Ми з року у рік мали цю страшну ситуацію, коли, за оцінкою громадських організацій, до 40 відсотків виділених бюджетних грошей кралися напряму у людей, які найбільше їх потребували. Тепер ця схема зруйнована, і я думаю, що це великий поштовх для того, щоб продовжити реформувати всю галузь у цілому», – зазначив Соболєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG